از آنچه فکر می کنید به شما نزدیکتریم
واکنشها به توییت تهدید آمیز ترامپ و سخنان وزیر خارجه اش مایک پمپئو، همچنان ادامه دارد. در همین رابطه سردار سرلشکر پاسدار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، پیش از ظهر پنجشنبه در مراسم بزرگداشت عملیات رمضان در اجتماع مردم همدان گفت: بیانات شجاعانه و قابل افتخار رئیس جمهور بسیار اثرگذار بود. رئیس جمهور آمریکا در جواب رئیس جمهور عزیزمان مطالب سخیفی را در توئیت خود بیان کرده است که در شان رئیس جمهور کشور بزرگ اسلامی نیست، جواب این سخنان بیارزش را بدهد.
وی با اشاره به ادبیات ترامپ گفت: ادبیات ترامپ ادبیات کابارهای در قمارخانههاست. دولت ترامپ از هیچ تلاشی در انجام جنایت فروگذار نمیکند و بهترین دلیل آن قرار گرفتنش در کنار رژیم صهیونیستی و ارتکاب جنایت است.
فرمانده نیروی قدس سپاه در ادامه سخنانش که از شبکه العالم پخش شد، تأکید کرد: دریای سرخ که امن بود، امروز دیگر برای حضور آمریکاییها امن نیست. نیروی قدس، حریف نظامیان آمریکایی است؛ به ترامپ توصیه میکنم که از روسای جمهوری قبل از خود عبرت گرفته و از تجارب آنها استفاده کند.
وی با اشاره به سخنان سخيف ترامپ عليه ايران گفت: از آن چه فكر كنيد به شما نزديكتريم، يادتان باشد طرف حساب شما من هستم و نيروی سپاه قدس نه تمام نيروهاي مسلح، شما كه می دانيد توان ايران در جنگ نامتقارن چقدر است؟
پس از این سخنان بود که وزارت خارجه آمریکا در پاسخی روتین که قبلا هم در چنین مواردی داده، با عبارت “ما درباره همه اظهارنظرهای مقامهای ایرانی نظر نمیدهیم” در واقع از ابراز واکنش به اظهارات سردار سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، خودداری کرد.
انزوای ترامپ
از جنگ لفظی این روزها میان مقامات ایران و امریکا که بگذریم، حقیقت این است که رئیس جمهور امریکا اکنون در نظام بینالملل تنها مانده و به جز رژیم صهیونیستی و سعودیها هیچ کشوری در حمایت از وی و عملکردش زبان به تایید نمیگشاید. ترامپ از برجام خارج شد تا شاید بتواند با استراتژی، مذاکره دو جانبه ایران را پیش بگیرد و تمام مسائل را در چارچوب روابط ایران و آمریکا مورد مذاکره قرار دهد، اما عدم شناخت وی از ایران و فرهنگ ایرانی موجب شد تا درک درستی از شرایط بینالمللی و رویکرد ایرانیها نسبت به آمریکا نداشته باشد. جدای از این مسئله کنارهگیری یکجانبه از برجام برخلاف قطعنامه 2231 شورای امنیت وجهه این کشور را در میان جهانیان خدشهدار کرد. همین مسئله نیز موجب شده تا امروز اروپاییها به جای حمایت، در انتقاد از ترامپ سخن بگویند. چنگ و دندان نشان دادن ترامپ نیز نشان از دست خالی وی درسیاست عملی است.
بی تدبیری در قبال ایران
پس از گذشت بیش از 2 سال از حضور دونالد ترامپ به عنوان چهل و پنجمین رئیسجمهوری آمریکا، هنوز کسی نمیداند که این بیگانه با عالم سیاست و روابط بینالملل چگونه روشی را در مقابل ایران پیش خواهد گرفت. ترامپ که همیشه از موضع بالا و زیادهطلبی به مسائل نگاه میکند همواره برای صحبت با طرف مقابل خود اهرم فشار و زور را بهکار برده و میبرد. حال طرف مقابل ایران باشد، کره شمالی یا اروپاییها تفاوتی نمیکند. وی برای قرار گرفتن در مقابل هر کدام از این کشورها یک استراتژی را به انواع مختلف پیش میبرد. او در مقابل کره شمالی از ناحیه زور، تهدید و تحریم وارد شد و آنها را به میز مذاکره کشاند و در قبال اروپایيها با وضع تعرفههای سنگین، آنها را به کرنش وادار کرد؛ اما هنوز مشخص نیست که چه سیاستی در برابر ایران پیش خواهد گرفت، چراکه تا کنون چندین چهره از او را در مقابل ایران شاهد بودیم. روزی از تحریمهای شدید و تهدید نظامی با لحن خشمآلود سخن میگوید و روز دیگر از آمادگی برای مذاکره به اصطلاح واقعی، اما خود نیز نمیداند که با ایران چه کند. گرچه در لفاظیهای خود مدام بدین مسئله اشاره میکند که این ایران، ایران چند ماه پیش نیست و آسیبپذیرتر است، اما خود او نیز به قدرت ایران در حوزه نظامی و دیپلماسی باور دارد. همین موضوع است که وی را در دوراهی چگونگی رفتار با ایران قرار داده است. با این وجود استراتژیستهای برجسته آمریکایی بارها به ترامپ هشدار دادهاند که در رفتار با ایران جانب احتیاط را نگاه دارد و هوشمندانه عمل کند، اما ترامپ به دلیل ذات تجارت پیشه بودنش به دنبال معامله است و چون از ساحت سیاست سر رشتهای ندارد ترجیح میدهد که مسائل سیاسی را نیز به طرق اقتصادی و تجاری ببیند و در آن راستا عمل کند.
ادعاهای ترامپ
دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا که چند روز پیش در جمع کهنهسربازان کشورش به سخنرانی پرداخت؛ مدعی شد: «من آمریکا را از توافق وحشتناک و یکطرفه هستهای ایران خارج کردم و ایران دیگر کشور سابق نیست.
این چیزی است که میتوانم بگویم و خواهیم دید چه اتفاقی میافتد. ترامپ ادامه داد: ما همچنین بحث خلع سلاح کرهشمالی را پیگیری میکنیم.» این در حالی است که وی از سخنان رئیسجمهور ایران بسیار خشمگین است. البته اظهارات ترامپ نه تنها متحدان خارجی بلکه سیاسیون داخلی آمریکا را نیز به مقابله با رئیسجمهور آمریکا کشانده است، تا جایی که جان برنان رئیس سابق سازمان سیا در توئیتر خود به سیاستهای ترامپ در قبال ایران و چین واکنش نشان داده است. وی نوشت: استفاده از تعرفهها به عنوان ابزاری علیه متحدان و شرکا، نه تنها کوتهبینانه است بلکه به نفع روسیه و چین است. این مسئله درخصوص لفاظیهای پی در پی علیه ایران نیز صدق میکند. ما باید هوشمندانهتر، آزمودهتر و راهبردیتر رفتار کنیم. همچنین وندی شرمن، معاون پیشین وزیر امورخارجه آمریکا ترامپ را به یک پسربچه پر سروصدا تشبیه کرد و گفت که ترامپ قصد دارد ایران را وارد یک درگیری کند. وی گفت: اکنون یک پسر بچه را میبینیم که پر سر و صدا صحبت میکند و تظاهر میکند که چقدر قدرتمند است، اما آنچه در واقعیت با آن مواجهیم ضعف و ناامنی است. ایران این مسئله را میبیند، این یک فرهنگ است مبنی بر اینکه یا مقاومت میکنید یا تسلیم خواهید شد و آنها(ایرانیها) تسلیم نمیشوند. انتشار یک توئیت به وی برای حصول توافق(هستهای) بهتر با ایران کمک نخواهد کرد.
اعتمادی برای گفتگو وجود ندارد
سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان گفت: دولت آمریکا تصور مذاکره یکسویه و از سر زیادهجویی و در سایه تهدید با ایران سرفراز را برای همیشه فراموش کند. بهرام قاسمی در واکنش به تازهترین سخنان مقامات مختلف آمریکا که همزمان با تهدید، درخواست مذاکره با ایران را مطرح میکنند، اظهار کرد: ملت شجاع، متمدن و تاریخساز ایران همواره و در طول تاریخ پر افتخار خود با بهرهمندی از فرهنگ غنی، هوش و خرد بهنگام و در جای خود، تهدید را با تهدید و تکریم را با تکریم پاسخ داده است و هیچگاه در برابر زیادهخواهی، سلطهجویی و فشار، لحظهای در دفاع و حفاظت از حقوق مردم ، تمامیت ارضی و استقلال ایران تعلل نکرده و نخواهد کرد. قاسمی به مقامات دولت دونالد ترامپ توصیه کرد: ایالات متحده باید بیش از پیش بداند که جهان کنونی و عصر حاضر، دوران سلطهجویی و تحکم و یکسویه نگری نیست. نگاهی به افکار عمومی جهان و تصویر منفی آنان از عملکرد دولت آمریکا، نشانی از تغییر و تحول عمیق و کلان در عرصه بینالمللی است. آمریکا باید حد و اندازه خود را نگه دارد و جایگاه خود را در این عصر و زمان بازشناسد و جد و جهد بیشتری برای فهم جایگاه، شان و نقش ایران بزرگ نماید. قاسمی تاکید کرد: امروز همچون دیروز و پیش از آن اعتمادی به گفتار و کردار دولتمردان آمریکا برای گفتوگو آنهم از نوع آمریکایی آن وجود ندارد.
انتهای گزارش/روغنگران