1

نیاز به عزم ملی برای حل مشکلات کشاورزی

نماینده درگز در مجلس شورای اسلامی گفت: برای حل مشکلات کشاورزان باید یک اراده عمومی شکل بگیرد.

عبدالله حاتمیان با اشاره به بالا بودن هزینه تولید محصولات کشاورزی افزود: امروز مجموعه‌ای از عوامل دست به دست هم داده تا شرایط تولید به نفع تولید کننده نباشد. نبود صادرات ، نداشتن استانداردهای مناسب برای صادرات محصولات، نداشتن صنایع تبدیل پس از تولید، نبودن صنعت بسته‌بندی مناسب که تابع سلیقه جهانی باشد، قرار نگرفتن داخل پیمان‌های تولید جهانی جهت تبادل پول  و انتقال کالا، عدم عضویت در سازمان wto، که برای کل کشورهای عضو آن استانداردهایی تعریف شده که نمی‌توانند محصولات خارج از این استانداردرا بپذیرند. عدم توجه کشاورزان به پسماندهای سموم و نبود سموم باکیفیت تنها مواردی از موانع موجود بر سر راه تولید کنندگان است و می توان تا پنجاه مورد دیگر از این موارد شمرد.

نماینده مردم درگز در مجلس شورای اسلامی، بیان کرد:  عوامل مذکور نشان می‌دهد شرایط به طور کامل به ضرر تولید کننده است و اگر کسی تا به امروز در تولید باقی مانده و همچنان کشاورزی می‌کند به دلیل رغبت و شوق نیست بلکه تنها از سر اجبار است. بروکراسی مریض و طویل اداری از دیگر عواملی است که کشاورزان را فلج می‌کند. تسهیلات با بهره مناسب در اختیار کشاورزان  قرار نمی‌گیرد. به طوری که زنجیره بانکی کشاورز  را بدبخت می‌کند و نرخ بالای بهره شرافت کشاورز را به خطر می‌اندازد.

وی ادامه داد: دولت اقدامات موضعی در این زمینه انجام داده است به  عنوان مثال دولت در گندم به خودکفایی رسیده است اما به قیمت ضایع شدن اقتصاد خانواده کشاورزان این اقدام صورت گرفته است. دستاورد دولت در برخی از موارد قابل قبول است. اما این دستاوردها باعث ایجاد رغب و ثبات در کشاورزان نشده است؛ چراکه همچنان فرزندان کشاورزان بیکار هستند و کاسه‌ کشاورز همچنان خالی است.

وی تصریح کرد: مجلس اقدامات حمایتی را در این زمینه انجام داده است به عنوان مثال قیمت کود را ثابت نگه داشته است. در زمینه سایر موارد نیز تا جایی که ممکن بوده ما قیمت را ثابت نگه داشته‌ایم اما مصیب‌های ناشی از خشکسالی و تغییر اقلیم و خشک شدن منابع آبی باعث شده تا اقدامات مجلس چندان موثر واقع نشود.

حاتمیان خاطرنشان کرد: امروز ما در زمینه کشاورزی ساختارهای ناسازگار و نهادینه شده‌ای داریم که شاید بزودی با وجود این ساختارها نتوان شرایط مناسب را برای کشاورزان فراهم کرد. به عنوان مثال ما قانون وراثت را داریم که تاکنون برای آن فکری نکرده‌ایم. پدری فوت می‌کند و یک زمین  یک هکتاری تقسیم می‌شود و به طور طبیعی زمین از بازده کشاورزی خارج می‌شود. یا در موارد دیگر بسیاری از زمین‌های کشاورزی ما به دلیل واقع شدن در حاشیه شهرها و روستاها تغییر کاربری داده و از چرخه تولید خارج می‌شوند. از سوی دیگر نرخ بهره بانکی ما اگر در دنیا اول نباشد در رتبه دوم و یا سوم قرار می‌گیرد  و می‌توان بدترین نوع ربا را  دید که این امر بدترین اسیب را به تولید کننده وکشاورز وارد می‌کند.

وی ادامه داد: بنده به عنوان نماینده بعید می‌دانم شرایط به این زودی جفت و جور شود مگر این‌که یک اراده عمومی شکل بگیرد و علما در کنار دولت قرار گرفته و قانون وراثت را اصلاح کنند.  نرخ بهره بانکی نیز باید تعریف شود. مانند خیلی موارد دیگر می‌توان جلوی بهره بانکی ایستاد.

وی در پایان گفت: از دیگر مشکلات این است که ما تعاملات جهانی چندان خوبی نیز نداریم. از این رو صادر کننده محصولات کشاورزی وهمچنین سرمایه گذارهای خارجی در داخل کشور با مشکل انتقال وجه مواجه می‌شوند به طور کلی می‌توان گفت مجموعه‌ای از عوامل دست به دست هم داده و به اولین لایه‌ای که آسیب می‌زند تولید کننده و کشاورز است و به بخش‌های دیگر منتقل می‌شود. ما قدردانی خدمات دولت هستیم اما سیل مشکلات به مراتب بیشتر است.

انتهای خبر/