1

پول مسافران روی هوا

علی نژاد

کرونا ویروس یا همان کووید 19 ار می تواند زلزله‌ای در ساختمان گردشگری دنیا دانست که میلیاردها خسارت را به کسب و کارهای این حوزه وارد کرد، زلزله‌ای مخرب که با وجود خروج برخی کشورها از جمله ایران از بحران شیوع این ویروس هم چنان پس لرزه ها ادامه دارد و به این زودی آرامش در این صنعت برقرار نخواهد شد.

اگر چه تدابیری با لغو سفر اجباری سفرها و تعطیلی دفاتر خدمات مسافرتی، تاسیسات گردشگری و مراکز اقامت هزینه‌های پرداختی برای رزرو به گردشگران برگردانده شد اما هنوز ایرلاین ها خارجی زیر بار نرفته و پول مسافران در جیب آن هاست.

شهروندی که در یک دفتر خدمات مسافرتی برای تعطیلات نوروزی در یکی از کشورهای همسایه تور ثبت نام کرده است و با تعطیلی ناشی از ویروس کرونا مواجه شده است، می گوید: دیگر از سفر منصرف شده ام و دیگر قصد سفر ندارم، انتظار دارم بعد از گذشت چند ماه از زمان لغو سفر هزینه های پرداختی ام بازگشت داده شود.

شهروندی دیگری نیز می گوید: شرکت خدمات مسافرتی پیشنهادهای جایگزین ارائه کرده اند البته اعلام می کنند که پول را به سرکت هواپیمایی خارجی پرداخت کرده اند و بازگرداندن پول به مسافران زمان بر است.

شهروند دیگری نیز با گلایه می گوید: برخی شرکت های خدمات مسافرتی هزینه های دریافتی را به مسافران پرداخت کرده اند اما برخی اعلام می کنند که پول دریافتی از مسافر را به هتل ها و مراکز اقامتی پرداخت کرده اند و آن ها هنوز برگشت نداده اند.

خسارت‌ها چقدر است؟

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی درباره میزان خسارت ها به تاسیسات گردشگری استان می گوید: خسارت ناشی از شیوع کرونا به بخش گردشگری این استان معادل ۱۰ هزار و ۶۲۶ میلیارد ریال برآورد شده است.

یوسف بیدخوری می افزاید: این میزان خسارت به خاطر تعطیلی واحدهای اقامتی از اسفند پارسال تا پایان اردیبهشت امسال در هتل‌ها، هتل‌آپارتمان‌ها، مهمانپذیرها، خانه‌های مسافر، دفاتر خدمات مسافرتی، شرکت‌های فعال در حوزه گردشگری سلامت، اقامتگاه‌های بومگردی، راهنمایان گردشگری، موسسات آموزشی گردشگری، مجتمع‌های گردشگری و مراکز رفاهی و پذیرایی تخمین زده شده است.

وی با اشاره به مشکلات تاسیسات گردشگری در تامین سرمایه و برگشت هزینه های دریافتی از گردشگران ادامه داد: طبق بررسی‌های انجام شده ۱۴ هزار و ۷۹۶ میلیارد ریال پیش‌بینی سرمایه در گردش مورد نیاز در این بخش‌هاست.

براساس اعلام اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی، میزان خسارت هتل‌ها با ۴۰۰میلیارد تومان، هتل آپارتمان‌ها با ۲۴۰میلیارد تومان، مهمان‌پذیر‌ها با ۱۲۰میلیارد تومان و مجتمع‌های گردشگری، مراکز رفاهی و پذیرایی با ۱۲۰میلیارد تومان در صدر این فهرست هستند، البته این مبالغ براساس برآوردها تا پایان اردیبهشت بوده است.

هنوز برخی هتل ها و تاسیسات گردشگری تسویه نکرده اند

سخنگوی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی گفت: با وجود پیگیری‌های زیادی که از مراجع مختلف داشتیم، هنوز برخی از شرکت‌های هواپیمایی خارجی و اداره‌کنندگان تاسیسات گردشگری مانند هتل‌ها تسویه حساب انجام نداده‌اند.

مجید فرقانی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص بازگشایی مجدد دفاتر خدمات مسافرتی استان اظهار کرد: بازگشایی دفاتر خدمات مسافرتی در استان تقریبا انجام شده و بیشتر آن‌ها فعالیت خود را آغاز کرده‌اند. همچنین تعدادی از دفاتر خدمات مسافرتی برای مسیرهای داخلی مانند تورهای شمال، کیش و … برنامه‌ریزی‌های محدودی نیز کرده‌اند، اما مشکل اساسی در حال حاضر عدم استقبال مسافران از خدمات سفر است.
وی افزود: دلایل عدم استقبال نیز این است که هنوز مردم به لحاظ روانی آمادگی کافی برای سفر را ندارند، از لحاظ اقتصادی نیز مردم در چند ماه گذشته هزینه‌هایی را متحمل شدند. چرا که مجبور بودند با توجه به تعطیل بودن کسب‌وکارهایشان هزینه‌هایی را انجام دهند و حال باید زمانی داشته باشند که مقداری بازیابی شوند تا وضعیت مالی‌شان عادی شود و بتوانند برای سفر نیز برنامه‌ریزی کنند.

سخنگوی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی در خصوص تغییر هزینه‌های پرواز خاطرنشان کرد: در حال حاضر قیمت پروازها مناسب است و باید گفت گران نشده؛ بلکه ارزان هم شده است.

فرقانی پیرامون آخرین خسارات وارد شده به دفاتر خدمات مسافرتی استان گفت: آخرین آمار از خسارات وارد شده به تاسیسات گردشگری و دفاتر خدمات مسافرتی استان چیزی بالغ بر 100 میلیارد تومان برآورد شد؛ البته ممکن است از آخرین بررسی‌های انجام شده آمارها کمی تغییر کرده باشد، چرا که در این مدت هزینه‌‎ها افزایش پیدا کرده و این در صورتی است که درآمدی نیز وجود نداشته است.

وی در خصوص ادامه وضعیت عودت وجوه پرداختی خدمات سفر توسط آژانس‌ها به مردم و نیز بدهی ایرلاین‌ها بابت این خدمات عنوان کرد: برخی هنوز درگیر عودت وجوه پرداختی خود هستند، چرا که هنوز برخی از شرکت‌های هواپیمایی خارجی و اداره‌کنندگان تاسیسات گردشگری مانند هتل‌ها با وجود پیگیری‌های زیادی که از مراجع مختلف داشتیم، تسویه حساب خود را انجام نداده‌اند.
سخنگوی انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی خراسان رضوی یادآور شد: همان‌طور که از ابتدای شیوع کرونا نیز مطرح شد، تسویه حساب‌ها صورت خواهد گرفت؛ اما باید کمی بیشتر صبر کرد تا شرایط مقداری عادی‌تر شده و به روال عادی خود بازگردد.