1

تا دقیقه 90 در انتظار رئیسی

علی روغنگران

در فاصله چهار ماه تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری 1400 اصولگرایان همچنان معتقدند تا مشخص نشدن تصمیم نهایی ابراهیم رئیسی همه چیز در هاله‌ای از ابهام است. با این حال این مسئله دلیلی نمی‌شود که سایر چهره‌های اصولگرا فعالیت خود را نیمه‌کاره بگذارند و منتظر دقیقه نود بشوند. این روزها همچنان از ابراهیم رئیسی به عنوان گزینه‌ای یاد می‌شود که مورد اجماع اصولگرایان است و قرار است با آمدنش دیگر گزینه‌های محتمل کنار بروند. این در حالی است که رئیسی خود تا به امروز درباره آمدنش به انتخابات سکوت کرده است. البته در هفته های گذشته خبرهای تایید نشده‌ای از دیدار رئیسی با رهبری و کسب اجازه از ایشان برای حضور در انتخابات منتشر شد که به سرعت با تکذیب رسانه‌های نزدیک به رئیسی مواجه و تاکید شد که او پیش از این بر عدم کاندیداتوری در انتخابات 1400 تاکید کرده است.

سعید جلیلی و دولت جوان انقلابی

رسانه‌های نزدیک به سعید جلیلی دو ماهی است که فعالیت خود را گسترده‌تر از پیش آغاز کرده‌اند. برنامه آنها ظاهرا این است که با تقسیم قدرت، دیگر چهره‌های اصولگرا را به سمت خود بکشانند. هفته گذشته پوستری از تیم سعید جلیلی با عنوان دولت جوان انقلابی منتشر شد که در آن جلیلی در قامت ریاست جمهوری بود. اسامی دیگری که در آن پوستر آمده بود نیز جالب توجه بود؛ مسعود میرکاظمی معاون اول دولت، احسان خاندوزی وزیر اقتصاد، نصرا… پژمانفر وزیر اطلاعات، علیرضا زاکانی وزارت کشور، علی نیکزاد معاون اجرایی، وحید جلیلی رئیس دفتر رئیس جمهور، علی باقری وزیر امور خارجه، سیدمحمود نبویان وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و …

از نکته‌های جالب این لیست حضور سعید محمد، پرویز فتاح و کامران باقری لنکرانی بود. هر سه این گزینه‌ها، نامرد احتمالی انتخابات ریاست جمهوری هستند اما حامیان سعید جلیلی معتقدند بهتر است این گزینه‌ها در خدمت سعید جلیلی باشند. سورنا ستاری که ارتباط خوبی با اصولگرایان دارد هم تنها عضو کابینه روحانی است که در کابینه جلیلی حفظ خواهد شد. کابینه سعید جلیلی با نام دولت جوان انقلابی معرفی شده اما جالب آنجاست که میانگین سنی کابینه نیز چندان جوان نیست. از جمله محمدحسن انتظاری، مسعود درخشان، ابراهیم شیبانی و فیروز اصلانی که ظاهرا سنشان به جوانان زیاد نزدیک نیست.

سعید محمد به بهشت می رود؟

از سعید محمد به عنوان یکی از گزینه‌های مطرح برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست جمهوری 1400 یاد می‌شود. فعلا چند جریان با پیشنهادهای دیگر تمایل دارند او در انتخابات شرکت نکند؛ از جمله رسانه‌های نزدیک به قالیباف که معتقدند سعید محمد رجل سیاسی نیست. تیم سعید جلیلی نیز سعید محمد را در اندازه وزارت مسکن و شهرسازی دیده و برایش در آن وزارتخانه پستی تدارک دیده است. برخی نیز معتقدند اگرچه سعید محمد به نام ریاست جمهوری فعالیت دارد، اما برنامه اصلی او برای شهرداری تهران است. سعید محمد که حامیانش وی را گزینه جوان و انقلابی ایده‌آل برای راهیابی به پاستور می‌خوانند اخیرا مورد عتاب اصولگرایان نیز قرار گرفته است. حمید رسایی، نماینده اصولگرای ادوار مجلس در حساب کاربری خود در توئیتر با طعنه به برخی اصولگرایان نوشت: «ازجمله راه‌های به ابتذال کشیدن موضوع دولت جوان حزب اللهی این است که یک ستاد عملیات روانی انتخابات، برخی نورسیده‌های فضای سیاسی مجازی کشور را باد کنند و بودجه‌ای هم برایشان هزینه و به کانال‌های تلگرامی، اسم این جوانان جویای نام را بدهند تا در لیست نظرسنجی‌های سفارشی قرار گیرند.»

حاشیه های قالیباف

هفته گذشته نقدعلی نماینده تندرو و حاشیه ساز خمینی شهر با قالیباف جدال لفظی پیدا کرد. ماجرا زمانی آغاز شد که نقدعلی بعد از بازگشت لایحه بودجه به دولت گفت: «بنده زمانی که از نمایندگان سوال کردم که آیا لایحه دولت درباره بودجه به رای گذاشته شد یا مصوبه کمیسیون تلفیق، اختلاف نظر وجود داشت و برخی نمی‌دانستند که به کدام یک رای داده‌اند. امروز در مجلس چو افتاده است که جنابعالی می‌خواهید کاندیدای ریاست جمهوری شوید و برخی از اقداماتی که انجام می‌دهید، مقدمه کاندیداتوری است. ما نمی‌خواهیم قصه شفافیت هم ابزاری برای انتخابات ریاست جمهوری باشد.»

قالیباف که از صحبت‌های این نماینده عصبانی شده بود پاسخ داد: “شما باید بدانید که به حق نمایندگان ظلم کرده‌اید که گفتید نمایندگان نمی‌دانستند که به چه چیزی رای دادند. لطفا دوستان نظرات شخصی خود را به عنوان نظرات همه نمایندگان مطرح نکنند.”

همچنین دو هفته پیش قالیباف وحید یامین پور یکی از اعضای نزدیک به جبهه پایداری، اما منتقد محصولی را به لیست نزدیکان خود افزود. به نظر می‌رسد محصولی قصد ائتلاف با قالیباف را ندارد، اما طیفی در جبهه پایداری به رهبری آقاتهرانی قصد دارند با قایق قالیباف به مجلس بروند.

نشست خبری بادامچیان عضو حزب موتلفه اسلامی نیز برای اصولگرایان بیش از دیگران قابل توجه بود؛ چه آنکه بادامچیان بخشی از سخنان خود را به انتقاد از نزدیکان قالیباف اختصاص داد. او درباره عدم حضور قالیباف در شورای وحدت، گفت: «حامیان قالیباف در ائتلاف نرفتند البته حزب و تشکل ایشان نرفت و در جلسه شورای وحدت هم حضور نیافتند. آقای قالیباف جدا می‌روند و شاید به این مجموعه شورای وحدت هم بپیوندند. در شورای وحدت به روی همه باز است. بادامچیان یادآور شد: اولین دعوت از دوستان شورای ائتلاف انجام شد، ولی آن دوستان گفتند که با حفظ احترام جامعه روحانیت حاضر به شرکت در جلسات شورای وحدت نیستند. پس از آن از جبهه پایداری و دوستان آقای قالیباف نیز دعوت شدند، ولی آن‌ها نیز به جلسات ما نیامدند، ولی در عین حال نزدیک به 40 گروه و حزبی که در شورای وحدت حضور دارند جلسات شورای وحدت را برگزار کردند.

ساز و کار وحدت اصولگرایان

اصولگرایان وحدت را در چند ساز و کار مثل شورای وحدت و شورای ائتلاف پیگیری می‌کنند. کمال سجادی درباره آخرین فعالیت‌های در دست اقدام شورای وحدت گفته «جامعه روحانیت مبارز در آستانه انتخابات سال 1400 تصمیم گرفت که ساختار حزبی‌تری پیدا کند و بر همین اساس اقدام به تاسیس دفاتر استان در سراسر کشور کرد. همچنین آن‌ها با دعوت از احزاب تلاش کردند تا سازوکاری برای وحدت جریان اصولگرایی ایجاد کنند و حتی در این مسیر مقداری فراتر از عرف معمول عمل کردند. اما از همه احزاب اصولگرا و ارزشی که به چهل حزب می‌رسیدند، دعوت کردند و چنین فرآیندی برای نخستین‌بار در حال انجام است. درون این 40 حزب هم یک بلوک بندی صورت گرفت و از هر 8 حزب یک نماینده به شورای وحدت معرفی شد تا در کنار نمایندگانی از روحانیت و نمایندگانی از سوی اقشار، ساختار شورای وحدت را شکل دهند.»

سجادی همچنین خبر داده که «ذیل شورای وحدت دو هیات اجرایی تشکیل شده که یکی از آن‌ها مسئولیت انجام و پیگیری امور مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری را برعهده دارد و رئیس آن هم آقای منوچهر متکی هستند. همچنین هیات دیگر به منظور پیگیری امور انتخابات شورا‌ها تشکیل شده و ریاست آن برعهده آقای مجاهد موسی پور است. جبهه پیروان خط امام و رهبری همکاری نزدیکی با شورای وحدت دارد، در همین چارچوب آقایان باهنر و بادامچیان در شورای وحدت و بنده به همراه سه تن از دوستان در هیات اجرایی فعالیت داریم. این همکاری و تعامل نزدیک ما با روحانیت براساس یک اعتقاد و دلیل است و آن اینکه از نظر جامعه‌شناسی سیاسی جامعه روحانیت مبارز و جامعه مدرسین گروه‌های مرجع ما هستند؛ لذا ما با این دو تشکل هم ارتباط سنتی داریم و هم ارتباط ارگانیک.»

سجادی درباره رئیسی هم گفته »سابقه نشان می‌دهد که حضور ایشان در صحنه انتخابات، تاثیر قابل توجهی در بحث وحدت دارد، کمااینکه به خاطر دارید در سال 96 ایشان توانست ظرفیت جریان اصولگرایی را یکپارچه کرده و 16 میلیون رای کسب کند، این در حالی است که در سال 92 به علت تعدد کاندیدا‌ها شاهد چند تکه شدن آراء بودیم و تجمیع آراء مشخص نبود. اگر ایشان تصمیم بگیرد که در انتخابات حاضر شود هم اجماع حاصل می‌شود و هم وحدت عملی؛ منتها اینکه وارد انتخابات شود یا نه، با توجه به مسئولیتی که دارند به تصمیم خودشان برمی‌گردد.»

احمدی نژاد به قدرت چسبیده است

رسانه الجریده کویت که گاه اخبار مبهمی از فضای داخلی ایران منتشر می‌کند، هفته گذشته مدعی شده که محمود احمدی نژاد در منزل حدادعادل با حجت الاسلام مجتبی خامنه‌ای فرزند رهبر انقلاب دیدار داشته است. یکی از اعضای دفتر احمدی نژاد درباره این دیدار می‌گوید: «این خبر را نه تایید می‌کنیم و نه تکذیب. اما به فرض صحت خبر نیز چنین دیدارهایی خیلی غیرطبیعی نیست.»

حجت‌الاسلام بهمن شریف‌زاده نیز گفته «این اخبار دروغ و کذب است. در انتخابات مجلس هم از خبرگزاری‌های مشهور تماس می‌گرفتند که ایشان به وزارت کشور آمده یا اینکه کاندیدا معرفی می‌کند، اما دیدیم که کذب بود. حتی می‌گفتند 3-4 بار با آقای قالیباف دیدار کرده است که کذب بود و دروغ بودن آن اکنون روشن شده است. این خبر هم از همان دسته اخبار است و نیاز به پیگیری ندارد. من احتمال چنین دیداری را نمی‌دهم.»

محمود احمدی نژاد ماه گذشته مصاحبه‌ای با اردشیر احمدی انجام داده که هفته گذشته نیز برخی بخش‌های آن منتشر شد. از جمله بخش‌هایی که تلاش شده احمدی نژاد با چهره جدیدی به مردم معرفی شود. او گفته “اصحاب قدرت تلاش کرده‌اند چهره دیگری از او به نمایش بگذارند. در بخش دیگر نیز گفته من اعتقاداتم را می‌گویم ولی تاثیر اعتقادات من در جامعه خیلی زیاد است.”

همزمان با فعالیت‌های بیشتر احمدی نژاد، انتقادها علیه او نیز شدت گرفته است. محمدحسن قدیری ابیانه فعال سیاسی اصولگرا گفته «محمود احمدی‌نژاد به قدرت چسبیده و به همین دلیل حتما در انتخابات 1400ثبت‌نام خواهد کرد و حتما هم از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت خواهد شد. البته خودش می‌داند که احتمال حضورش در انتخابات ریاست‌جمهوری بعید است با این حال با انجام دادن بعضی کار‌ها دنبال این است که طرفدارانش به سیستم برای تایید او فشار بیاورند. قدیری ابیانه می‌گوید: «احمدی‌نژاد و طرفداران او گمان می‌کنند هنوز هم پایگاه رای بالایی دارند؛ آن‌ها نمی‌دانند فقط کسانی دوباره به او رای خواهند داد که از مواهب یارانه نقدی بهره برده‌اند، اما با طرز تفکر و رفتار او آشنایی ندارند. در واقع مردم مناطق محروم هم اگر از طرز تفکر این شخص مطلع شوند، مطمئنا از او روی برمی‌گردانند. احمدی‌نژادی که برای تولد مایکل جکسون پیام می‌فرستد و به آنجلینا جولی پیام اتحاد می‌دهد با احمدی‌نژادی که شعار عدالت‌طلبی و ساده‌زیستی می‌داد زمین تا آسمان فرق دارد. احمدی‌نژاد دیگر اعتقادی به روحانیت، ولایت فقیه و مرجعیت ندارد و به همین دلیل از دایره نظام خارج شده است. آقای مشایی گفته بود، همان‌طور که عصر اسب‌سواری گذشته است دوره اسلام‌گرایی هم گذشته است، و احمدی‌نژاد هم این نگاه را قبول دارد.»

کنایه سنگین رستم قاسمی به برخی مدعیان

رستم قاسمی وزیر نفت احمدی‌نژاد که به نظر می‌رسد سودای کاندیداتوری در انتخابات 1400 را دارد، هفته گذشته نیز با چند دیدار و اظهار نظر به صدر اخبار آمد. برخی معتقدند که بخشی از احمدی‌نژادی‌ها و جریان پایداری از وی حمایت می‌کنند. رستم قاسمی دو هفته پیش در پاسخ به سوالی درباره احتمال کاندیداتوری خود در انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم، گفت: «با توجه به شرایط اقتصادی و معیشت مردم، هنوز زود است که فضای کشور را انتخاباتی کنیم و بنده با اینکه سمت دولتی ندارم اما این روز‌ها بخشی از وقت خود را برای حل مشکلات اقتصادی کشور گذاشته‌ام.»

وزیر سابق نفت با اشاره به حضور کاندیدا‌های مختلف در عرصه انتخابات گفته «کاش آقایان دو سفر خارجی می‌رفتند و یک کارگاه آجرپزی را اداره می‌کردند بعد به عرصه ورود می‌کردند. کسی که تا حالا یک گارگاه آجرپزی اداره نکرده می‌خواهد اتوبوس دولت را براند، چنین شخصی یا اتوبوس را به داخل دره می‌اندازد یا آن را بالای قله می‌برد. امروز دنیا دنیای دیپلماسی، آن هم دیپلماسی اقتصادی است. آقایان بگویند آیا در این زمینه تجربه‌ای دارند.»