1

فراز و نشیب‌های ارز ادامه دارد

از اولین روزهای بهمن ماه تا هفته پایانی این ماه، بازار دلار نوسانی کم سابقه را تجربه کرد. نوسانی که موجب شد دلار از کانال قیمتی حدود ۴۲۰۰ تومان تا مرز بی‌سابقه ۵ هزار تومان پیش برود.

از همان روزهای نخستی که بازار دلار نوسانات کم سابقه اش را پشت سر می‌گذاشت، نمایندگان مجلس در صحن علنی مجلس و در همان گیر و دار بررسی لایحه بودجه 97، تذکرات خود را در مورد آشفته بازار دلار مطرح کردند. اما در واپسین روزهای بهمن ماه بانک مرکزی تلاش کرد تا با اقدامات ضربتی مانند بازداشت تعدادی از دلالان ارز و پلمپ کردن تعدادی صرافی و البته انتشار اوراق مشارکت بانکی با نرخ سود سالانه 20 درصدی، تا حدودی بازار ارز را کنترل کند. البته این ابزارها هر چند شاید موقتی اما تا حدودی به کار آمد و قیمت دلار به تدریج به حدود 4500 تومان رسید.

اما تلقی برخی از تحلیلگران این است که این وضعیت، به شکل موقت در بازار ارز حاکم باشد و اعمال کنترل و نظارت دولت و بانک مرکزی به این شکل، نمی‌تواند اثر بلندمدت بر این بازار داشته باشد. در این میان نمایندگان مجلس هم روایت‌ها و پیش بینی‌های متفاوتی از آینده بازار دلار دارند.

در همین رابطه، عزت الله یوسفیان ملا عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس توضیح می‌دهد که آنچه در بهمن ماه در بازار ارز اتفاق افتاد، نتیجه تصمیمات ناگهانی دولت در امور اقتصادی است.

به گفته یوسفیان ملا زمانی که دولت تصمیم به کاهش نرخ سود بانکی گرفت، باید منتظر عواقب وسیع این تصمیم در بخش‌های مختلف و از جمله بازار ارز می‌بودیم. به این دلیل که افرادی که در بانک‌ها سپرده گذاری می‌کنند، برنامه ریزی خاصی برای سودی که قرار است، دریافت کنند، دارند و زمانی که به طور ناگهانی سود بانکی از 20 درصد به سود 15 درصد کاهش می‌یابد، تمام برنامه‌های اقتصادی این افراد به هم می‌ریزد.

وی خاطرنشان می‌کند: بعد از تصمیم دولت برای کاهش 5 درصدی نرخ سود بانکی در شهریور ماه امسال، اولین واکنش بسیاری از سپرده گذاران این بود که پول‌های خود را از بانک‌ها خارج کردند و این نقدینگی به سمت بازارهایی مانند ارز، طلا و سکه رفت و نتیجه این شد که به ناگاه شاهد نوسانات شدید در بازار ارز، سکه و طلا بودیم.

یوسفیان ملا معتقد است که اگر پیش از کاهش نرخ سود بانکی کاهش، تعدادی گزینه پیش روی افرادی که در بانک سپرده داشتند، قرار می‌گرفت و راهکارهایی در این زمینه ارائه میشد، شاهد خروج پول از بانک‌ها و نوسانات شدید در برخی بازارها نبودیم.

نماینده مردم آمل در مجلس با تاکید بر اینکه تصمیمات ناگهانی و خلق الساعه و بدون ارائه راهکارهای بعدی منجر به اتفاقاتی مانند افزایش شدید قیمت دلار می‌شود، می‌گوید: تا زمانی که برخی مسئولان بنا به دلخواه خود تصمیمات بدون کارشناسی می‌گیرند، این تصمیمات می‌تواند اثرات منفی بر بازار ارز می‌گذارد و بنابراین پیش بینی وضعیت این بازار ارز در آینده دشوار می‌شود.

یوسفیان ملا با بیان اینکه تصمیمات ناگهانی وضعیت بازار ارز را متلاطم می‌کند، اظهار می‌دارد: از همین رو به نظر می‌رسد که اگر دولت بازار ارز را رها کند و اجاز بدهد عرضه و  تقاضا تعیین کننده باشد، قیمت‌ها متعادل می‌شود. اما واضح است تا زمانی که دولت در بازار ارز موضع قدرت دخالت کند و بخشنامه‌ای قیمت تعیین کند، قطعا مسایل بدتری در بازار ارز اتفاق می‌افتد.

به گفته این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و تجربه‌ای که از گذشته داریم، بعید است که قیمت دلار در آینده کاهش قابل توجهی پیدا کند.

نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است: در صورتی که مسئولان و دولتمردان از آنچه که در بازار ارز اتفاق افتاد، درس بگیرند احتمال کاهش تدریجی دلار در آینده نزدیک وجود خواهد داشت.

سید فرید موسوی با تاکید بر اینکه دولت باید پاسخگویی در زمینه بازار ارز داشته باشد و به صورت شفاف وضعیت را توضیح دهد، افزود: زیرا در حال حاضر نگرانی‌های در این رابطه وجود دارد و صرفا بحث نگرانی‌های فعالان اقتصادی هم مطرح نیست، بلکه مردم عادی هم که حقوق‌های ریالی می‌گیرند، نگرانی‌های خاص خود را  دارند و رفاه و معیشت آنها تحت الشعاع اتفاقات اخیر بازار ارز قرار گرفته است.

آنطور که نماینده تهران در مجلس می‌گوید مشکلات ساختاری که در اقتصاد کشورمان وجود دارد و تا امروز لاینحل باقی مانده، هر از گاهی موجب می‌شود که چنین وضعیتی را در بازار ارز شاهد باشیم. این در حالی است که فضای کسب و کار مساعد نیست، نقدینگی و نرخ رشد نقدینگی در کشور بالاست و شاخص تشکیل سرمایه وضعیت مساعدی ندارد.

به گفته نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس همه این عوامل موجب می‌شود که هر از چندی اتفاقاتی را در فضای ارزی شاهد باشیم، اما اگر اهرم سیاست‌های اقتصادی بهبود فضای کسب و کار باشد، در آینده کمتر شاهد این وضعیت نرخ ارز خواهیم بود و نوسانات نرخ ارز روند طبیعی را در پیش می‌گیرد.

 

 

منبع: اقتصاد آنلاین