کودکان کار؛ معلول چند علتی
حضور کودکان کار در سطح شهر تابع علتهای زیادی است که برای رفع این مشکل باید این علتها مورد بحث و بررسی قرار داد.
همزمان با روز جهانی مبارزه با کار کودکان، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان خراسان رضوی با همکاری بهزیستی و شهرداری مشهد اقدام به راه اندازی کتابخانۀ ویژه کودکان کار کرد.
صبح روز شنبه 24 خرداد 1399 همزمان با روز جهانی مبارزه با کار کودکان به همت اداره کل کانون پرورش فکری استان و همکاری بهزیستی و شهرداری مشهد، کتابخانه ای با بیش از دو هزار عنوان کتاب و بازی و سرگرمی به مبلغ 120 میلیون ریال برای کودکان کار راه اندازی شد.
مدیر کل دفتر زنان و خانواده استانداری خراسان رضوی گفت: کودکان کار، پیامد و معلول هستند و ما باید به دنبال علتها باشیم که بخش عمده این علتها ریشه در فقر خانوادهها و باورهای غلطی دارد که در جامعه حاکم است که با فرهنگ سازی در این خصوص می شود گام موثری برداشت.
به گزارش صبح امروز،طاهره طهماسبی در مراسم افتتاح از کتابخانه ویژه کودکان کار افزود: بخش اعظم علتها فقر اقتصادی است و کودکان مجبور می شوند به جای کودکی کردن و بهره مندی از فرآیند کودکی خود در رشد و تقویت اموزشی و فکری خود استفاده کنند کار میکنند.
وی تصریح کرد: بسیاری از کودکانی که کار می کنند در جلوی چشم ما نیستند و کارهای سخت و دشواری را روزانه انجام می دهند .
طهماسبی ادامه داد: بخشی از کار کودکان برمی گردد به مشکلات و آسیبهای اجتماعی که در جامعه وجود دارد مانند طلاق والدین ، اعتیاد والدین و گروهی نیز بخاطر باورهای غلط والدین شکل گرفته است که نیاز به کار فرهنگی دارد که تنها خاص کودکان نیست بلکه پدران و مادران نیز باید این اموزشها را فرا بگیرند.
وی ابراز کرد: باید نهادهای متعدد که متولی هستند در کنار هم قرار بگیرند و از این باهم بودن به نتیجه مطلوب در حوزه کودکان کار و خیابانی برسیم کنوانسیون حقوق کودکان نیز در همین راستا و در قالب کمیته های مختلف شکل گرفته است و قانون حقوق دفاع از کودکان نیز پس از کش و قوسهای فراوان تصویب و ابلاغ شده و امیدواریم بتوان با این ابلاغ از حقوق کودکان بیش از پیش دفاع کنیم.
وجه اشتراک کودکآزاری با کودکان کار
دکتر غلامحسین حقدادی، معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی اظهارداشت: در امور اجتماعی بهزیستی برای کودکان چندکار انجام می دهیم که در این راستا مهدهای کودک برای شکوفایی و رشد تمامی کودکان انجام می شود و مرکز روزانه کودکان کار و خیابانی و اورژانس اجتماعی که مربوط به کودک آزاری است البته وجه مشترکی بین کودک کار و کودک آزاری نیز زیاد است و مرز مشخصی وجود دارد چرا که کار کردن کودکان نیز نوعی کودک ازاری تلقی می شود.
وی افزود: در سال گذشته بیش از هزار کودک در مرکز حمایتی مرکز روزانه و مرکز ساماندهی کودکان خیابانی صدف نگهداری شده اند که در مجموع 30 هزار خدمت به این کودکان ارائه شده است و در شرایط معمول هزینههای قابل توجهی از طریق دولت کمک شده است که بخشی شامل اعتبارات دولتی و بخشی اعتبارات استانداری برای بحث آموزش و بهداشت و درمان و بخشی در شرایط بهداشتی کرونا و کنترل کرونا اقدام شد و خوشبختانه 9 سازمان مردم نهاد در قالب 26تیم به 4هزار کودک آموزش ارائه دادند. همچنین مساجد، بسیج و کانونهای فرهنگی، شهرداری نیز خدماتی را به کودکان کار در این ایام ارائه دادند.
کودکآزاری نتیجه غفلت و سهلانگاری
حقدادی با اشاره به موضوع کودک آزاری (رومینا و ملیکا و …) اشاره کرد و گفت: عمده کودک آزاریها پیامد سهل انگاری و غفلت است و از هزاران کودک غفلت میشود، در سال گذشته 3هزار مورد در حوزه اورژانس اجتماعی کودک آزاری گزارش شده است و در مشهد به دلیل حاشیه شهر و شرایط خاصی که دارد مشکلات نیز مضاعف می شود.
معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی افزود: همیشه نگران این موضوع بودیم که ضمانت اجرایی در خصوص کودکان کار وجود ندارد و ساختارها کمک کننده نبود و انسجام در سازمانهای متولی وجود نداشت در سالهای اخیر حرکت خوبی از جانب دادگستری و کانون پرورش فکری کودکان تحت عنوان کنوانسیون حقوق کودک و دفتر بانوان امور استانداری شروع شد و سبب شد تا به موضوع کودکان بیشتر پرداخته شود و خوشبختانه قانون جدید حمایت از کودکان و نوجوانان روز گذشته از سوی رئیس مجلس به دولت ابلاغ شد.
شناسایی کودکان کار
حقدادی تصریح کرد: شناسایی کودکان کار توسط اورژانس اجتماعی، 137شهرداری، نیروی انتظامی و سازمان های مردم نهاد بود و ما در شناسایی همیشه دچار مشکل بودیم و کودکان کار شناخته نشده زیادی داریم که در کارگاههای زیر زمینی و انبارها و کارگاه ها فعالیت دارند و اداره کار در این قانون وظیفه مند شده تا دقیق گزارش دهد و با توجه به مجازات هایی که در قانون جدید تعریف شده سخت تر است . بیشتر بهره کشی کار و کودک آزاری ها از جانب خانواده ها صورت میگیرد و در قانون به این موضوع نیز توجه زیادی دارد.شده است.
معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی خراسان رضوی با بیان این مطلب که کتابخانه باعث می شود تعداد زیادی از کودکان کار و خیابانی جذب مرکز روزانه بهزیستی شوند و حضور کتاب در این پاتوق به سطح آگاهی کودکان کار و خیابانی نیز بسیار کمک می کند.
رشد فرهنگ کتاب و کتابخوانی
و در پایان ابراهیم زره ساز مدیرکل کانون استان در این مراسم با اشاره به فعالیت های کانون تاکید کرد که بیشتر فعالیتهای کانون، کتاب محور است و افتتاح این کتابخانه می تواند برای رشد فرهنگ کتابخوانی و توجه به کودکان کار شروع یک حرکت باشد.
زره ساز در ادامه به تداوم فعالیت ها برای کودکان کار اشاره کرد و گفت: نباید این فعالیت ها به مناسبت ها محدود شود.