اولین آزمون مجلس یازدهم
علی روغنگران
غلامرضا تاجگردون، نماینده گچساران در مجلس دهم که به سختی توانسته بود تایید صلاحیت خود را جهت شرکت در انتخابات دور یازدهم از شورای نهگبان بگیرد، پس از صرف هزینه های بسیار و تبلیغات لاکچری که نام او را برای مدت ها سر زبان ها انداخته بود در نهایت توانست رای کافی برای حضور در مجلس یازدهم را به دست آورد. اما حالا او برای تایید اعتبار نامه اش به سد اصولگرایان برخورد کرده است. تاجگردون در افکار عمومی مخالفان زیادی دارد. درست است که نمایندهای اصلاح طلب محسوب میشود، اما عملا بدنه اصلاحطلبان با او مشکل دارند. روز سهشنبه گذشته اعتبارنامه تاجگردون در شعبه 12 مجلس یازدهم با 9 رای موافق و 7 رای مخالف به تصویب رسید. ظاهرا در جلسه سه شنبه محمد باقر قالیباف رئیس مجلس و از اعضای شعبه 12 به همراه یک نماینده دیگر در رایگیری غایب بودند. با تایید اعتبارنامه در شعبه انتظار میرفت مجلس نیز آن را تصویب کند، اما روز چهارشنبه در صحن علنی مجلس پس از قرائت گزارش شعبه 12 علیرضا زاکانی در تذکری آیین نامهای خواستار رایگیری مجلس درباره اعتبارنامه شد. زاکانی گفت: «براساس اصل 93 قانون اساسی، مجلس بدون شورای نگهبان اعتبار قانونی ندارد، مگر در تصویب اعتبارنامه نمایندگان. در این اصل به لفظ مجلس و تصویب اشاره شده است.»
او افزود: “کلمه مجلس در این اصل به معنای اظهارنظر دو سوم نمایندگان بوده و رای فرد فرد نمایندگان موضوعیت دارد.” به گفته نماینده قم “در اصل 85 قانون اساسی آمده است که سمت نمایندگی مگر در موارد خاص قائم به شخص نیست، بنابراین نمایندگان نمیتوانند وظایف خود را به شعب واگذار کنند.”
پس از این تذکر زاکانی، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس، اخطار او را وارد دانست و گفت: “از آنجایی که سمت نمایندگی قابل واگذاری نیست، اخطار اصل 85 شما را وارد دانسته و آن را به رای میگذارم.”
این در حالی است که روز قبل علیرضا سلیمی عضو هیاترئیسه مجلس گفته بود “طبق تصمیم هیات رئیسه، اعتبارنامههای سه منتخب باقیمانده (منتخبین فریدن، گچساران و صومعهسرا) در جلسه علنی مجلس به رای گذاشته نمیشود و فقط قرائت خواهد شد.”
لذا تصمیم قالیباف با اعتراض تاجگردون روبهرو شد. او خطاب به رئیس مجلس گفت “انتظار داشتم که قبل از رایگیری عنایتی داشته باشید، اما اراده شما به رأای گذاشتن اخطار بود که این موضوع برخلاف اظهارنظر سخنگوی هیات رئیسه بوده است، اما تا امروز توکل به خدا کردم و حرفی نزدم.”
نماینده گچساران با بیان اینکه ” تاجگردون مظلومانه در مجلس بود”، افزود: «من داعیه بر ماندن و اصراری بر آن ندارم و کیفم را برمیدارم و از مجلس میروم، اما شما هستید که در درگاه قیامت و آخرت قرار دارید.»
رئیس مجلس هم در پاسخ به تاجگردون گفت: “من و هیات رئیسه قسم یاد کردهایم. ضمن اینکه از شما هم میخواهم آئیننامه و قانون اساسی را رعایت کنید. ” او خطاب به تاجگردون افزود: «شما وظیفه دارید قانون و آئیننامه را رعایت کنید.»
پس از آن رای گیری در صحن علنی مجلس انجام شد و 160 نماینده رای به ارجاع اعتبارنامه تاجگردون به کمیسیون تحقیق دادند.
ماجرای تاجگردون پیش از برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی داغ شد. زمانیکه در شبکههای اجتماعی او را متهم به “رانتخواری”، “باند بازی” و “فامیل بازی” کردند. ادعاهای زیادی علیه این نماینده مجلس مطرح شد. بسیاری تصور میکردند او توسط شورای نگهبان رد صلاحیت میشود. اتفاقی که ابتدا رخ داد اما با اعتراض تاجگردون شورای نگهبان رای خود را تغییر داد و او را تایید صلاحیت کرد. تاجگردون در زمان تبلیغات انتخاباتی با تشکیل کمپینی بزرگ و ریخت و پاشهای عجیب و غریب خبرساز شد و موج منفی گستردهای علیه او ایجاد گردید، اما همه اینها باعث نشد که مردم گچساران به او رای ندهند. او نزدیک به 40 هزار رای کسب کرد که البته رای زیادی نبود، اما برای سومین پیروزی تاجگردون در انتخابات مجلس کافی بود. حالا بحث تایید اعتبار نامه تاجگردون از سوی اصولگرایان مطرح شده بود. چهرههای شاخص این جریان از جمله علیرضا زاکانی نماینده قم به همراه چند نماینده مشهور تهران تلاش خود را برای رد اعتبارنامه منتخب گچساران آغاز کردند. اعتراض آنها به اعتبارنامه به همان گزارش تخلفات، “رانتخواری”، “فامیل بازی” و … باز می گشت.
اعتبار نامه ابتدا در شعبه بررسی شد و به همراه اعتبار نامه دو نماینده دیگر رد شد. پس از آن اسناد اعتراض به اعتبارنامهها به شورای نگهبان ارسال گردید. پس از گذشت چند روز شورا نظر خود را به مجلس داد، شعبه 12 دوباره اعتبارنامه جنجالی تاجگردون را در جلسهای چند ساعته بررسی کرد و نهایتا آن را تایید کرد. اما همانطور که گفته شد در صحن علنی رای کافی را نگرفت.اما اعتبارنامه دو نماینده دیگر مورد تایید شعبه و نمایندگان قرار گرفت. تاجگردون در افکار عمومی مخالفان زیادی دارد. باوجود این که نمایندهای اصلاح طلب محسوب میشود، اما عملا بدنه اصلاحطلبان با او مشکل دارند و این اصلاحطلبان بودند که اسنادی علیه او منتشر کردند. اصولگرایان هم انگیزههایی برای رسوا کردنش دارند به همین دلیل منتخبان اصولگرای مجلس، هفتههاست که از رد اعتبارنامه تاجگردون در مجلس سخن میگویند. در واقع فضایی ایجاد شد که تایید اعتبار نامه این نماینده به اولین آزمون مجلس اصولگرای یازدهم بدل گردید. مجلسی که منتخبان آن مدام شعار مبارزه با فساد و عدالت محوری میدهند. در نتیجه انتظاری در افکار عمومی شکل گرفته است که اعتبارنامه تاجگردون رد شود. افکار عمومی از نمایندگان میخواهند به وعده خود عمل نمایند. این فضای سنگین موجب شد پس از تایید اعتبار نامه تاجگردون در شعبه واکنشهای منفی زیادی برانگیخته شود. کاربران زیادی از این سخن گفتند که مجلس جدید هم فقط شعار میدهد و راه دیگری را میرود. برخی حتی مجلس جدید را هم متهم به فساد کردند. یکی از فعالان رسانهای اصولگرا در این باره نوشت: “مجلس نشان داد فساد سیستماتیک است. سیستم نمیخواهد خودش را اصلاح کند، اما برای نمایش ترمیم و اصلاح بازی میکند.”
کاربران زیادی توئیت کردند که این مجلس مدعی شفافیت آرا است پس در گام اول اعلام کنند موافقان و مخالفان اعتبارنامه تاجگردون در شعبه 12 چه کسانی بودند. فردی در این باره نوشت “حالا که اعتبارنامه تاجگردون تایید شد. کاش شفافیت آرا بود تا بدانیم آن 9 نفر موافق و 7 نفر مخالف چه کسانی هستند؟ ”
یا یک کاربر اصولگرا توئیت کرده است: «از برادر بزرگوار آقای موسوی لارگانی رئیس محترم شعبه 12 و منتخب فراکسیون نیروهای انقلاب در هیات رئیسه مجلس خواهشمندم رای خود به اعتبارنامه تاجگردون را شفاف کنند.»
نهایتا به نظر میرسد ارجاع اعتبارنامه تاجگردون به کمیسیون تحقیق نتیجه فشار سنگین افکار عمومی بود. اما در شبکههای اجتماعی همچنان سوالهایی مطرح است از جمله اینکه قالیباف در جلسه روز سه شنبه شعبه 12 غایب بوده است، آیا او میخواسته در این ماجرا مقابل تاجگردون و یا افکار عمومی قرار نگیرد؟
پیشتر محسن پیرهادی از نمایندگان نزدیک به قالیباف در این باره توئیت کرده بود: «پیرامون بررسی اعتبارنامهها و نظرات مختلف نمایندگان، با دکتر قالیباف صحبت کردم. ایشان ضمن تاکید بر دقت در روند رسیدگی به اعتبارنامهها طبق آیین نامه داخلی، اعلام کردند اکثریت انقلابی مجلس، هر نظری در اینباره داشته باشند، نظر ایشان هم همان است.»
همین توئیت هم نشان میدهد قالیباف نمی خواسته نظر شخصی خود را در شعبه اعلام کند. حالا باید منتظر ماند و دید نظر کمیسیون تحقیق چیست؟ رئیس مجلس در این باره به تاجگردون توضیح داد: «پرونده شما به کمیسیون تحقیق میرود و 15 روز وقت است و شما میتوانید نظرت خود را به آنها بگویید؛ کمیسیون تحقیق یا اعتبارنامه شما را تایید میکند و یا رد، اما اگر این اعتبارنامه رد شد موضوع مجددا به صحن میآید و شما در صحن وقت دارید اظهارنظر کنید سخنگوی شعبه هم میتواند اظهار نظر کند.»
علی اصغر خانی رئیس کمیسیون تحقیق مجلس هم در مورد این که اگر این کمیسیون اعتبارنامه تاجگردون را تایید کند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ گفت: “در هر صورت گزارش کمیسیون تحقیق چه درباره تایید و چه درباره رد اعتبارنامه آقای تاجگردون به صحن مجلس شورای اسلامی ارائه خواهد شد، گزارشی تخصصی که میتواند کمککننده باشد. در هر دو صورت هم باید نمایندگان رای خود را درباره گزارش کمیسیون تحقیق اعلام کنند یعنی چه در صورت تایید و چه در صورت رد اعتبارنامه در این کمیسیون تصمیمگیری نهایی با صحن مجلس و نمایندگان خواهد بود.”
البته این ماجرا پیچیدگی و جزئیات زیادی دارد که در روال کار روشن میشود. به هر ترتیب تاجگردون شرایط دشواری برای ماندن در مجلس دارد. او باید کمیسیون تحقیق و نمایندگان مجلس را قانع کند، که با رای روز چهارشنبه به نظر میرسد کار بسیار دشواری است. به نظر نمیرسد افکار عمومی به راحتی اجازه دهد مجلس اعتبارنامه منتخب گچساران را تائید کند. در همین رابطه عباس عبدی در یادداشتی نوشت؛ اعتبار نامه آقای تاجگردون هم استخوان بدی در گلوی اصولگرایان شده است. نه میتوانند قورتش دهند و نه بالا بیاورندش. درباره آنچه که علیه او میگویند اطلاع دقیقی ندارم. مسئله من هم نبوده. و برایم هم مهم نیست که رای بیاورد یا نیاورد. در جامعهای که در بالاترین سطح دستگاه قضایی آن سالهای متمادی وضعیتی بوده که گوشهای از آن را در دادگاه اکبر طبری دیدیم، پرداختن به این که فلان نماینده کسی را برای شغل معرفی کرده نوعی شوخی و اتلاف وقت است. با این وجود پیشنهاد میکنم جمله عیسی مسیح را هنگامی که دید بدکارهای را میخواهند سنگسار کنند در ابتدای رایگیری برای هر کسی که اعتبارنامهاش مورد اعتراض است تکرار کنند.
“نخستین سنگ را کسی پرتاب کند که خود شرمسار گناهی نباشد.”