1

آیا خراسان رضوی دارای وضعیت مناسبی در شاخص فلاکت است؟

سرویس اقتصادی
شاخص فلاکت یک نشانگر اقتصادی است که وضعیت اقتصادی و اجتماعی یک جامعه را نشان می‌دهد، اما چطور به دست می‌آید؟ به طور معمول برای به دست آوردن شاخص فلاکت، نرخ بیکاری و نرخ تورم را با هم جمع می‌زنند. اهمیت این شاخص آنجایی است که وضعیت اقتصادی و اجتماعی یک جامعه را نشان می‌دهد.
به گزارش روزنامه “صبح امروز” چندی پیش علی رسولیان، معاون اقتصادی استانداری در گفتگو با “صبح امروز” آمار‌هایی از وضعیت اقتصادی استان ارائه داد. وی توضیح داد که «نرخ تورم فروردین ماه در خراسان رضوی در کل خانوارهای استان ۳.۶ درصد است که نسبت به اسفندماه سال گذشته ۹ دهم درصد افزایش داشته و این شاخص برای خانوارهای شهری استان ۳.۵ درصد و برای خانوارهای روستایی استان ۴.۲ درصد است»؛ بنابر این داده‌ها تورم در استان افزایش داشته است.

بدون تردید خارج شدن افراد از چرخه کار تاثیرات بسیار بدی بر پیکره اقتصادی استان دارد؛ بنابراین نیاز است که تدابیری در این خصوص اندیشیده شود، تدابیری در چهارچوب فرمول‌ها و راهکار‌های اقتصادی؛ زیرا با سیاست‌زدگی نمی‌توان مشکلات اقتصادی را حل کرد

از سویی دیگر بر اساس داده‌های مطرح شده با افزایش تورم نقطه به نقطه خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات در استان مواجه هستیم. مطابق با داده‌هایی که معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران بیان کرده تورم نقطه به نقطه خردادماه برای خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات در استان‌های هرمزگان با ۲۷.۵ درصد، خراسان رضوی ۱۹.۷ درصد و زنجان ۱۹.۲ درصد بالاترین رقم در بین استان‌ها بوده است.
همچنین علی رسولیان در مورد نرخ ساخص فلاکت استان در سال جاری مطرح کرده که “نرخ شاخص فلاکت خراسان رضوی براساس آمار اعلام شده در سال جاری ۳۹.۱ درصد است که بعد از استانهای فارس با نرخ ۳۶.۲ درصد و سمنان با ۳۸.۸ درصد جایگاه سوم را به دست آورده است؛ بنابراین خراسان رضوی در شاخص فلاکت جزء سه استان کشور است که به نسبت وضعیت مناسبی دارد”.
اگرچه که پیگیری‌ها از اداره کار، رفاه و تعاون اجتماعی برای وضعیت و تعداد افرادی که شغل خود را در چند ماه اخیر به دلیل فشارهای اقتصادی، تورم و بیماری کرونا از دست داده‌اند به نتیجه نرسید و نتوانستیم تعداد افرادی که بیکار شده‌اند را به دست آوریم تا از این طریق بتوان تا برآوردی از وضعیت حقیقی نرخ شاخ فلاکت را به دست آورد، اما با محسن شرکاء، رئیس کانون کار‌آفرینان و توسعه‌گران استان‌های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی در مورد وضعیت اشتغال در استان و به تبع آن تاثیری که بر نرخ شاخص فلاکت می‌گذارد به گفت وگو پرداختیم.

شیوع ویروس کرونا می‌تواند حداقل ۱۰ تا ۱۲ درصد بر نرخ بیکاری تاثیر داشته باشد. اگر نرخ بیکاری استان در حالت طبیعی حدود ۷ تا ۹ درصد باشد اکنون با در نظر گرفتن شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا قطعا به ۱۹ درصد رسیده‌ است

وی در این رابطه چنین اظهار می‌کند: با توجه به اتفاقاتی که در استان خراسان رضوی رخ داده‌ است می‌توان گفت که شک کردن به آمار نرخ فلاکت غیر منطقی است و این آمار می‌تواند درست باشد. آقای رزم حسینی، استاندار خراسان رضوی که از بخش خصوصی به دولت راه پیدا کرده‌ به بحث‌های اقتصادی ورود کرده و  همیشه سیاست خود را رونق اقتصادی مردم معرفی کرده است.
وی با بیان اینکه “استاندار خراسان رضوی، تعامل نسبتا خوبی در استان بین مسئولان سه قوه ایجاد کرده‌ که وجود چنین تعاملی لازمه پیشرفت است” می‌افزاید: فکر می‌کنم اگر دولت محترم راضی می‌شد و بخشی از اختیارات خود را طبق قانون به استان‌ها تفویض می‌کرد، مطمئنا امروز رشد اقتصادی استان با وجود بیماری کرونا و فشار‌های ناشی از آن بسیار بهتر بود.
شرکاء درخصوص رتبه مناسب استان در دارا بودن کمترین نرخ فلاکت می‌گوید: چنین دست‌آوردی به دلیل تعامل مناسب بین نماینده ولی فقیه در استان، قوه قضاییه، قوه مجریه و قوه مقننه با استانداری است و رزم‌حسینی تنها استانداری است که توانسته این تعامل را ایجاد کند.
شیوع ویروس کرونا می‌تواند حداقل ۱۰ تا ۱۲ درصد بر نرخ بیکاری تاثیر داشته باشد

این اقتصا‌دان با اشاره به تاثیرات شیوع ویروس کرونا بر افزایش شاخص نرخ فلاکت بیان می‌کند: با توجه به اینکه یکی از شاخصه‌ها در تعیین شاخص فلاکت، نرخ بیکاری است. شیوع ویروس کرونا می‌تواند حداقل ۱۰ تا ۱۲ درصد بر نرخ بیکاری تاثیر داشته باشد. اگر نرخ بیکاری استان در حالت طبیعی حدود ۷ تا ۹ درصد باشد اکنون با در نظر گرفتن شرایط ناشی از شیوع ویروس کرونا قطعا به ۱۹ درصد رسیده‌ است.
خارج شدن یک میلیون و ۲۰ هزار نفر از بانوان و ۹۷۰ هزار نفر از آقایان در بهار سال جاری از چرخه کار

یک میلیون و ۲۰ هزار نفر از بانوان و ۹۷۰ هزار نفر از آقایان در بهار سال جاری از چرخه کار خارج شدند

رئیس کانون کار‌آفرینان و توسعه‌گران استان‌های خراسان با توجه به خارج شدن ۱ میلیون و ۲۰ هزار نفر از بانوان و ۹۷۰ هزار نفر از آقایان در بهار سال جاری از چرخه کار خاطر نشان می‌کند: بدون تردید خارج شدن افراد از چرخه کار تاثیرات بسیار بدی بر پیکره اقتصادی استان دارد؛ بنابراین نیاز است تا تدابیری در این خصوص اندیشیده شود، تدابیری در چهارچوب فرمول‌ها و راهکار‌های اقتصادی؛ زیرا با سیاست‌زدگی نمی‌توان مشکلات اقتصادی را حل کرد.
Emeil: srm.6671@gmail.com