1

صندوق زعفرانی برای استان

 

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: به زودی در استان صندوق تخصصی حمایت از صادرات زعفران به‌وجود می‌آید.

به گزارش صبح امروز، مجتبی مزروعی در نشست خبری خود در روز دوشنبه با اصحاب رسانه به مناسبت هفته دولت در سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد افزود: صندوق حمایتی تخصصی زعفران حاصل کار دولت و بخش خصوصی  در جهت توسعه صادرات محصول، خرید از کشاورزان و صادرات است.

وی اظهار کرد: کلیت حرکت و برنامه سازمان ما در جهت بر بهره‌وری آب است و مجموعه‌ای از برنامه‌های مختلف حوزه‌های باغی و دامی را پیش گرفته‌ایم و برای بحث توسعه و طرح‌های آبی، کشت‌های گلخانه‌ای و وضعیت صنایع برنامه‌هایی را در نظر گرفته‌ایم و باید در این بخش به طور جد ورود پیدا کنیم.

رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی مطرح کرد: در توسعه کشت‌های گلخانه‌ای بنا داریم تا پایان سال 180 هکتار دیگر به این بخش  اضافه کنیم وامید داریم با مسیری که در پیش گرفته‌ایم تحریم‌ها را دور زده و بتوانیم با مدیریت صحیح این دوران را سپری کنیم.

مزروعی خاطرنشان کرد: ما صندوق حمایت از بخش کشاورزی را در استان فعال کرده‌ایم، در سال‌های اخیر از منابع صندوق در جهت تامین نهادها و صادرات استفاده کرده‌ ودر بخش صندوق‌های تخصصی به صورت ویژه از این اعتباری که دولت 49 درصد و بخش خصوصی 51 درصد سرمایه‌ می‌گذارد که به صورت سهام‌دار باشند و به هر میزانی که ما اعتبارات دولتی را تامین کنیم به همین میزان هم بخش خصوصی اعتبار می‌گذارد.

وی در خصوص صندوق تخصصی زعفران این‌گونه توضیح داد:به طور مثال اگر پیشنهاد ما برای صندوق  ملی زعفران 40 میلیارد تومان است و اگر این مقدار را از منبع دولتی و استانی بگذاریم و بخش خصوصی نیز 40 میلیارد بگذارد مجموع آن 80 میلیارد تومان می‌شود که آن را در جهت توسعه صادرات محصول، خرید از کشاورزان و صادرات به کار می‌گیریم.

مزروعی ادامه داد: ما در منطقه کلات و درگز برنج می‌کاریم زیرا اراضی رودخانه‌ای ما در این بخش زیاد بوده و شاهد خروج بی‌رویه آب‌ها به خارج از مرزها هستیم ودر حال حاضر برنامه‌ای در خصوص تغییر الگوی کشت لحاظ کرده‌ایم که این امر مستلزم تامین اعتبار است پس تا تامین اعتبارات ما از دولت مجوز دوساله برای ادامه‌ی کار این برنج‌کاران گرفتیم.

تخم‌مرغ هست

در ادامه این نشست، معاون امور دام وزیر جهاد کشاورزی اظهار کرد: ما در کشور کمبودی در زمینه تخم‌مرغ نداریم و تغییرات قیمتی تنها به منظور تنظیم بازار صورت گرفته است. در هر سه زمینه تخم‌مرغ، مرغ و گوشت قرمز “گوسفندی و گاوی” ذخیره داریم و ستاد تنظیم بازار و پشتیبانی امور دام هر زمان که نیاز داشته باشد به بازار تزریق می‌کند.

مرتضی رضایی افزود: میزان تولید شیر نسبت به سال قبل 6درصد افزایش یافته و میزان تخم‌مرغ به اندازه سال قبل بوده و گوشت مرغ و گوسفند شش تا هفت درصد افزایش تولید داشته است.

رضایی در خصوص نهاد تنظیم بازار گفت: تنظیم بازار به صورت متمرکز توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام می‌شود.

وی در رابطه با واردات نهادهای دامی خاطرنشان کرد: به استناد آمار میزان واردات نهادها مانند ذرت، کنجاله سویا، دانه سویا و جو 15 تا 20 درصد بیشتر از سال قبل بوده است اما واردات تخم‌مرغ تنها برای تنظیم بازار است و به مقدار رفع مشکل بازار وارد شده است.

دلایل افزایش قیمت مرغ

رضایی ادامه داد:‌ دلایل افزایش قیمت مرغ به عواملی مانند تغییر نرخ ارز، افزایش قیمت جهانی سویا و نهادها بستگی دارد که تبعات هزینه‌ای برای تولیدکنندگان دارد و گوشت مرغ در سه ماه گذشته با قیمت بسیار پایین عرضه می‌شد که باعث ضرر به تولیدکننده بود.

وی توضیح داد: به اندازه کافی گوشت، شیر، گوشت مرغ و تخم‌مرغ تامین شده است وزن‌گیری مرغ‌ها به خاطر گرمای شدید هوا کاهش یافت و قسمتی از تولید آسیب دید اما این زیان به قدری نیست که واردات مرغ داشته باشیم.

رضایی عنوان کرد: قیمت‌گذاری به ضرر تولیدکننده  انجام نمی‌گیرد و برای تنظیم بازار مجبور هستیم تا زمان رسیدن به خودکفایی در گوشت قرمز از نیوزیلند و کشورهای آسیایی واردات داشته باشیم اما شیر هم‌چنان جزو محصولات صادراتی ما محسوب می‌شود.

وی در خصوص تسهیلات اشتغال روستایی اذعان داشت: بسته اشتغال روستایی باید کاملا ثبت‌شده و زیر نظر مراکز اصلاح نژاد صورت بگیرد و هیچ‌گونه محدودیتی در پرداخت تسهیلات وجود ندارد.

صادرات دام زنده نداریم

رضایی با اشاره به ممنوعیت صادرات دام زنده از کشور تشریح کرد: صادرات دام زنده ممنوع شده و اگر خروجی اتفاق می‌افتد به صورت قاچاق است و آماری برای آن وجود ندارد. ممکن است به صورت پنهانی مقداری دام از کشور خارج شود اما میزان آن بالا نیست.

وی ادامه داد: برخی نژادهای دامی مانند گاو سیستانی که در حال انقراض است در مراکز نگهداری نمونه‌هایی از آن وجود دارد تا در صورت لزوم جلوی انقراض گرفته شود.

رضایی در خصوص تولید گاو در کشور افزود: هم اکنون ۲۰۰ هزار رأس گاو دومنظوره در کشور داریم که این دام ها هم در زمینه تولید شیر و هم در زمینه تولید گوشت پتانسیل مناسبی دارند و پیش بینی می شود تا سال ۱۴۰۴ جمعیت آنها بیش از ۲۰ درصد افزایش یابد.

مرغ‌ها کوچک می‌شود

وی با اشاره به تغییر سایز مرغ گفت: در دنیا ۸۰ درصد عرضه مرغ در سایزهای یک کیلو و ۲۰۰ تا یک کیلو و ۸۰۰ گرم انجام می شود اما در کشور ما تمایل به سمت مرغ درشت است. در حالی که مرغ در سایز ریز بسیار اقتصادی تر، به صرفه تر و با کیفیت تر است.

رضایی عنوان کرد: ایجاد واحدهای پرورش صنعتی بز “بزهای خالص اصلاح شده وارداتی”از جمله اقداماتی است که در دستور کار ما قرار دارد زیرا که هزینه پرورش بز کمتر از دام‌های بزرگ است و این دام در اصطلاح دام فقرا نامیده می‌شود.

وی افزود: تا سال ۱۴۰۴ افزایش شش هزار و ۵۰۰ تنی گوشت قرمز و ۱۵۰ هزار تنی شیر از این طریق متصور است و نیز ۱۶ تا ۱۸ درصد تولید مرغ در زنجیره‌های تولید انجام می‌شود و این زنجیره‌ها، مرغ را در سایز های ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ گرمی عرضه می‌کند.

رضایی تشریح کرد: در سال جاری پیش‌بینی می‌شود حدود ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تن شیرخام، ۸۶۰ هزار تن گوشت قرمز، ۹۰۰ هزار تن تخم مرغ، دو میلیون و ۳۰۰ هزار تن گوشت مرغ و ۸۷ هزار تن عسل در کشور تولید شود.

تلاش برای عرضه مستقیم

وی خاطرنشان کرد: با سازمان میادین میوه و تره بار مذاکراتی انجام داده تا بیش از ۲۰ درصد غرفه‌های عرضه پروتئین دامی به طور مستقیم در اختیار تعاونی‌ها و تشکل‌های تولید قرار بگیرد تا واسطه‌ها از این میان حذف شده که مذاکرات نهایی نیز در این زمینه انجام شده و طی روزهای آینده نتیجه آن اعلام می شود.

رضایی افزود: در سال‌های پررونق صادرات تخم مرغ از کشور به بیش از ۷۰ هزار تن نیز رسید اما سال گذشته به دلیل بیماری آنفولانزا بازارهای صادراتی را از دست دادیم و صادرات به منظور کنترل قیمت در بازار داخل و عدم افزایش آن محدود شد.

معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه ۲۰ تا ۳۰ درصد ظرفیت تولید مرغ در کشور خالی است، گفت: می توانیم از این ظرفیت استفاده و صادرات انجام دهیم چرا که با  توجه به افزایش نرخ ارز در حال حاضر صادرات می تواند بسیار سودآور باشد. به همین جهت ساز و کار مناسب برای این مسئله باید در نظر گرفته شود و ما این بحث را در دستور کار خود داریم.

وی تاکید کرد: سال گذشته این عدد ۹۸۰ هزار تن بوده که با توجه به محدودیت صادرات، تولید امسال پاسخگوی نیاز داخل به طور کامل خواهد بود.

رضائی اذعان داشت: سال گذشته ۲۵ میلیون قطعه طیور مولد در کشور براثر شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان معدوم شد که بر همین اساس پیش بینی می شد امسال تولید تخم مرغ به کمتر از ۶۰۰ هزار تن برسد اما با تدابیر انجام شده خوشبختانه شاهد این اتفاق نبودیم.

وی گفت: سال گذشته که بازار تخم مرغ دچار نوسانات قیمتی شدیدی شده بود، تنها ۱۰ هزار تن واردات در این زمینه صورت گرفت ضمن اینکه با توجه به جوجه ریزی های انجام شده پیش بینی می کنیم  درنیمه دوم امسال وضعیت بهتری در این زمینه خواهیم داشت.

معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی در خصوص مقابله با آنفولانزای فوق حاد پرندگان تصریح کرد: برای جلوگیری از شیوع این بیماری در سال جاری ستاد بحران در وزارت جهاد کشاورزی و ستاد ملی آنفلوانزا در سطح کشور تشکیل شده که این مسئله را به دقت رصد می کند و به مرغداری های غیر مجاز و واحدهایی که حداقل استانداردهای بهداشتی را رعایت نکنند اجازه جوجه ریزی داده نخواهد شد.

افزایش قیمت تمام شده

رضائی درباره  نوسانات قیمت محصولات پروتئینی از جمله مرغ و گوشت در بازار، خاطرنشان کرد: قیمت تمام شده تولید این محصولات نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. ضمن اینکه ما در تولید گوشت به خودکفایی نرسیده ایم و سالانه دولت حداقل ۸۰ هزار تن یا در برخی سال‌ها ۱۵۰ هزار تن گوشت برای تنظیم بازار وارد می کند که این محصولات با قیمت هایی کاملا متعادل به بازار تزریق می شود. هر واسطه ای که وارد زنجیره عرضه می شود، باعث افزایش ۵ تا ۱۰ درصدی قیمت محصول خواهد شد.

معاون امور دام وزارت جهاد کشاورزی در پایان گفت: گوسفند زنده به قیمت هر کیلوگرم ۲۲ هزار تومان از دامدار خریداری می شود و گوشت آن باید نهایتا برای مصرف کننده ۴۴ هزار تومان باشد اما به دلیل پدیده واسطه گری، قیمت بسیار بالاتر از این میزان است یا مثلاً در حوزه گوشت مرغ، قیمت برای مصرف کننده نهایی باید ۹ هزار تومان باشد اما به دلیل مسائلی که عنوان شد شرایط اینگونه نیست.

انتهای خبر/