1

ابلاغ لوح ثبت ملی «موسیقی عاشقهای کرد خراسان» به استان خراسان رضوی

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: میراث ناملموس “موسیقی عاشق‏های کرد خراسان”درفهرست ملی ایران ثبت و اکنون لوح ثبتی این اثر ملی به استان ابلاغ شد.

ابوالفضل مکرمی فر با اعلام این خبر افزود: عاشق‏های کرد کرمانج در شمال خراسان، پُرشمارترین گروه موسیقی نوازان در این خطه هستند.، پیشه این افراد در بسیاری خانواده‏ها از پدر به پسر رسیده است و تاثیر «عاشق‏ها» بر موسیقی، رقص و جلوه های مردم شناختی کردی خراسان فوق‏العاده چشمگیر و گسترده است.

وی ادامه داد: همچنین از نظر اجتماعی حضور این گروه از موسیقی بسیار پُررنگ و گسترده بوده ، به طوری که از گذشته تاکنون در میان کردهای خراسان و دیگر اقوام غیرکرد، هیچ مجلس شادی و گردهمایی اجتماعی بدون حضور هنرنمایی عاشق‏ها برگزار نمی‏شود.

مکرمی فر افزود: «عاشق‏ها» نه تنها بیشترین سازهای موسیقی را می‏نوازند که بخش بزرگی از آواها و مقام‏های موسیقی کردی خراسان نیزتوسط آنان حفظ، آفریده و انتقال داده شده است.

وی یادآورشد: سازهای عاشق‏ها شامل چهار ساز باستانی زُرنه (سُرنا)، قوشمه، دُل (دهل) و کمانچه است که از دوران باستان در مناطق کردنشین و در سرتاسر ایران زمین توسط هنرمندان نواخته می‏شود.

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی، عاشق‏ها دارای طایفه ای هستند که به آنها طایفه عاشق‏ها یا ” تیپرا عاشقان” گفته می‏شود، بنابراین در سیستم طایفه‏ای کردهای خراسان دارای جایگاه ویژه هستند، افراد این طایفه بیشتر در چناران، قوچان، خانلق شیروان، روستای سریوان بین بجنورد و آشخانه، روستاهای شاراوه کرد و قاضی سملقان ساکن هستند.

وی ادامه داد: روستاهای این طایفه نیز به روستای عاشقان معروف است که یکی از معروف ترین آن ها روستای زلم آباد از بخش خوشاب سبزوار است که 124 خانوار کرد کرمانج از تیره عاشق‏های ایل توپکان قوچان در آن ساکن‏اند، این تیره در گذشته کوچ رو بوده اما از حدود 60 سال پیش در محل روستا یکجا نشین شده‏اند.

مکرمی فراظهارکرد: «عاشق‏های زلم آباد» از گذشته تاکنون در مراسم و گردهمایی‏های گستره وسیعی از شمال خراسان در میان کرد و غیرکرد شرکت کرده و به اجرای هنر نوازندگی و خوانندگی می‏پردازند.