1

استاد جوسازی 

در هفته گذشته، رژیم صهیونیستی حمله رسانه‌ای گسترده‌ای علیه ایران به راه انداخت. علت این حملات در این بازه زمانی چه می تواند باشد؟

چند ماه پیش در 30 آوریل 2018، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در راستای زمینه‌سازی برای خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، طی یک کنفرانس خبری از مقر وزارت دفاع اسرائیل، مدعی شد که دستگاه جاسوسی موساد، مقادیر زیادی از اسناد آرشیو برنامه هسته‌ای ایران را از یک محله‌ای در تهران سرقت کرده است.   سرانجام ترامپ هم در هشتم ماه می، به طور یکجانبه از برجام خارج شد و در سخنرانی اعلام خروج، به اسناد ادعایی نتانیاهو استناد کرد. بدون شک هدف اصلی نخست‌وزیر اسرائیل از نمایش عمومی اسناد هسته‌ای، زمینه‌سازی و ترغیب رئیس‌جمهور آمریکا به ترک توافق هسته‌ای بود. این امر نه یک تحلیل، بلکه واقعیتی است که اخیرا خود نتانیاهو هم به آن اشاره کرده است.

 نتانیاهو: ترامپ را من از برجام خارج کردم

در کلیپی که روز سه شنبه گذشته از تلویزیون رسمی اسرائیل پخش شد، نتانیاهو مباهات کرده که او در مخالفت با توافق هسته‌ای، در برابر “کل جهان” ایستاده است. او طی جلسه‌ای در میان فعالان حزب تندروی لیکود، گفت:”ما رئیس‌جمهور آمریکا را (به خروج از برجام) متقاعد کردیم و من در برابر کل جهان ایستادم و با این توافق مخالفت کردم. ما تسلیم نشدیم”. ممکن است این پرسش مطرح شود، که حالا که نتانیاهو به مراد خود رسیده، پس چرا صهیونیستها مدام با اسناد ادعایی، علیه برنامه هسته‌ای ایران تبلیغ و هراس‌افکنی می‌کنند؟ پاسخ دقیق دادن به این پرسش اندکی دشوار به نظر می‌رسد با این حال، می‌توان با رصد تحولات روز‌های اخیر و همچنین دلمشغولی‌های نتانیاهو از دورنمای کلی اهداف اسرائیل رونمایی کرد. نخست آنکه باید گفت که نتانیاهو دچار وسواسی به نام ایران است. این وسواس حتی در زمان استراحت هم او را رها نمی‌کند. این روزها، کنست اسرائیل قبل از آغاز تعطیلات تابستان، چند رأی‌گیری را در دستور کار دارد که نتانیاهو هم اغلب روز‌های هفته در آنجا حضور دارد. در میانه جلسات کنست، چند استراحت وجود دارد. به گفته رسانه‌ها، در تصویری که دوربین‌های وبسایت لادات از نتانیاهو در حین استراحت گرفته، معلوم شد که او در وقت استراحت هم مشغول خواندن یک گزارش ضدایرانی از روزنامه دیلی‌بیست بوده است.

دعوت از رسانه‌های آمریکایی 

همین دل مشغولی نتانیاهو، دولت او را واداشت تا در هفته گذشته خبرنگاران چندین رسانه بزرگ آمریکایی را به تل‌آویو دعوت کند تا اسناد هسته‌ای را به آنها نشان دهد. نتیجه سفر این روزنامه‌نگاران این شد که رسانه‌هایی نظیر نیویورک‌تایمز، وال‌ستریت‌ژورنال و واشینگتن‌پست به طور هماهنگ گزارش‌های مفصلی از اسناد ادعایی موساد منتشر و ادعا کنند که برنامه هسته‌ای ایران در گذشته ابعاد نظامی داشته است. گزارش‌های این رسانه‌ها ضمن بزرگنمایی توانمندی عملیاتی موساد، همگی ایران را به پنهان‌کاری در برنامه هسته‌ای متهم کردند. اما چرا الان؟ بنا به ادعای مقامات صهیونیست، این اسناد طی یک عملیات سری در شب 12 بهمن 96 از یک انبار در منطقه شورآباد تهران به سرقت رفتند. اسرائیلی‌ها قبل از خروج ترامپ از برجام به اندازه کافی با این اسناد ادعایی جنجال‌سازی کردند و به زعم نتانیاهو توانستند ترامپ را به خروج از برجام متقاعد کنند؛ و حتی آن‌ها را به آژانس بین المللی انرژی اتمی و نیز به دستگاه اطلاعاتی 22 کشور دیگر نشان داده‌اند. تقریبا کشور مهمی باقی نمانده که اسرائیلی‌ها این اسناد را به آن نشان نداده‌ باشند. اما باز هم حتی پس از خروج ترامپ از برجام، از خبرسازی با این اسناد دست برنمی‌دارند.

تحریک افکار

بدون شک، اسرائیلی‌ها می‌خواهند فشار بر دولت ترامپ را بیشتر کنند. شاید آن‌ها از ملایم شدن (موضع) آمریکا در قبال ایران، نگران هستند. خصوصا که وزارت خزانه‌داری از درخواست پیشین خود مبنی بر بایکوت بین‌المللی کامل و تحریم ایران در نوامبر عقب‌نشینی کرده است. گفتنی است که دولت آمریکا چندی پیش از تمام مشتریان نفت ایران درخواست کرد که خرید نفت از این کشور را به صفر برسانند. اما چند روز بعد مقامات آمریکایی از این خواسته، عقب نشینی کردند.

جدیدترین اظهارات در این زمینه، متعلق به استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا است که گفته بود کشورش حاضر است برخی معافیت‌های موردی از تحریم‌های ایران را بررسی کند. این موضع آمریکا، در حالی مطرح شد که در اروپا هم سیگنال‌های مثبتی در خصوص ایران ارسال شده بود. گزارش ها حاکی از آن است که؛ بانک‌های مرکزی اروپایی درحال بررسی حفظ کانال‌های مالی‌شان با بانک مرکزی ایران هستند. این سیگنال‌ها که نشان‌دهنده بالا رفتن امید‌ها برای حفظ برجام شده بود، اسرائیلی‌ها را نگران کرد. در نتیجه، به طور هماهنگ مجددا اسناد ادعایی‌شان را در رسانه‌های عمده آمریکایی مطرح کردند تا دولت‌های اروپایی و آمریکا و همچنین افکار عمومی را علیه ایران تحریک کنند.

افزایش بدگمانی در آژانس

در روز‌های اخیر، گزارش‌ها در خصوص ورود بازرس‌های بین المللی به برخی از دانشگاه‌های ایران خبرساز شد. چرا که چنین اقدامی مرسوم نبوده است. اگر چه هنوز نمی‌توان با قاطعیت بین این بازرسی‌ها و اسناد ادعایی رژیم صهیونیستی ارتباط برقرار کرد. اما می‌توان گفت که مطرح شدن این اسناد و نیز محتوای مورد ادعای آن‌ها، باعث مشکوک شدن بازرسان آژانس به جا‌های بیشتری در ایران خواهد شد. بویژه آنکه رسانه‌ها با استناد به این اسناد مدعی شدند ایران در پارچین فعالیت هسته‌ای مشکوک داشته است. علاوه بر این، مقامات رژیم صهیونیستی در توجیه پیدا شدن چنین اسناد مهمی در یک ساختمان غیرمهم در منطقه شورآباد ادعا می‌کنند این اسناد در شورآباد ذخیره شده‌اند تا توجه را جلب نکنند. بنابراین، این احتمال وجود دارد که بازرسان بین المللی در آینده با استناد به این ادعای اسرائیلی، درخواست کنند که از اماکن بسیار ساده و غیر هسته‌ای هم بازدید کنند. در گزارشی که روزنامه واشنگتن‌پست درباره اسناد مورد ادعای صهیونیست‌ها منتشر کرده، تلویحا همین نکته مطرح شده است. این روزنامه نوشت: “اما دیگران که با افشاگری‌های اسرائیل آشنا هستند، گفتند که این اسناد، حداقل نشان می‌دهند ایران چیز‌های زیادی دارد تا درباره آن‌ها توضیح دهد”. اولی‌هاینونن، سرپرست سابق تیم بازرسی آژانس در ایران که در اواسط دهه 2000این سمت را بر عهده داشت، به طور ضمنی صحت اسناد را پذیرفته و گفته “چرا ایران چنین اطلاعاتی را ذخیره کرده است.‌هاینونن خاطر نشان کرد آژانش از سایر کشورها، مانند عراق و لیبی، خواسته بود که تجهیزات و بانک اطلاعاتی فنی مرتبط با پژوهش‌های پیشین هسته‌ای را نابود کنند. او گفته، افشاگری اسرائیل حداقل باید برجام را به گونه‌ای اصلاح کند که هیچکدام از محدودیت‌ها بر تولید اورانیوم رفع نشوند مگر آنکه بازرسان تایید کنند که همه پژوهش‌های تسلیحاتی تعطیل شده باشند” اظهارات‌هاینونن نشان می‌دهد که مقامات آژانس بین المللی انرژی اتمی ممکن است از ادعا‌های اسرائیل تاثیر بپذیرند. بویژه آنکه اسرائیلی‌ها، مواردی از اسنادشان را هم در اختیار آژانس قرار داده‌اند.

ایران تکذیب کرد

ایران رسما ادعا‌های اسرائیل مبنی بر سرقت اسناد سری برنامه هسته‌ای را رد کرد و آن‌ها را ادعا‌هایی توصیف کرد که “به طور مضحکی بی‌معنی” هستند. تکذیبیه ایران از سوی نمایندگی ایران در سازمان ملل و در واکنش به گزارش‌های نیویورک‌تایمز و سایر رسانه‌ها منتشر شد. علیرضا میریوسفی، سخنگوی نمایندگی ایران در سازمان ملل، طی بیانیه‌ای که با ایمیل به نیویورک‌تایمز ارسال کرده، ادعا‌های اسرائیلی را رد کرد و گفت: “این ادعا که ایران، چنین اطلاعات حساسی را در انبار‌های دورافتاده در تهران رها کرده است، به صورت خنده‌داری بی‌معنی است”. در خصوص تکذیبیه ایران چند نکته قابل ذکر است؛ نخست آنکه این تکذیب با اندکی تاخیر صادر شد. رسانه‌های آمریکایی ادعا‌های اسرائیلی را به صورت هماهنگ منتشر کردند، اما مقامات ایران تقریبا با تاخیری دو روزه این ادعا‌ها را رد کردند. دوم؛ ادعا‌های اسرائیلی در چندین رسانه‌های عمده آمریکایی به طور مفصل منتشر شده اما، واکنش ایران در اکثر این رسانه‌ها مطرح نشده است. حتی نیویورک‌تایمز که بخش‌هایی از بیانیه میریوسفی منتشر کرده، بخش قابل‌توجهی از گزارشش را به ادعا‌های اسرائیلی اختصاص داد.

به هر حال، با توجه به سابقه رژیم صهیونیستی در جوسازی علیه ایران، بعید به نظر می‌رسد که آن‌ها از این حرکات دست بردارند. یوسی کوهن، رئیس موساد، چند هفته پیش از رونمایی نتانیاهو از اسناد هسته‌ای با اطمینان مدعی شده بوده که او 100 درصد مطمئن است که ایران دنبال تسلیحات هسته‌ای است. این ادعا و استفاده مستمر از اسناد ادعایی، نشان داد که مقامات این رژیم قصد دارند از این اسناد، در جریان‌سازی رسانه‌ای استفاده کنند.

انتهای خبر/