1

صعود سفر پس از سقوط کرونایی

تعطیلی مدارس، هوای گرم و لذت سفر در جاده‌ها همیشه باعث شده تا تابستان یکی از فصل‌های پرسفر باشد. این‌بار اما با شیوع کرونا در ایران و جهان، تابستان متفاوتی را تجربه می‌کنیم؛ اما چقدر متفاوت؟ اکنون این پرسش کلیدی مطرح است که سفرهای تابستانی در کشورمان چه تغییری نسبت به سال گذشته داشته‌اند. «نقشه و مسیریاب نشان» با تحلیل رفتار کاربران خود، در گزارشی به همین سوال پاسخ داده است.

به گزارش صبح امروز به نقل از ایسنا در حالی که گزارش نوروزی مسیریاب نشان، گویای این موضوع بود که سفرهای نوروز ۹۹ از نوروز ۹۸ حدود ۷۰ درصد کمتر بوده‌اند، تحلیل جدید این مسیریاب حکایت از آن دارد که در کل تابستان ۹۹ در مقایسه با تابستان ۹۸، سفرها ۴۴ درصد کمتر شده‌اند.

همین موضوع به معنای آن است که در ابتدای شیوع کرونا و نوروز، سفرها به شدت کاهش داشته‌اند اما به مرور و در تابستان، سفرهای بین شهری افزایش قابل ملاحظه‌ای داشته‌اند.

شهریور، پر سفرترین ماه تابستان

الگوی حجم سفرهای تابستانی در سال ۹۸ و ۹۹ تفاوت چشم‌گیری ندارد و با رفتن به سمت پایان تابستان، سفرهای بین شهری افزایش پیدا کرده است. در واقع، شهریور ۹۹ شاهد بیشترین سفرهای بین‌شهری از ابتدای شیوع کرونا در ایران بوده است.

این در حالی است که امسال به دلیل شرایط خاص، مدارس از ۱۵ شهریور ماه کار خود را آغاز کردند. با این حال می‌توان دید که همچنان شهریور، ماه مورد علاقه کاربران نشان جهت مسافرت بوده است.

محورهای مهم کشور و کاهش سفرهای تابستانی

در تابستان امسال تمامی محورهای اصلی که مسیریاب نشان آن‌ها را بررسی کرده است، شاهد کاهش سفر بوده‌اند اما میزان کاهش در همه محورها یکسان نیست؛ بعضی از مقصدها، میزبان مسافران بیشتر و بعضی میزبان مسافران کمتری بوده‌اند.

هشت محور بررسی شده که از کلیدی‌ترین شریان‌های ارتباطی کشورمان هستند، در مقایسه با تابستان ۹۸ بین ۲۰ تا ۶۳ درصد کاهش سفر را تجربه کرده‌اند. بیشترین کاهش میزان سفر در این محورهای کلیدی، مربوط به محورهای مشهد- بابلسر و مشهد- تهران است. این موضوع نشان‌ می‌دهد که هم مشهدی‌ها کمتر سفر رفته‌اند و هم میزان سفر به این شهر، کمتر شده است.

همچنین محور مشهد- بابلسر، با ۶۳ درصد کاهش، بیشترین میزان کاهش سفر را به خود اختصاص داده است و پس از آن محور مشهد- تهران نیز ۵۳ درصد کاهش سفر داشته است.

کمترین میزان کاهش سفر در مقایسه با تابستان سال گذشته، در محورهای مختلف مربوط به محور کرج- رشت با ۲۰ درصد کاهش و کرج- تبریز با ۲۳ درصد کاهش بوده است و پس از آن محور تهران- قم نیز با ۲۶ درصد کاهش، محورهایی بوده‌اند که کمترین میزان کاهش سفر را تجربه کرده‌اند؛ به این معنا که بیشترین سفرهای کاربران نشان در این محورها انجام شده است.

کاهش سفرهای زیارتی  

با کمی دقت در این نمودار می‌توان شاهد این موضوع بود که میزان کاهش سفرها در محورهای شمالی کشور، کاملا با سایر محورهای مهم کشور متفاوت است و به نظر می‌رسد سفرهای تفریحی به شمال کشور، کاهش محسوسی نداشته‌اند.

کاهش ۵۳ درصدی سفر در محور تهران- مشهد اما نشان‌دهنده این موضوع است که سفرهای زیارتی تا حدود زیادی کاهش داشته که البته با توجه به محدودیت‌های اعمال شده برای حرم مطهر رضوی این موضوع طبیعی به نظر می‌رسد.

محور تهران- قم نیز به عنوان کریدور اصلی سفر از تهران به جنوب کشور، یکی از پرترددترین محورهاست و کاهش محسوسی نسبت به سایر محورهای مهم کشور در آن مشاهده نمی‌شود.

 اقامت و پرواز خارجی به مشهد اسفند پارسال صفر شد

مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی  در این باره به صبح امروزگفت: در اسفند پارسال میزان اقامت در استان به صفر رسید و تمامی پروازهای خارجی هم به همین میزان صفر شد و هم‌اکنون تنها ۱۹ پرواز خارجی و ۴۳ پرواز داخلی ورودی داشته‌ایم که این میزان ۶۰ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش دارد.

او با اشاره به این‌که شمار گردشگران سلامت نیز در استان و ارائه خدمات به آنان به صفر رسیده است ادامه داد: سال گذشته وضعیت گردشگری سلامت استان بسیار عالی بود و انجام ۲۰ هزار عمل جراحی به‌صورت بستری و تعداد ۱۰۰ هزار عمل درمانی و جراحی سرپایی برای گردشگران خارجی ورودی در مشهد ثبت و انجام شد.

مکرمی فر اضافه کرد: هم‌اکنون نیز اگرچه تعدادی پرواز خارجی به مقصد مشهد انجام می‌شود اما هنوز آمار ارائه خدمات به کمتر از ۱۰ درصد هم در این بخش نرسیده است.

تنها ۴۳۵ واحد از تأسیسات گردشگری کل استان بازگشایی‌شده است

او تصریح کرد: مجموع تأسیسات گردشگری استان ۲۲۷۹ واحد است که به دلیل شیوع ویروس کرونا هم‌اکنون تنها ۴۳۵ واحد بازگشایی‌شده‌اند، میانگین درصد اشغال اتاق‌های واحد‌های بازگشایی‌شده ۱۹ درصد و این درصد به‌تناسب کل واحدها  ۴ درصد است.

او ادامه داد: بیشترین میزان خسارت وارده به صنعت گردشگری به بخش واحدهای اقامتی واردشده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: شیوع بیماری کووید ۱۹ موجب وارد آمدن خسارت ۲۴ هزار و ۹۷۰ میلیارد ریالی به حوزه گردشگری این استان شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت:درمجموع ۱۷ هزار و ۹۶۶ نفر در حوزه تأسیسات گردشگری استان از محل شیوع بیماری کووید۱۹ (کرونا) بیکار شده‌اند.

مدیر کل میراث فرهنگیف گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی گفت: درمجموع دو هزار و ۹۸۰ میلیارد ریال تسهیلات یارانه‌ای به این استان اختصاص‌یافته است که تاکنون برای ۹۸۰ میلیارد ریال آن در بانک‌های عامل تشکیل پرونده شده و ۵۱۰ میلیارد ریال آن پرداخت‌شده است.