تبدیل منابع ملی به اراضی کشاورزی، جنایتی علیه کشور است
رئیس هیأت مدیره اتحادیه انجمنهای علمی منابع طبیعی و محیط زیست ایران گفت: در برنامه ششم، 500 هزار هکتار از منابع ملی بایستی در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد که در این طرح به تنوع زیستی کشورهیچ توجهی نشد که این اقدام جنایتی علیه کشور است.
علی سلاجقه در نشستی با عنوان «تشکیل وزارتخانه منابع طبیعی و محیط زیست؛ آری یا خیر» که در دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: در چند سال گذشته طرح خروج دام از جنگل مطرح و اعتبارات بسیاری برای این طرح در نظر گرفته شد، اما مگر میشد حق حیات را از انسانها گرفت؟ درواقع این طرح، مردم را از اکوسیستم جنگل محروم میکرد.
وی افزود: باید توجه داشت که حیات طبیعت به همگان تعلق دارد. متأسفانه این طرح اثرات بسیار منفی برای جنگل داشت. از سوی دیگر در حوزه آب، زمانی آب کشور دچار مشکل شد که نام صنعت آب را بر آن نهادند. امروز بسیاری از سیلابهای کشور در حال از بین رفتن هستد و این یکی از بخشهایی است که آب با کیفیت بدون توجه برای حفظ و نگهداری از دست میرود.
رئیس هیأت مدیره اتحادیه انجمنهای علمی منابع طبیعی و محیط زیست ایران اضافه کرد: پس از سیلاب سد دز، ورودی سد 9 هزار متر مکعب آب را در هر ثانیه وارد سد میکرد. محاسبه کردیم که در زمان بارندگی مداوم 5 روزه حدود 5 میلیارد متر مکعب آب وارد حوزه آبخیز سد دز شد، اما متأسفانه به دلیل سوء مدیریت برای جلوگیری از سرریز شدن آب سد، این آب با کیفیت را به داخل خلیج فارس هدایت کردند. حال آنکه میتوانست اندازه 20 سد امیرکبیر آب در اختیار کشور قرار بگیرد.
سلاجقه با بیان اینکه «باید منابع آب خود را بشناسیم و ظرفیتها و کمبودهایش را شناسایی کنیم»، ادامه داد: گفتنی است که زمینهای کشور به دلیل برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی دچار نشست شده است و اگر این بهرهبرداری بیرویه ادامه یابد حتمی است که شهرها در گسلها فروروند. یکی از مشکلات در حوزه آب، عدم توجه به آبخیزداری کشور است که به دلیل ضعف در مدیریت صورت میگیرد.
از بین رفتن 18 میلیون هکتار از منابع ملی توسط وزارت کشاورزی
وی خاطرنشان کرد: در چند سال گذشته، وزارت کشاورزی اعلام کرده است که 18 میلیون هکتار از منابع ملی را زیر کشت بردهاست. درواقع 18 میلیون هکتار از زمینهای باکیفیت کشور که دارای آب و خاک باکیفیت بود را از دست دادیم. درواقع اگر ما این میزان زمین زیر کشت داشته باشیم پس بایستی جمعیت چند برابری کشور را تأمین کند.
120 میلیون هکتار زمین، نیاز غذایی کشور
رئیس هیأت مدیره اتحادیه انجمنهای علمی منابع طبیعی و محیط زیست ایران ادامه داد: 120 میلیون هکتار نیاز مواد غذایی کشور ماست، اما متأسفانه از میان 18 میلیون هکتار که زیر کشت رفته است، این زمینها یا تغییر کاربری داشتند، یا وارد مسائل توسعهای چون ایجاد کارخانه شدند. متأسفانه به دلیل اینکه مسئولان این حوزه، متخصص منابع طبیعی و محیط زیست نیستند، یک اشتباه را چندین بار تکرار میکند.
سلاجقه اضافه کرد: کشور هلند هم اکنون مواد غذایی تمام اروپا را تأمین میکند درحالی که مساحت اندکی دارد. برای این کار از کشاورزی ارتفاعی استفاده کرده است. ما 18 میلیون هکتار زمین کشاورزی داریم و به دلیل اینکه تخصصی وجود ندارد، طرحهایی چون کوبا را اجرا میکنند و بخشی از اراضی ملی را به دست افرادی میدهند که فرصت طلبند و به نام طرح کوبا زمینها را دریافت میکنند و با گرفتن وام زمین را رها میکنند.
وی با بیان اینکه «طرح 500 هزار هکتاری از جمله طرحهای اشتباه دیگری است که در برنامه ششم مطرح شد»، اظهار کرد: براساس این طرح 500 هزار هکتار از منابع ملی بایستی در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد و این طرح نادرست تنها به دلیل عدم تخصص وزیر کشاورزی است. درواقع این گونه طرحها به دلیل ضعف وزیر و عدم توانایی در تولید و افزایش تولید است. درواقع نمیتواند اشتغالزایی کند، چون ظرفیتی در بخش کشاورزی برای اشتغالزایی نمیبیند، بنابراین موضوع تبدیل منابع ملی را طرح میکند که جنایتی است علیه کشور.
رئیس هیأت مدیره اتحادیه انجمنهای علمی منابع طبیعی و محیط زیست ایران ادامه داد: در برنامه پنج ساله ششم، 500 هزار هکتار از منابع ملی باید به باغ تبدیل میشد. گفتنی است که با ارائه این طرح به تنوع زیستی کشور هیچ توجهی نشد. درواقع باید مراتع را از چرای دام نجات داد. شایان ذکر است که مراتع به صرف چرای دام نیست. مراتع زیست بومی با توانمندیهای بسیار بالا است. 7 درصد از منابع طبیعی در اختیار بخش سازمان محیط زیست به عنوان مستأجر است. درواقع مالکیت از آن سازمان منابع طبیعی است. متأسفانه بحث ارزیابی زیست محیطی در کشور ما فانتزی شده است. حال آنکه در جهان امروز کشوری توسعه یافته است که منابع محیطی غنی داشته باشد.
تنها 250 میلیارد تومان اعتبار بخش محیط زیست و منابع طبیعی است
سلاجقه بیان کرد: متأسفانه تشکیلات اجرایی ما توجهی به شرایط کشور ندارند. کل اعتبارات منابع طبیعی و محیط زیستی کشور 250 میلیارد تومان بوده است. منابع طبیعی 4 رکن اساسی دارد پوشش گیاهی، خاک، آب و هوا و … باید این چهار رکن را با هم در نظر گرفت.
وی تاکید کرد: تفکر مدیریتی مبتنی بر این است که نباید مردم را از طبیعت محروم کرد و متأسفانه اصلا کسی به منابع طبیعی، هدر رفت آب، آتش سوزی جنگلها و … توجه نمیکند. بنابراین نیاز است که ساختارها تغییر پیدا کند و منابع طبیعی از زیرمجموعه بخشی مصرفی و تولیدی خارج شود.
وزارت منابع طبیعی و محیط زیست باید تشکیل شود
رئیس هیأت مدیره اتحادیه انجمنهای علمی منابع طبیعی و محیط زیست ادامه داد: در این راستا چند موضوع در سازمان مدیریت مطرح شد؛ اول آنکه وزارت منابع طبیعی و محیط زیست باید تشکیل شود و این دو مجموعه یکی هستند. اولین گام منابع طبیعی کشور برای پیشرفت جدا شدن از بخش کشاورزی است.