1

لباف خانیکی، حیات بخش هویت خراسان

مراسم نکوداشت و تجلیل از استاد رجبعلی لباف خانیکی عصر دوشنبه30 اردیبهشت‌ماه در محل موزه بزرگ خراسان با حضور جمعی ازهنرمندان و پیشکسوتان برگزار شد و علاقه‌مندان به این استاد گران‌قدر باحضور پرشور خود، میزان علاقه‌مندی خود به این استاد برجسته را نشاندادند.

رجبعلی لباف خانیکی در سال ۱۳۲۷ در روستای خانیک از توابع کاخکگناباد به دنیا آمد. وی مدرک علمی خود را در مقطع کارشناسی وکارشناسی ارشد در رشته‌ باستان‌شناسی دریافت کرده است. رجبعلیلباف خانیکی، مهر سال 1392 مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی وگردشگری استان خراسان رضوی شد.

برخي مشاغل و فعالیت‌هاي فرهنگی وي عبارت‌اند از: کارشناسباستان‌شناسی اداره کل حفاظت آثار باستانی، کارشناس باستان‌شناسیدفتر آثار تاریخی سابق ، کارشناس باستان‌شناسی موزه ملی ایران،کارشناس باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی استان خراسان، معاونپژوهشی اداره کل میراث فرهنگی استان خراسان، عضو شوراي فنی وعضو شوراي ثبت سازمان میراث فرهنگی، عضو هیئت‌های راهبرديپایگاه‌های میراث فرهنگی توس، نیشابور، رباط شرف و بیرجند، عضوشوراي پژوهشی سازمان میراث فرهنگی و گردشگري خراسان رضوي وعضو هیئت مؤسس و هیئت‌مدیره فرهنگ‌سراي فردوسی.

استاد لباف، نقطه وصل تمام تاریخ دوستان

آقای مکرمی فر رئیس میراث فرهنگی ضمن خوش‌آمد گویی به فرهیختگاناز شخصیت والای استاد  لباف سخن به میان آورد و ابراز کرد: همه ماتاریخ دوستان علی‌رغم تفاوت‌هایی که در عرصه باستان‌شناسی با یکدیگرداریم اما در یکجا با یکدیگر هم‌سخن و هم‌عقیده هستیم ، همه ما شاگرداناستاد فرهیخته‌ای هستیم که کوشش‌های ماندگار ایشان را در زمینه‌هایگوناگون در جای‌جای فرهنگ تاریخی و باستان‌شناسی شاهد بودیم کهبی‌شک نقطه وصل ما حضور چنین اساتید برجسته‌ای در تاریخ ایرانباستان است.

هرکجا سر بچرخانیم، سرنخی از لباف وجود دارد

دکتر مهدوی رئیس دانشگاه آزاد معماری و شهرسازی شهر مشهد ضمنگرامیداشت هفته میراث فرهنگی اعلام کرد: برگزاری چنین تجلیل بزرگینشان‌دهنده بلوغ فرهنگی یک جامعه است که در زمان حیاط یک فردفرهیخته از او قدردانی شود.

وی به لحاظ جایگاه دانشگاهی و زحماتی که استاد لبافی در دانشگاه آزادکشیده است خاطرنشان کرد: سه ویژگی استاد لبافی بسیار کمیاب استکه باید موردتقدیر قرار گیرد، این استاد فرهیخته هم به‌عنوان یک معلم وانتقال‌دهنده مفاهیم، هم در تراز پژوهشگر حوزه تخصصی و هم درزمینهکار اجرایی زحمات فراوانی کشیده است.

دکتر مهدوی از اقدامات شورای شهر به‌رسم قدردانی از زحمات بزرگان وپیشکسوتان خبر داد و اظهار کرد: نشان شهر مشهد و نام‌گذاریخیابان‌های محل سکونت پیشکسوتان و اساتید در دست انجام است.

خانواده همراه و همت عالی به اهداف بالنده سنجاق می‌شود

کفیلی یکی از پیشکسوتان موزه‌داری آستان قدس رضوی خود را یکی ازهنرجویان استاد معرفی و عنوان کرد:اگر تمام ما علاقه‌مندان به حوزه‌یفرهنگ و تاریخ اسلامی هنرجویانی صدیق باشیم، استاد لباف می‌تواندهنر چگونه زیستن را به ما بیاموزد.

وی به مهم‌ترین درسی که در طی این چند سال همکاری و دوستی ازاستاد آموخته است، اشاره و عنوان کرد: ازنظر استاد لباف، رسیدن بهاهداف نه بستگی به پول دارد و نه پست و مقام دولتی، تنها راه دستیابی بهاهداف بالنده همت عالی، عشق بی‌ریا و خانواده همراه است که راه رابرای هنرجو هموار می‌کند.

سلامت مالی استاد لباف قابل‌ستایش است

مورخ گران‌قدر، سیدی، با بیش از 30 سال رفاقت با استاد خانیکی به بیانخاطرات و سفرات خود با  رجبعلی لباف پرداخت و بیان کرد: صمیمیت ،صداقت و عشق به حوزه کار از خصوصیات بارز استاد لباف است ومهم‌ترین صفت اخلاقی استاد، سلامت مالی این فرد تاریخ دوستمی‌باشد چراکه در سازمان میراث فرهنگی اگر بار کسی کج و مانند استاددسترسی به تمام اموال را داشته باشد هم‌اکنون باید میلیاردر بوده و بارخود را سال‌ها پیش ببندد، اما دست سالم استاد لباف از این ناپاکی‌هامبرا  و این امر قابل‌ستایش است.

دکتر پاپلی یزدی در بیان خصوصیات ویژه استاد بیان کرد: لباف عاشقبااخلاق کار است و نه‌تنها بخشی از هویت این مملکت و استان بلکه خودرجبعلی لباف هویت‌ساز می‌باشد.

خراسان برایم هنوز هم علامت سؤال بزرگ است

استاد رجبعلی لباف ضمن تشکر ویژه از همسر و فرزندانش به بیانپاره‌ای از فعالیت‌های خودپرداخت و ابراز کرد: اولین فعالیتم در اداره کاربه‌عنوان کارشناس باستان‌شناسی، بررسی و شناسایی دشت گرگان بود و بسیار خرسندم جز معدود افرادی هستم که رشته تحصیلی موردعلاقه‌ام راانتخاب کردم و علت موفقیت من در این حوزه بی‌شک همین علاقه‌مندی و ازسر اجبار نپذیرفتن رشته تحصیلی‌ام بوده است.

وی ضمن یادبود از استاد حوزه باستان‌شناسی خود شادروان نگهبان،درباره علت فعالیت خود در خراسان گفت: استاد نگهبان تنها راه دستیابیبه پاسخ سؤالات مجهول در ذهن را افزایش دامنه شناخت عنوان کردند کهاگر این مهم حاصل شود می‌توان در همه حوزه‌ها سرآمد بود.در راستایهمین رهنمود با توجه به عناصر فرهنگی تاریخی ویژه‌ای که استانخراسان داشت بنا به درخواست خودم به خراسان منتقل شدم و به‌عنوانکارشناس باستان‌شناس به کار خود ادامه دادم که اولین کاوش من در ایناستان، حفاری‌هایی بود که در گناباد انجام دادم.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: بسیاری از اتفاقات و جنبش‌ها در خراساناتفاق افتاده است که برای اولین بار در این استان بود که تفاوت انسان وحیوان مغرض شد و بسیاری از اتفاقات و وقایع در این خطه به وقوعپیوست. برای همین خراسان برای من یک علامت سؤال بزرگ بود که باید بهآن پاسخ می‌دادم و روح تشنه خود را ارضا می‌کردم. حال بعد از سال‌هافعالیت اعلام می‌کنم که شناخت نسبی به تاریخ خراسان دارم و هنوزسؤالات زیادی در ذهن من وجود دارد که امیدوارم بتوانم با حمایتمسئولین به آن‌ها پاسخ دهم.

وی درباره فعالیت خود در حوزه تألیف کتاب خاطرنشان کرد: در سال1372 که به‌عنوان معاون پژوهشی مشغول به کار شدم، وجوب یک مسئله رالازم دانستم که گزارش فعالیت‌های خود را منتشر کنم  که طی آن 18 جلدکتاب و بیش از 140 مقاله علمی در نشریات مختلف به چاپ رسیده است.

این پژوهشگر برجسته حوزه میراث ، در حوزه ایران‌شناسی در دو عرصهمشغول به فعالیت است و ابراز کرد: در موسسه کهن بوم، به انجام کارهایکتابخانه‌ای مشغول هستیم  و ازنظر میدانی به دنبال هر ترم ایران‌شناسیبه تمام شهرهای ایران می‌رویم تا با آثار فاخر ایرانی آشنا شویم.

وحدانه آخوندشریف