سینمای ایران سلبریتی ندارد
اسماعیل صنمی
غلامحسین حیدری: از دیدگاه من هیچکدام از افرادی که امروزه به عنوان سلبریتی شناخته شدند، در حد این جایگاه نیستند و سینمای ایران سلبریتی ندارد.
غلامحسین حیدری تهیه کننده سینما و تلوزیون و هم چنین فعال فرهنگی در حوزه دفاع مقدس که مجری طرح فیلم سینمایی لینا و طرح سینمایی زنها با گرگها میدوند، بوده و در طول دوران فعالیت خود تولید وبازسازی فیلمهای سینمایی زیادی را بر عهده داشته است. وی در سال 92 مشاور فرهنگی هنری نمایندگان مجلس شورای اسلامی در کمسیونهای فرهنگی آموزش و تحقیقات بوده است و در حال حاضر تهیهکنندگی سینمایی المپیادیها و مستند سینمایی مردی به بلندای بینالود را در دستور کار دارد. به سراغ او میرویم تا در خصوص حاشیههای سینما و کارهای ایشان از نززدیک با وی به گفت و گو بپردازیم.
چرا یکسری فیلمهای بیمحتوا و بدون پژوهش روانه بازار شده است و اکران میشود؟
حیدری با اشاره به مصاحبهای که به عنوان داور تجلی اراده ملی در جشنواره فجر داشته عنوان کرد: اکثریت فیلمهای دفاع مقدس با پژوهش همراه نیستند، چرا که به نویسنده اهمیتی داده نمیشود. متأسفانه امروزه حاصل تلاش و زحمت یک سالِ نویسنده را با مبلغ اندکی(10 الی 20 میلیون تومان) خریداری میکنند و از آن طرف دستمزد سلبریتیها بیشتر از یک نویسنده است، به همین دلیل رغبت پژوهش، در نویسنده از بین میرود و نویسنده کار ارزشی که زحمت بیشتری داشته باشد را انجام نداده وبه دنبال تنظیم فیلمنامهای است که چندروز بیشتر وقتش را نگیرد.
از دیدگاه شما تا چه اندازه فرهنگ و کار ارزشی بر یکدیگر تاثیر گذارند وآیا مسئولین از فیلمهای ارزشی حمایت میکنند؟
یکی از دلایلی که سینما ما عقب مانده، این است که ما نتوانستیم سینمای قهرمان معرفی کنیم، یعنی عملاً ما در فیلمهای خود قهرمان نداریم. حتی ما نتوانستیم شهدای خودمان را قهرمان و الگو نشان دهیم، به عنوان مثال، سردار سلیمانی-شهید کاوه- شهید شوشتری، با سن کمی که داشتند (20-17) توانستند فرمانده لشکر شوند، اما جایگاه این افراد در فیلمهای ما کجاست؟ از دیدگاه من هیچکدام از افرادی که امروزه به عنوان سلبریتی شناخته شدند، در حد این جایگاه نیستند و سینمای ایران سلبریتی ندارد.
یکی از دلایلی که از فرهنگ خیلی عقب افتادهایم این است که کار ارزشی انجام نمیدهیم. در حقیقت مشخص نیست نگاه مسئولین و جامعه سینما به کجا معطوف شده است و فقط کسانی که در رأس هستند و ارتباط خوبی با وزارت خانه دارند میتوانند فیلمهای میلیاردی کار کنند و نکته تاسف بارتر این است که حوزه پخش سینما الان تعیین میکند که از کدام بازیگر استفاده کنند ،چه فیلمنامهای بنویسند و حتی محتوای فیلمنامه هم رامشخص میکنند.
در فیلمهای جنگی چه چیزهایی به تصویر کشیده شود تا در مخاطب اثر گذار باشد؟
اگر کمی هوشمند باشیم باید این نکته را بدانیم که در حوزه دفاع و مقاومت و جنگ نباید دشمن را ضعیف نشان دهیم و در حقیقت با نشان دادن حقایق است ک میتوانیم قدرت خود را ثابت کنیم. در ارتباط با موضوع دفاع مقدس هم باید واقعیتهای جنگ را به تصویر کشید تا کار خوبی ساخته شود. با نشان دادن واقعیتهای جنگ میتوانیم بگوییم که به مدت 8سال در برابر چه قدرتهایی ایستادیم و جنگیدیم. وقتی در شروع جنگ از هیچ به جایگاهی که هم اکنون داریم، رسیدهایم، ما باید آن هیچ را نشان دهیم و بگوییم که چرا و چگونه توانستیم پیروز شویم. اینگونه است که همه دفاع مقدس را باور میکنند.
وی ادامه میدهد: میتوانیم با به تصویر کشیدن زندگی و خاطرات شهدا (شهید فروجی-شهید صادقی – شهید شوشتری – شهید آقاسی زاده) آنهارا به کودکانمان معرفی کنیم تا آنها قهرمانان ملی را بشناسند. نتیجه سطحی نگری و توجه نکردن به حوزههای ارزشی و قهرمانان ملی ما این میشود که نوجوانان و جوانان ما هیچوقت نتوانند قهرمانان ملی را بشناسند و از کسانی الگو برداری می کنند که صلاحیتی ندارند.
فیلمهای حوزه اجتماعی و طنز را چگونه ارزیابی میکنید؟
وی با اشاره به فیلمهای مبتذل بیان کرد: متأسفانه مدتی است که حوزه سینما به سمت انفعالی، ابتذال یا برگرفته شده از فرهنگهای غربی پیش میرود و به لحاظ محتوایی آن چیزی که ما به به عنوان فرهنگ اسلامی به آن معتقد هستیم را در فیلمها ارائه نمیکنند و در فیلمهای کمدی یا طنز اجتماعی شاهد این هستیم که کار فرهنگی درستی انجام نمیشود و به سمت ابتذال پیش رفته است، به گونهای که جرأت نمیکنیم با خانواده به سینما رفته و فیلم ببینیم. چرا که یکسری فیلمهای بیمحتوایی ست که فقط با حرفهای رکیک و مستهجن مردم را میخندانند. در حوزه اجتماعی بهتر است به جای نشان دادن نکات سیاهی که در جامعه هست از پیشرفتهایی که در حوزه هستهای و دانشگاهی داشتهایم استتفاده کنیم.
داستان کار شکار شاهین که هنرپیشه هالیودی در جشنواره کن جایزه خود را به شهید عبدالرسول زرین ایران تقدیم میکند چیست و به کجا رسید؟
کار شکار شاهین، در رابطه با زندگی شهید عبدالرسول زرین( متولد زرین شهر اصفهان بود) که به عنوان تک تیرانداز ایران شناخته شده بود. جوانی که عراق برای سر آن جایزه تعیین کرده و وقتی گوش شهید را میزنند میگویند ما لشکر خمینی را زدیم. جای بسی تامل دارد که هنرپیشه هالیودی در جشنواره کن جایزه خود را به شهید عبدالرسول زرین ایران تقدیم میکند اما حمایتها را ببینید که به چه سمت و سویی پیش رفته که این فیلمنامه در حوزه هنری سازمان تبلیغات تهران تصویب شد ولی به دلیل هزینه زیاد اجازه ساخت آن هنوز داده نشده است.
آیا تأمین بودجه مورد نیاز از جانب مسئولین خراسانی صورت میگیرد؟
وقتی به مسئولین خراسان مراجعه میکنید همه از ترس هزینه نمیخواهند وقت بگذارند و برایشان محتوا و کار کیفی خوب بیاهمیت است. به عقیده من به شرط مدیریت صحیح بودجه در خراسان از همه جا بیشتر است، اما خراسان در این موضوع حمایت نمیکنند در حقیقت تفرقه بین هنرمندان خراسانی زیاد هست و خرد جمعی در این قضیه به کار گرفته نمیشود. پیشنهاد من این است که در خراسان یک مرکز تولیدات سینمای دینی ساخته شود.
روایت زندگی 30 سردار چه زمانی آماده میشود؟
پروپوزال اولیه سریالی که زندگی 30 سردار در دوران دفاع مقدس و جنگ بودهاند را روایت میکند نوشته شده و موضوع آن در رابطه با شهدای خراسان با محوریت شهید شوشتری است که انشالله برای سال 1400 قرار است ساخته شود، یک سریال 6 قسمتی که متولی این امر خراسان است.
وی ادامه داد: هم اکنون در چهارمحال بختیاری سریالی با نام بانوی سردار ساخته شد که هزینههای زیادی در بر داشت، چهارمحال بختیاری که اصلا به اندازه یک سوم خراسان بنگاه اقتصادی ندارد، اما متأسفانه هنور مسئولین خراسانی ما به این معتقد هستند که هزینه نکنند.
اکران فیلم لینا به کجا رسید؟
چندسال پیش کاری به نام لینا که محصول مشترک بین افغانستان و ایران بود را شروع کردیم، به تهیهکنندگی سیاوش حقیقی که من با چندنفر دیگر مجری طرح آن بودم و برای اولین بار در این فیلم کرامت خانواده افغانی در ایران را توانستیم به تصویر بکشیم. ولی هنوز در ایران اجازه اکران داده نشده است، در کشورهای خارجی و افغانستان اکران شده و در جشنوارههای خارجی مقام آورده است. ما اشتراکاتی با کشورهای همسایه از جمله افغانستان، ترکمنستان، عشق آباد داریم. اگر یک حوزه فرهنگی مشترک با افغانستان، تاجیکستان، ترکمنستان به وجود آید و کنار یکدیگر قرار بگیریم قطعا نتیجه بهتری میگیریم که در کنار آن ارتباط اقتصادی هم به جریان میافتد. نوع نزدیکی فرهنگ ها به همدیگر و رعایت کرامت فرهنگی میتواند همدلی را به وجود بیاورد که به قول سردار سلیمانی در آن زمان است که میتواند حوزه مقاومت به وجودبیاید، هملانطور که با همدلی سردار سلیمانی در لبنان، عراق و حتی سوریهای که در حال سقوط بود حوزه مقاومت به وجود آمد.