این قیمت واقعی نیست
سرویس اقتصادی
طلای سرخ خراسان آماده برداشت است و بلاخره دولت اعلام کرده از روز چهارشنبه خرید حمایتی زعفران را از کشاورزان آغاز میکند. اما قیمت اعلام شده با توجه به هزینههای کشاورزان مرقوم به صرفه نیست.
در همین رابطه مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی گفت: از روز چهارشنبه خرید حمایتی زعفران در ۶ مرکز تربت جام، تربت حیدریه، مشهد، سبزوار، کاشمر و گناد آغاز خواهد شد.
ایرج ناصریمقدم، با بیان اینکه قیمت در دو رنج زعفران پوشال مرغوب ۱۱ میلیون تومان و زعفران نگین ۱۳ میلیون تومان خرید خواهد شد، عنوان کرد: ما بر اساس هزینههای تولید کشاورزی و حاشیه سود منطقی، خرید حمایتی را انجام میدهیم. این کار در راستای حمایت از کشاورز است، اگر در بیرون زعفران را با قیمت بیشتر میخرند، میتواند بفروشد. ما کشاورز را مجبور نمیکنیم، بلکه خرید حمایتی برای این است که اگر از این قیمت افت کرد، کشاورز با خیال راحت زعفران خود را تحویل دولت دهد.
ناصریمقدم در خصوص تسهیلات در نظر گرفته شده در بخش زعفران، گفت: یک بخش تسهیلات اینگونه است که فرد زعفران خود را به میزان نیازش در بورس میگذارد، به میزان ۵۰ درصد برای اخذ وام معرفی میشود و اگر طی سه ماه زعفران خود را به خوبی فروخت، میتواند تسویهحساب کند.
مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان رضوی ادامه داد: دولت ۱۰۰۰ میلیارد تومان نیز تخصیص داده که از طریق بانکهای کشاورزی، ملت و توسعه صادرات به تجار، گل پاککنها و کشاورزان پرداخت خواهد شد. این افراد پس از مراجعه به جهاد کشاورزی از طریق این سازمان به بانکها معرفی میشوند تا تسهیلات ۱۵ درصدی دریافت کنند.
وی گفت: طی جلساتی که در استانداری و سازمان مرکزی تعاون روستایی داشتیم و همچنین جلسه نهایی فردا ، بر اساس ابلاغیه از چهارشنبه خرید حمایتی زعفران در ۶ مرکز تربت جام، تربت حیدریه، مشهد، سبزوار، کاشمر و گناد آغاز خواهد شد.
امیدوارم افزایش قیمت زعفران صورت گیرد
نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز در مجلس گفت: امید است که با ورود سازمان تعاون روستایی کشور به مسئله زعفران، افزایش قیمت زعفران صورت بگیرد.
جلیل رحیمی جهان آبادی، در این خصوص گفت: با پیگیری های انجام شده طی روزهای گذشته، از ابتدای هفته جلسه سازمان تعاون روستایی کشور با اتحادیه های زعفران برگزار شده و خرید زعفران بصورت توافقی و با نرخ دولتی طی هفته آغاز می گردد.
وی ادامه داد: امید است که با ورود سازمان تعاون روستایی کشور به این مسئله افزایش قیمت زعفران صورت بگیرد.
نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز در مجلس یادآور شد: با مسولان استانی برای جلسات مذکور هماهنگی شده است؛ بنابراین به کشاورزان عزیز این نوید را می دهم که منتظر بهبود قیمت زعفران باشید.
قیمتهای فعلی نباید ملاک خرید قرار گیرد
نماینده مردم تربت حیدریه، مه ولات و زاوه در مجلس طی نامهای نوشت: متاسفانه بنا به دلایلی، قیمت زعفران برخلاف قیمت تعیین شده آن در جلسه با اتحادیه صادرکنندگان، طی دو هفته گذشته به شدت افت کرده لذا قیمتهای فعلی بازار قیمت واقعی زعفران نیست و نمیتواند ملاک تعیین قیمت قرار گیرد.
محسن زنگنه نماینده مردم تربت حیدریه، مه ولات و زاوه در مجلس طی نامهای به خاوازی وزیر جهاد کشاورزی ضمن اشاره به موضوع تعیین قیمت زعفران در خرید حمایتی براساس واقعیت و قیمت تعیین شده در آخرین جلسه با اتحادیه صادرکنندگان نوشت: متاسفانه بنا به دلایلی، قیمت این محصول طی دو هفته گذشته به شدت افت نموده است لذا قیمتهای فعلی بازار قیمت واقعی زعفران نیست و نمیتواند ملاک تعیین قیمت قرار گیرد.
متن این نامه به شرح زیر است:
بسمه تعالی
جناب آقای دکتر خاوازی وزیر محترم جهاد کشاورزی سلام علیکم
پیرو دستور مساعدت جنابعالی و همکاری و مساعی رئیس و مدیران محترم تعاونی روستایی مقرر گردیده که شرکتهای تعاونی روستایی نسبت به خرید حمایتی زعفران کشاورزان اقدام نمایند. همانگونه که مستحضرید شورای ملی زعفران در جلسه مورخ ۹۹/۷/۱۰ با حضور اعضا و نمایندگانی از زعفران کاران پس از چهار ساعت گفتوگو نهایتاً قیمتهای ۱۶ و ۲۰ میلیون تومانی را به ترتیب برای پوشال و نگین تعیین نمود که مورد استقبال کشاورزان و مسئولین محترم تعاونی روستایی و وزارت صمت قرار گرفت.
بررسیهای میدانی من نیز نشان میدهد که هزینه تولید یک کیلوگرم زعفران مرغوب پوشال یا نگین حداقل ۱۰ تا ۱۱ میلیون تومان برای کشاورز هزینه دارد. متاسفانه بنا به دلایلی، قیمت این محصول طی دو هفته گذشته به شدت افت نموده است لذا قیمتهای فعلی بازار قیمت واقعی زعفران نیست و نمیتواند ملاک تعیین قیمت قرار گیرد. براین اساس ضمن سپاس مجدد از جنابعالی تقاضا می گردد موارد زیر در زمینه خرید حمایتی مورد توجه قرار گیرد:
1)قیمت های تعیین شده نباید با قیمتهای مصوب فاصله زیادی داشت باشد و کاهش بیش از ۲ تا ۳ میلیونی عملاً قیمت را با توجه به نرخ تورم کمتر از سال قبل خواهد نمود.
2) شیوه پرداخت به صورت نقدی باشد، پرداخت قطرهچکانی مانند سال قبل نمی تواند گره ای از مشکلات کشاورزان را باز کند.
3) با توجه به عدم پایبندی اعضای محترم شورای ملی زعفران در زمینه رعایت قیمت مصوب خود پیشنهاد میکنم تسهیلات هزار میلیاردی مصوب سازمان محترم برنامه و بودجه با نرخ ۱۵ درصد به طور کامل در اختیار تعاونی روستایی قرار گیرد تا هم بتواند بصورت نقد از کشاورز خریداری نماید و هم اینکه قیمت خرید حمایتی را تا حد امکان افزایش دهد ضمن آنکه شرط استفاده از تسهیلات بند دو صورت جلسه مقرر شده ۹۹/۷/۱۰ رعایت بند یک (کف قیمت خرید) بوده است که عمدتاً رعایت نشده است.
3) در خرید حمایتی کشاورزان خرده مالک که حداکثر ۱۰ کیلوگرم تولید زعفران داشته اند در اولویت قرار گیرند و تلاش شود با تقویت نظارتها خرید از کشاورز واقعی و ذیل استانداردهای مصوب صورت بگیرد.