تغییر در فرآیند درمان بهبودیافتگان مواد مخدر
رایین امان الهی
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر گفت: یکی از مهمترین حوزههای اعتیاد، حوزه درمان است و کسانی که به هر دلیل به اعتیاد رو آوردهاند باید مورد درمان درست و اصولی قرار بگیرند.
به گزارش صبح امروز، محمدحسین صالحی در نشست خبری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر و اصحاب رسانه، در خصوص رویکرد جدید این نهاد با مقوله درمان افزود: در گذشته ترک اعتیاد به صورت اجباری بود و ما توفیق چندانی در زمینه درمان نداشتیم. درمان چند بخش مختلف را در بر میگیرید، مانند ترک جسمی و روحی. ترک جسمی راحتترین بخش این فرایند است، در بررسیهای آسیبشناسی به این نتیجه رسیدیم که ترک روحی هم به همان اندازه مهم است. در سال گذشته در جلسهای که با حضور کارشناسان در محور آسیبشناسی برگزار شد، طرحی با عنوان تغییر فرایند درمان به میان آمد و قرار بر این شد تا در سال 99 طرح، “خانههای حمایت” عملیاتی شود. خانههای حمایت مراکزی هستند که با همکاری و حمایت بخش غیر دولتی مانند: خیرین، بهبودیافتگان و… اداره میشوند. این مدل قبلا در کشورهای مختلف اجرا شده و در گذشته هم در کشور به صورت محدود به اجرا درآمده است. به سبب موفقیت این در طرح در داخل و خارج کشور این مضوع به عنوان یکی از موضوعات اساسی و کلیدی در دستور کار قرار گرفته است.
اشتغال بهبود یافتگان
وی همچنین افزود: در همین راستا بحث اشغالزایی هم به عنوان یکی از نکات کلیدی در مورد بهبودیافتگان مطرح میشود. ما در این بحث حمایت خودمان از کارآفرینانی که بهبودیافتگان را بکار بگیرند اعلام میکنیم.همانطور که در سال قبل هم در مورد بیمه، به کارآفرینانی که برای این افراد اشتغالزایی کرده بودند رقمی معادل 90میلیون تومان اختصاص پیدا کرده بود. جدای این مسائل ما برای خود بهبودیافتگان هم برنامههایی داریم. مانند بازارچه عرضه محصولات صنایع دستی که که در بلوار امامت راهاندازی شد و عمداتا سرپرستاران خانوادههای آسیب دیده از اعتیاد و کسانی که به واسطه اعتیاد دچار مشکل شده بودند در این بازارچه حضور داشتند. همچنین طبق هماهنگیهای انجام شده با سازمان فنی و حرفهای این بهبودیافتگان برای آموزش و کسب مهارت به این سازمان معرفی میشوند.
رویکرد پیشگیرانه شورا
دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر استان، در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه “صبح امروز” در خصوص رویکرد جدید این نهاد برای پیشگیری از اعتیاد مردم به ویژه جوانان به مواد مخدر گفت: در سال گذشته برنامه ریزی این موضوع صورت گرفته در رویکرد جدید قرار است فضای نشاط و ورزش در جامعه بیشتر از قبل هموار شود. جوان ورزشکار به سراغ اعتیاد و مواد مخدر نمیرود، یا اگر برود این آمار بسیار پایین است، پس اگر شرایط ورزش و نشاط هماهنگ شود بدون اینکه ما حتی از اعتیاد صحبتی کنیم جوانان را از آن دور کردهایم. در بخش دیگری با هماهنگی بین شورا و آموزشوپروش آموزشهای لازم را برای دانشآموزان شروع کردیم. اما اینبار بجای استاد یا معلم، تعدادی از دانشآموزان که علاقهمند و مستعد در بخش آموزش مبارزه با مواد مخدر بودند آموزش میدیدند. با این روش اگر در بین جمعهای جوانان و حتی نوجوانان بحثی در مورد مواد مخدر یا رفتارهای زمینهساز برای ایجاد اعتیاد پیشبیاید، یکی از دانشآموزان آموزش دیده میتواند به خوبی این زمینه را منحل کند.
صالحی در همین رابطه اظهار کرد: توسعه و توامند سازی تشکلهای مردمی هم در دستور کار قرار دارد. چند کار مهم در رابطه انجام شد، مانند امضای تفاهمنامه با شورای اجتماعی محلات که ما در سال گذشته اولین اقدام موثر را هم انجام دادیم، این شورا با داشتن دفاتر تسهیلگری در حاشیه شهر میتوانند کمک بسیار ارزندهای به مقوله پیشگیری انجام دهند.