تولید آزاد؛ مبادلات ممنوع!
این روزها نام ارز دیجیتال تقریبا به گوش اکثر افراد خورده است. افراد بسیاری نیز آن را یکی از بزرگترین تحولات در اقتصاد دنیا میشناسند. این نوع نسبتا رایج ارز در اغلب کشورهای دنیا توانسته است جایگاه بسیار گستردهای در زمینههای مختلف به دست آورد. چراکه به عقیده آنها هیچ تفاوتی با پول واقعی ندارد؛ به عبارت دیگر یک واحد پولی همانند ریال، دلار، یورو، پوند و … است. بسیاری از کارشناسان اقتصادی نیز بر این باور هستند که که کاربرد ارز دیجیتال به مراتب گستردهتر و جامعتر از سایر واحدهای پولی است، چرا که یک واحد پولی بینالمللی است و مربوط به کشور خاصی نمیشود.
رقابت در دیگر کشورها برای بهره گیری از فرصتها
به گزارش روزنامه «صبح امروز» و به نقل از مهر، ارز دیجیتال مانند هر تکنولوژی دیگری در ایران با انفعال سیاستگذاران مواجه شده و اکنون اگرچه کشورهای دنیا یکی پس از دیگری ارزهای دیجیتال ملی خود را آزمایش میکنند اما ایران همچنان منفعل است.
چند سالی هست که پای ارزهای دیجیتال و کریپتوکارنسیها به دنیای نقل و انتقالات مالی باز شده است. بسیاری از کشورهای دنیا اگرچه در ابتدا با روند ورود ارزهای دیجیتال به اقتصادهایشان به سختی مخالفت میکردند، اما اکنون رقابت برای بهره گیری از فرصتهای ناشی از ارزهای دیجیتال سرعت گرفته و هر از گاهی یکی از کشورهای دنیا، ارز دیجیتال ملی خود را معرفی میکند و روند آزمایشی به کارگیری آن را کلید میزند.
یک کشور، رستوران پذیرنده ارز دیجیتال افتتاح میکند، دیگری از کمپانی خودروسازیاش میخواهد پیش فروش و فروش خودروها را با ارزهای دیجیتال انجام دهد و یکی دیگر، منطقه ویژه پذیرنده ارزهای دیجیتال را افتتاح میکند تا اگر روزی در دنیا بساط ارزهای کنونی برچیده شد، چیزی را از دست نداده و پیشرو باشد.
انفعال بانک مرکزی در ریلگذاری برای معاملات ارزهای دیجیتال
اما نکته حائز اهمیت آن است که این اتفاقات درست در کشورهایی در حال پیگیری است که در نقل و انتقالات مالی مرسوم و دسترسی به سیستمهایی همچون سوئیفت هیچ مشکلی ندارند و مراودات خود با ارزهایی همچون دلار و یورو را به راحتی در نظام مالی رسمی بین المللی انجام میدهند. در عین حال نمیخواهند از ماراتن این تکنولوژی جدید مالی عقب بمانند؛ چه آنکه بسیاری معتقدند ارزهای دیجیتال میتواند راهی برای حذف دلار از مبادلات مالی رسمی و ورود به عرصههایی باشد که محدودیتهای کانالهایی همچون سوئیفت را هم ندارد؛ چرا که کانالهای وسیعی از نقل و انتقالات را پیش روی مبادله کنندگان قرار میدهد و محدودیتزایی دلاری ندارد.
اما ایران چند سالی است که در مواجهه با ارزهای دیجیتال، در موضع انفعال قرار گرفته و این نگرانی وجود دارد که همچون ورود هر تکنولوژی دیگری، این انفعال آنقدر ادامه یابد که فضای کار از سیاستگذار خارج شود و سیاست گذار ناچار به ورود منفعلانه به آن شود.
تولید رمز ارز ملی با مجوز صمت اما مبادلات ممنوع!
بانک مرکزی میگوید که به هیچ عنوان اجازه معامله رسمی ارزهای دیجیتال را نمیدهد و در عین حال به دنبال ایجاد رمزپول ملی است که به کارگیری آن در عرصه مبادلات کلان جهانی به طور قطع باز هم محدودیتهای خاص خود را دارد. نکته حائز اهمیت آن است که «تولید» رمزارزها هم اکنون با اخذ مجوز از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت آزاد است، اما بانک مرکزی «مبادلات» آن را ممنوع اعلام کرده است.
محمدرضا مانی یکتا، معاون اداره نظامهای پرداخت بانک مرکزی نه تنها معاملات رمزارزها را مجاز نمیداند بلکه به مردم نیز هشدار میدهد که خطرهای خرید و فروش رمز ارزها بسیار زیاد است و صحبت از پروندههای بسیاری در زمینه کلاهبرداری، سرقت از کیف پول و مسدود شدن کیف پول رمزارزها به میان میآورد.
هیچ پشتوانه دولتی و حاکمیتی در دنیا برای رمز ارزها وجود ندارد؟
او میگوید: در موضوع رمز ارزها با یک پدیده روبرو هستیم که اثر آن در کشورها یکنواخت نیست؛ یعنی هیچ پشتوانه دولتی و حاکمیتی در دنیا برای رمز ارزها وجود ندارد و به این علت؛ مبادلات جهانی آن از سال ۲۰۱۶ افزایش نداشته است. این سخنان مانی یکتا در حالی است که امروز ژاپن هم به عنوان یک قدرت اقتصادی برتر در دنیا، صدور آزمایشی رمزارز را آغاز کرده است.
بانک مرکزی کشورمان در حالی مخاطرات استفاده از رمزارزها را بسیار بالا میداند که بانک مرکزی ژاپن امروز اعلام کرد آزمایشات خود برای امکانسنجی صدور گسترده ارز دیجیتال ملی را آغاز کرده است.
این اقدام بانک مرکزی ژاپن همراستا با همتایان دیگر این بانک در عرصه بینالمللی صورت گرفته و یک گام ضروری به حساب میآید.
چندی پیش هم چین وارد این عرصه شده و پس از کشورهایی همچون ونزوئلا، سوئیس یا سایر کشورهایی که به این عرصه وارد شدهاند، از رمزارز خود رونمایی کرده است؛ در حالی که هنوز بانک مرکزی به دنبال آن است که استدلال کند که ورود به این عرصه برای اقتصاد ایران مناسب نیست.
رمزارز ملی برای جلوگیری از خروج ارز از کشور
چندی پیش در گزارشی با عنوان «رمزارز ملی برای جلوگیری از خروج ارز از کشور» در روزنامه «صبح امروز» به بررسی چالشهای کریپتوکارنسی در ایران پرداختیم و ابعاد مختلف آن را از دیدگاه یک کارشناس سرمایه و تحلیلگر منعکس کردیم. این کارشناس سرمایه عدم امکان جعل رمز ارزها و امکان افزایش سرمایهگذاری خارجی در کشور را از مزیتهای ارزهای دیجیتالی خواند. جلال طاهری در بخشی از صحبتهای خود با اشاره به دیگر مزیت استفاده از رمزارزها مطرح کرده بود: از مزیتهای استفاده از این فناوری به کاهش قدرت تحریم دلاری آمریکا علیه اقتصاد ایران، امکان ایجاد رمز ارزهای منطقهای و تسهیل در پیمانهای پولی دو و چندجانبه میتوان اچاره کرد. وی گفت: تسهیل در جهانیشدن کسبوکارهای داخلی و بهبود صادرات غیرنفتی از دیگر مزیتهای این سیستم پولی است.
رمزارزها، مدتها است که به سوژهای داغ بدل شدهاند و چگونگی برخورد با آن توسط دولتها، مسئلهای است که مدیریت بسیار دقیقی را میطلبد. به عقیده صاحبنظران یکی از مهمترین بحثها در فرآیند سیاستگذاری یک پدیده نوظهور، شناخت چالشهای ناشی از آن است؛ لذا قانونگذار و سیاستگذار باید تسلط جامعی بر تمامی ابعاد چالشی رمز ارز داشته باشد.