1

درآمد 20هزار و 500 میلیارد ریالی استان از مالیات

مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی گفت: در 10 ماهه امسال مجموع درآمدهای مالیاتی استان خراسان رضوی  20 هزار و 500 میلیارد ریال بوده که 11 هزار و 100 میلیارد ریال آن درآمد مستقیم و 9 هزار و 400 میلیارد ریال غیر مستقیم که عمدتا مالیات بر ارزش افزوده است.

یحیی یعقوب‌نژاد روز دوشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه افزود: از محورهای کلیدی اقتصاد مقاومتی، تکیه بر تولید داخلی، کاهش متکی‌بودن به درآمد نفتی و در مقابل اتکا به درآمدهای پایدار و مبارزه با فساد در حوزه‌های مختلف است؛ در محور دوم موضوع مالیات نقش کلیدی و اساسی دارد و تلاش داریم در چارچوب اقتصاد مقاومتی، اتکای اقتصاد کشور به درآمد نفتی که متزلزل و همچنین متعلق به همه نسل‌ها است، کاهش یابد و هزینه‌های جاری با اتکا بر درآمدهای مالیاتی اداره شود.

 

تنها 17درصد مالیات تحقق نیافته است

وی ادامه داد: برای استان خراسان رضوی در سال 96، حدود 3 هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی پیش‌بینی شده که حدود 3 درصد از بودجه درآمدی مالیاتی کل کشور است. حدود 83 درصد از درآمد مالیاتی که باید تا دی ماه امسال وصول می‌شد محقق شده و 17 درصد عدم تحقق داریم.

یعقوب‌نژاد با بیان اینکه از وصولی‌های مالیات بر ارزش افزوده 3 درصد از 9 درصد نرخ مالیات بر ارزش افزوده قبل از واریز به حساب خزانه توسط اداره کل مالیاتی مستقیماً به حساب شهرداری‌ها و دهیاری‌های استان واریز می‌شود، گفت: از نیمه دوم سال 87 که قانون مالیات بر ارزش افزوده اجرایی شده تا پایان دی ماه امسال بالغ بر 22 هزار 440 میلیارد ریال از وصولی‌های مالیات ارزش افزوده به حساب دهیاری و شهرداری‌ها واریز شده و از این رقم 17 هزار و 100 میلیارد ریال به حساب شهرداری‌ها و 5340 میلیارد ریال به حساب دهیاری‌های استان واریز شده است‌.

 

واریز 12هزار و 835 میلیارد ریال از مالیات بر ارزش افزوده به حساب شهرداری مشهد

وی با بیان اینکه در واقع 20 درصد از مالیات‌های وصولی مستقیم و غیرمستقیم به حساب دهیاری‌ها و  شهرداری‌های استان واریز شده ادامه داد: از مبلغی که به حساب شهرداری‌های استان در مدت مذکور واریز شده 12 هزار 835 میلیارد ریال به حساب شهرداری مشهد وارد شده که 75 درصد از کل عوارض شهرداری‌های استان را شامل می‌شود. این واریزی‌ها نشان از این دارد که مشارکت مستقیم مردم در پرداخت مالیات در قالب خدمات دهیاری‌ها و شهرداری‌ها به خود مردم برمی‌گردد‌.

مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی تصریح کرد: از سال 91 تا پایان دی ماه سال جاری 3300 میلیارد ریال در قالب استرداد، مالیات در بخش مستقیم و غیر مستقیم به فعالین اقتصادی برگشت داده شده است و با توجه به دستورالعمل هیئت وزیران، مودیانی که به نظام مالیاتی بدهکار و از دولت طلبکار هستند می‌توانند در قالب اوراق تسویه خزانه بدهی خود را تهاتر کنند.

یعقوب‌نژاد افزود: استان خراسان رضوی در این زمینه یکی از استان‌های موفق بوده و ما براساس اطلاع رسانی که به فعالان اقتصادی انجام دادیم  در سال جاری 475 میلیارد ریال از بدهی فعالان اقتصادی را از طریق اوراق تسویه خزانه با مطالبات از دولت تهاتر کردیم که از این مبلغ تاکنون 265 میلیارد ریال به حیطه وصول درآمده و مابقی تا پایان سال مجدداً برگشت کرده و به حساب درآمدهای مالیاتی استان منظور می‌شود.

یعقوب نژاد اضافه کرد: امسال تا پایان دی ماه بالغ بر ۱۵۴۷ میلیارد ریال از محل عوارض مربوط به شهرداری‌ها به شهرداری مشهد اختصاص داده شده که به سایر شهرداری‌ها ۹۸۴ میلیارد ریال و ۱۰۳۵ میلیارد ریال به دهیاری‌ها اختصاص داده شده و در مجموع ۳۵۶۷ میلیارد ریال عوارض واریزی به حساب شهرداری‌ها و دهیاری‌های استان در امسال بوده است.

 

مالیات فقط ابزار کسب درآمد نیست

وی با بیان اینکه مالیات فقط ابزار کسب درآمد نیست، افزود: مالیات ابزار اعمال سیاست‌های اقتصادی دولت است. همچنین به منظور حمایت از فعالیت‌های تولیدی، معدنی و مولد اشتغال معافیت‌های قانونی مالیات‌های مستقیم مورد توجه قرار گرفته است که در این راستا در بازه 1390 تا 1394 برای اشخاص حقوقی 92 هزار و 304 میلیارد ریال و در بخش مشاغل 71 هزار و 225 میلیارد ریال برای اشخاص حقیقی، معافیت مالیاتی اهدا شده است.

مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی با اشاره به اینکه تا پایان دی ماه امسال 7 هزار میلیارد ریال از مجموع مطالبات مالیات تقسیط شده، ادامه داد: در این راستا و برای حمایت از فعالیت‌های تولیدی و معدنی در استان در مورد 535 واحد تولیدی  مبلغ 3هزار و 100 میلیارد ریال مالیات بیش از 12 ماه و برای بیش از 50 درصد از کل اشخاص حقوقی که در استان وجود دارند بیش از 6 ماه تقسیط مالیات در نظر گرفته شده است.

یعقوب‌نژاد خاطرنشان کرد: تمامی معاونان ما در استان و شهرستان‌ها هیچ محدودیتی در بخشودگی جرایم قابل بخشش فعالان اقتصادی در چارچوب قانون ندارند همچنین سامانه 1526 وظیفه ثبت شکایات مودیان مالیاتی و پاسخگویی به سوالات و ابهامات آنان را برعهده دارد‌.

 

کارگر بیشتر مالیات بیشتر

وی در خصوص اقدام به مطالبه مالیات بر اساس تعداد کارگر گفت: زمانی که یک فعال اقتصادی دفاتر و اسناد مربوط به فعالیت اقتصادی را به ما نمی‌دهد ما در قالب علی‌الراس این مالیات را دریافت می‌کنیم. علی‌الراس چارچوب خاص خود را دارد یعنی باید ما با اعمال قرینه مالیاتی در ضریب مالیاتی نسبت به فروش و درآمد یک واحد مالیاتی اقدام کنیم. قرینه‌های مالیات شامل خرید، فروش، درآمد سالیانه و مستندات کالای فروش رفته است.

تعداد کارگرانی که در یک واحد مالیاتی هستند مستقیما نقشی  در درآمد ندارند ولی به عنوان یک قرینه که کمک کند اطلاعات اقتصادی آن واحد را مشخص کند به کار گرفته می‌شود. یعنی زمانی که واحد تولیدی هزینه‌های چند کارگر را تامین می‌کند، مطمئن می‌شوید آنقدر درآمد داشته که حقوق این افراد را داده، مواد اولیه را تامین کرده و فروشی داشته که مشمول مالیات شده است.

مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی درباره تعداد اظهارنامه‌های مالیاتی امسال در استان گفت: در سال ۹۶ بالغ بر ۲۸۰ هزار اظهارنامه مالیاتی در منابع مختلف دریافت کردیم که در مدت مشابه سال گذشته ۲۶۳ هزار اظهار نامه مالیاتی دریافت کرده بودیم که در نتیجه، امسال نسبت به سال گذشته ۵ درصد رشد داشته است.

 

معادل 10 درصد ظرفیت فعلی، فرار مالیاتی در استان داریم

یعقوب‌نژاد درباره آمار فرار مالیاتی گفت: معدل فرار مالیاتی حدود ۲۰ درصد از GDP (تولید ناخالص داخلی)کشور است که عدد آن در استان‌های مختلف متفاوت است، اما برآورد ما این است ۱۰ تا ۱۵ درصد از ظرفیت فعلی مالیاتی استان مشمول فرار مالیاتی به دلایل مختلف می‌شود که یا شناسایی نشده و مالیات نمی‌پردازند یا کمتر از مبلغ مقرر می‌پردازند.
نظام مالیاتی پیشرفته‌ترین نظام دادرسی را دارد

وی درباره اعتراض صنف طلافروشان به تاثیر ارزش افزوده به قیمت طلا و محاسبه ارزش افزوده از کل طلای خام و نه طلای فرآوری شده، تصریح کرد: اعتراض این افراد بر مسائل کلی قانون مالیات بر ارزش افزوده و نرخ آن بود که در محل اداره کل توضیحات کامل درآن باره ارائه شد و بخشی از مطالبات و اعتراضات مربوط به حوزه قانون‌گذاری بود که قرار شد در اصلاحیه و لایحه جدید این قانون خواسته‌های قانونی آنان با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی مدنظر قرار گیرد. مشخصاً ما در اداره کل امور مالیاتی با صنف طلافروشان و هیچ صنف دیگری مشکل خاصی در استان نداریم.

مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: نظام مالیاتی پیشرفته‌ترین نظام دادرسی را دارد و هر فعال اقتصادی که اعتراضی دارد در هیئتی با حضور نماینده اداره کل امور مالیاتی، قاضی و نماینده آن صنف مورد بررسی قرار می‌گیرد.
فرارهای مالیاتی سیاه و خاکستری شناسایی می‌شود

وی درباره افزایش درآمد‌های مالیاتی کشور در لایحه بودجه خاطرنشان کرد: افزایش درآمد‌های مالیاتی قرار نیست با فشار بر مودیان تامین شود بلکه با وصول معوقات مالیاتی و شناسایی فرار‌های مالیاتی سیاه و خاکستری انجام می‌شود.

مدیرکل امور مالیاتی خراسان رضوی با بیان اینکه ما حدود ۴۰۰ هزار فعال اقتصادی در حوزه مشاغل در استان داریم که پرونده مالیاتی دارند، تصریح کرد: ما در بین دستگاه‌های دولتی بیشترین تلاش برای آموزش به مودیان را داشتیم و هر اتحادیه و تشکلی که درخواست آموزش درمورد نظام مالیات بر ارزش افزوده را داشته به طور رایگان آموزش داده شده است.

 

آستانه تراکنش مالیاتی ۵۰ میلیارد ریال سالانه است

یعقوب نژاد درباره مالیات تراکنش بانکی خاطرنشان کرد: آستانه تراکنش مالیاتی ۵۰ میلیارد ریال سالانه است و طبق دستورالعمل سازمان به تراکنش‌های بانکی زیر ۵۰ میلیارد ریال یک فعال اقتصادی که در فاصله زمانی سال‌های 91 تا 94 باشد ما ورود پیدا نمی کنیم را ما فعلا ورود پیدا نمی کنیم اما از سال ۹۵ به بعد سقف و کف ندارد و اگر فعالیت اقتصادی مودی ابراز نشده باشد در چارچوب مقررات مالیات آن مطالبه می‌شود. در واقع خود تراکنش ماخذ مالیات نیست بلکه قرینه‌ای برای تامین اطلاعات از فعالیت‌های اقتصادی مودیان است.

 

 

گزارشی از رضا شجاع