485روستای خراسان رضوی با تانکر آبرسانی میشود
مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی گفت: 207 روستای استان با بحران کمآبی مواجه است و به 485 روستا با تانکر آب رسانی میشود.
به گزارش ایسنا، محمد دانشگر روز سه شنبه در نشست خبری با خبرنگاران در شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی با اشاره به هفته صرفه جویی در مصرف آب اظهار کرد: صرفه جویی با عنوان درست مصرف کردن و مدیریت مصرف مدنظر است، با مدیریت مصرف میتوان به حفظ و صیانت از منابع آبی کمک کرد و آب را برای آیندگان نیز حفظ کرد، از منظر اقتصادی هم اگر بخواهیم آب بیشتری تولید کنیم، در واقع هزینه بیشتری را متحمل شده ایم. بنابراین با یک مدیریت مصرف میتوان مانع بروز برخی مشکلات شد.
وی ادامه داد: براساس مطالعاتی که در دنیا صورت گرفته، پیش بینی شده تا سال 2040 بیش از 40 کشور با تنش شدید آبی مواجه شوند که 14 کشور آن متعلق به حوزه خاورمیانه است و رتبه ایران در این بین در جایگاه سیزدهم قرار دارد. بخش عمده ای از این مساله به تغییرات اقلیمی و بخش دیگری هم به مدیریت مصرف باز میگردد. این مساله خاص کشور ایران نیست و در دنیا در بازههای زمانی مختلف این مساله رخ داده و تجربیاتی در این زمینه وجود دارد که برخی کشورها توانسته اند با مدیریت این مساله به موفقیتهای خوبی برسند. به عنوان نمونه کشورهای چین و هند از این بحران سربلند بیرون آمده و همین بازههای خشکسالی را پشت سر گذارده اند.
قیمت تمام شده هر مترمکعب آب 1600تومان است
دانشگر با بیان اینکه یکی از راهکارها برای کاهش مصرف آب، مدیریت مصرف است، عنوان کرد: باید در این زمینه کمک شود تا اطلاع رسانی در جامعه صورت گیرد تا این مساله نهادینه شود. منابع آب تجدیدناپذیر است و به راحتی نمی توان آب ذخیره شده در سفرههای زیرزمینی را به چرخه بازگرداند، در این مسیر باید حاکمیت تفکرات کوتاه مدت را از بین مردم خارج کنیم. در سال زراعی 96 تا 97 هیچ بارندگی در زمستان نداشتیم اما در اردیبهشت ماه بارندگیها صورت گرفت، به همین جهت اینگونه در افکار عمومی القا شده که با این بارندگی، مساله آب کشور حل شده که این تفکری نادرست است.
مدیرعامل شرکت آب و فاصلاب روستایی خراسان رضوی در خصوص کاهش میزان تولید از طریق نوسازی شبکههای آبرسانی گفت: این نیز یکی از راههای کاهش مصرف است. باید با کاهش هزینههای غیرضروری اعتبارات خود را صرف جلوگیری از هدررفت منابع آب کنیم، همچنین اقتصاد آب مساله ای تاثیرگذار در مدیریت مصرف است. در حال حاضر قیمت تمام شده هر متر مکعب آب 1600 تومان تمام میشود اما این آب به مشتری با قیمت 300 تومان ارایه میشود که 26 درصد هزینه تمام شده است.
وی اضافه کرد: در حوزه آب و فاضلاب روستایی استان، 2479 روستا تحت پوشش بوده که 587 هزار مشترک را شامل میشود. 92 درصد جمعیت روستایی استان تحت پوشش خدمات شرکت است، حدود 22 هزار کیلومتر طول خطوط انتقال و شبکه توزیع بوده که حجم بسیار گستردهای از تاسیسات را شامل میگردد، بیش از 311 هزار متر مکعب حجم مخازن استان بوده و 1302 منبع آبی تامین کننده آب شرب روستاهاست که 80 درصد آن تامین شده از چاههاست.
30 درصد مشترکین، 60 درصد آب را مصرف میکنند!
دانشگر خاطرنشان کرد: در حال حاضر از طریق 24 آزمایشگاه پایش منابع آبی استان صورت میگیرد، سرانه مصرف برای شرکت ما 15 متر مکعب برای هر مشترک در ماه است. خوشبختانه با اقدامات صورت گرفته 70 درصد مشترکین الگوی مصرف را رعایت میکنند که این تعداد 40 درصد میزان آب را مصرف میکنند. 30 درصد دیگر نیز با عدم رعایت الگوی مصرف، 60 درصد آب تولیدی را مصرف میکنند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی خراسان رضوی با بیان اینکه بخشی از پارامترهای سرانه مصرف به مسایل بهداشتی و بخشی هم به مصرف شرب باز میگردد، تصریح کرد: در این پارامترها در بخش مصارف بهداشتی، نزدیک به 80 لیتر برای هر مشترک در نظر گرفته شده است. با این حال متوسط جهانی این رقم بین 45 تا 50 لیتر است. به عنوان نمونه میزان مصرف هر مشترک برای استحمام 45 لیتر است که میتوان با مدیریت مصرف، 20 لیتر آن را صرفه جویی کرد. با همین یک مورد میتوان در سال 15 میلیون متر مکعب کاهش مصرف داشت.
وی درباره اینکه نرخ تصفیه هر متر مکعب آب 1600 تومان تمام میشود، افزود: به جهت تعداد بالای مشترکین، هزینههای تصفیه آب برای ما بالاست چون جمعیت کمی تحت پوشش هر بخش از تاسیسات شرکت قرار دارد که همه اینها هزینههای نگهداری و تاسیسات دارد. دریافتی ما از مشترکین در سال گذشته به طور میانگین 366 تومان بابت هر متر مکعب آب بود. با توجه به آمار سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان، سهم هزینه هر متر مکعب آب در سبد هر خانوار روستایی 0.35 درصد بوده است. همچنین میزان بدهی مشترکین استان تا پایان سال گذشته 11 میلیارد تومان است.
کاهش 26درصدی میانگین بارندگی در استان
دانشگر با اشاره به اثر خشکسالی بر منابع آبی استان یادآور شد: متوسط بارندگی طبق آمار اداره کل هواشناسی در نیم قرن گذشته 275 میلیمتر بوده که طی 10 سال گذشته این رقم به 210 میلیمتر رسیده است، در سال جاری نیز تاکنون متوسط بارندگی استان 167 میلیمتر بوده که کاهش 26 درصدی را از میانگین بارندگی نشان میدهد، در استان ما این رقم تاکنون 134 میلیمتر و کمتر از متوسط کشوری بوده است.
وی عنوان کرد: با توجه به الگوی فعلی مصرف در سطح کشور و استان پیش بینی میشود، در سال 97 بتوانیم 98 میلیون متر مکعب آب تولید کنیم، ولی نیاز استان 128 میلیون متر مکعب است، بر این اساس میزان کمبود فعلی تولید آب در استان 30 درصد است، خوشبختانه با اقدامات اجرایی صورت گرفته تقریبا اثر خشکسالی در حال خنثی شدن است، با این حال خشکسالی بر کیفیت آب نیز اثرگذار بوده و طبق تحقیقات در بازه زمانی 6 ساله EC آب استان افت کیفیت داشته و به سمت شوری حرکت میکند که اگر این روند ادامه پیدا کند، میتواند شکل تصاعدی پیدا کند و بیش از 10 درصد فعلی شود.
207 روستا با بحران کمآبی مواجهند
مدیرعامل شرکت آب و فاصلاب روستایی خراسان رضوی اظهار کرد: 207 روستای استان با بحران کمآبی مواجه بوده و به 485 روستا با تانکر آب رسانی میشود. بخشی از این مساله ناشی از کمبود آب و بخشی هم ناشی از کاهش کیفیت آب است، در همین ارتباط از سیستم آب شیرینکن در سطح استان استفاده کرده ایم که تاکنون 36 مورد نصب شده و امیدواریم امسال بتوانیم 20 دستگاه دیگر نیز برای این منظور راه اندازی کنیم. به طور کلی نیاز ما برای رفع این مشکلات 120 میلیارد تومان برای اجرای پروژههاست. سال گذشته 104 میلیارد تومان پیش بینی اعتبار برای استان در این مسیر در نظر گرفته شد که 49 درصد آن تخصیص یافت.
وی ادامه داد: طی 3 سال گذشته از محل اعتبارات استانی و ملی نزدیک به 300 میلیارد تومان اعتبار در این راستا هزینه شده تا نوسازی و توسعه شبکهها و نیز ایجاد مخازن 409 روستا بهبود یابد. همچنین 227 حلقه چاه برای این منظور حفر شده و 68 هزار مخزن و 2200 کیلومتر لوله گذاری صورت گرفته است. با این اقدامات طی این 3 سال از میزان هدررفت آب 3 درصد کاهش یافته و به 26.8 درصد رسیده است.
دانشگر با بیان اینکه در سال 97 با اعتبارات ابلاغی پیش بینی میشود بتوان از محل اعتبارات استانی و ملی مشکل آب 111 روستا با جمعیت 75 هزار نفر را حل کرد، عنوان کرد: در مصوبات سفر رئیس جمهور قرار شد طی 3 سال با استفاده از اعتبارات ملی، بتوانیم کلیه روستاها را در دل احجام کاری مجتمعها را از نعمت آب بهره مند کنیم، تاکنون نیز کار به صورت دیون در حال انجام است و انشالله تا اواسط مرداد ماه 47 روستا با جمعیت 26 هزار نفر از 111 روستا را ساماندهی کنیم.
بدهی 15میلیارد تومانی به پیمانکاران
مدیرعامل شرکت آب و فاصلاب روستایی خراسان رضوی در خصوص تامین اعتبارات توسعه روستاها از صندوق توسعه ملی گفت: با موافقت مقام معظم رهبری در سال 94 قرار شد از محل صندوق توسعه ملی اعتباراتی برای توسعه روستایی در نظر گرفته شود که این رقم در سال 94، 500 میلیون دلار، در سال 96، 300 میلیون دلار و امسال 200 میلیون دلار است. برای بهره برداری از این اعتبارات 51 مجتمع آبی اولویت دار استان انتخاب شده و به عنوان احجام کاری تعریف شده است و مبادله موافقت نامه در مورد آن نیز صورت گرفته است. از این تعداد عملیات توسعه 13 مجتمع آبی انجام شده است. برآورد اعتبار برای پایان اجرای توسعه این مجتمعها 320 میلیارد تومان است که ظرف 3 سال و طی مصوبه سفر رئیس جمهور قرار است پرداخت شود. سهم استان از صندوق توسعه ملی بین 8 تا 9 درصد بوده است. شاخص توزیع اعتبار در استان 6 درصد است.
وی اضافه کرد: در سال گذشته غیر از مجتمعهایی که اعتبار آن از محل اعتبارات ملی تامین میشد، توسعه 10 مجتمع دیگر در روستاها را با اعتبار 10 میلیارد تومان از اعتبارات ملی نیز دنبال شد که تاکنون 3 مورد آن به خاتمه رسیده و توسعه 7 روستای دیگر در دست اقدام است. پیش بینی میشود این 10 روستا به 19 روستا افزایش یابد. در حال حاضر میزان بدهی ما به پیمانکاران طرحها 15 میلیارد تومان است.
امسال 19 هزار مشترک پرمصرف پایش میشوند
مدیرعامل شرکت آب و فاصلاب روستایی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: یکی از برنامههای ما در سال 97 برای کاهش اثرات خشکسالی و تعدیل بحران، این است که انشعابات پرمصرف را برای اعمال مدیریت در مصرف پایش کنیم، در این راستا قرار است امسال 19 هزار مشترک مورد ارزیابی قرار گیرد که به طور میانگین بین 250 تا 400 لیتر مصرف دارند، باید توسعه دامداری در استان از نوع سبک به سمت سنگین حرکت کند تا در مصرف آب صرفه جویی شود. بسیاری از مسایل و مشکلات ما ناشی از مساله وجود دام است، قسمت عمده ای از آن 30 درصدی که رعایت مصرف ندارند و 60 درصد آب را مصرف میکنند، در همین دسته قرار دارند.
دانشگر تصریح کرد: میانگین مصرف در سال 96، 137 لیتر در روز است که میزان مصرف در دامنه الگوی مصرف به طور متوسط 85 لیتر بوده و بیش از الگو 250 لیتر بوده است.
مصارف رایگان، پرمصرف ترین انشعابات
وی درباره شناسایی و رفع انشعابات آب غیرمجاز افزود: در سال 95، 4350 انشعاب غیرمجاز کشف و شناسایی شد. این میزان در سال گذشته 6670 انشعاب بوده و پیش بینی میشود امسال این رقم به 7200 مورد برسد. علت رشد این رقم نیز خشکسالی و نیاز به منابع آبی است. مساله دیگر انشعابات رایگان است که طی سالهای گذشته مساجد و حسینیهها جزو آن بوده و با مصوبه مجلس، امسال مدارس هم به این مجموعه اضافه شده است. این مصارف رایگان یکی از انشعابات پرمصرف است.
مدیرعامل شرکت آب و فاصلاب روستایی خراسان رضوی یادآور شد: 207 روستای استان با بحران کمبود آب مواجه بوده که تراکم این روستاها بیشتر در جنوب استان است.
انتهای خبر/