1

سود 2.5 برابری اسپانیا از زعفران‌ ایران

یک صادر کننده زعفران در کاشمر گفت: به‌رغم‌ اینکه‌ایران 92 درصد زعفران دنیا را تولید می‌کند اما سود 2.5 برابری ‌این محصول را اسپانیا می‌برد.

رضا جباری با اظهار تأسف از‌اینکه سود‌این محصول ارزشمند همچنان نصیب کشورهای اروپایی می‌شود، افزود: به‌رغم‌اینکه زعفران محصولی است که نامش را طلای سرخ گذاشته‌اند و زحمت آن برای کشاورزان بالاست، اما سود اصلی را دلالان و شرکت‌های اروپایی می‌برند.

وی با اعلام‌اینکه هرچند زعفران در‌ایران تولید می‌شود اما با برندسازی که اسپانیا کرده زعفران‌این کشور را به نام خودش به فروش می‌رساند، بیان کرد: متأسفانه نام زعفران‌ایرانی هر روز کمرنگ‌تر می‌شود.

این صادر کننده زعفران گفت: بدون شک اگر در حوزه زعفران برند تجاری داشته باشیم در تولید و صادرات مطمئن‌تر خواهیم بود.

جباری با بیان‌اینکه تاکنون تلاش مسئولان برای حفظ جایگاه طلایی زعفران و ثبت نشان جهانی‌این محصول در حد تهیه طرح جامع زعفران باقی مانده است، گفت: با توجه به رقبای جدیدی که وارد کشت و صادرات زعفران شده‌اند باید تا دیر نشده فکری با حال زعفران‌ایرانی کرد.

وی عنوان کرد: مسئولان مربوطه باید تلاش کنند با فراهم آوردن بسترهای لازم محصول زعفران با نام تجاری خود‌ایران بسته بندی و به کشورهای مختلف صادر .شود

 

بازار زعفران خوشایند نیست 

یکی از فروشندگان زعفران در کاشمر با اشاره به‌اینکه اکنون بازار زعفران از وضعیت خوشایندی برخوردار نیست، عنوان کرد: در بسیاری مواقع‌این دلالان هستند که قیمت روز زعفران را تعیین می‌کنند.

رضا حق‌جو اظهار کرد: به دلیل‌اینکه در فصل برداشت حجم بالایی از زعفران به‌صورت یکجا وارد بازار می‌شود دلالان بیشترین سود را از‌این بازار می‌برند.

وی با اعلام ‌اینکه پاک کردن زعفران به روش سنتی موجب شده کیفیت آن پائین باشد، خام فروشی زعفران را یکی از مهم‌ترین مشکلات موجود در صنعت و تولید زعفران  دانست.

ابن فروشنده زعفران همچنین گفت: به دلیل نبود صنایع تبدیلی و بسته‌بندی مناسب همه ساله زیان‌های بسیاری به کشاورزان وارد می‌شود.

 

کاشمر سومین تولید کننده زعفران استان

در ادامه رئیس اداره جهاد کشاورزی کاشمر با بیان‌اینکه 7200 هکتار از مزارع‌این شهرستان زیر کشت زعفران هستند، افزود: 4700 هکتار از مزارع سطح زیر کشت زعفران در بخش مرکزی و 2500 هکتار در بخش کوهسرخ است.

سیدابوالقاسم موسوی با اعلام‌اینکه کاشمر در خراسان رضوی سومین شهرستان از نظر سطح زیر کشت و تولید زعفران است، اظهار کرد: متأسفانه به دلیل سرمازدگی آذرماه سال گذشته به 90 درصد زعفران بخش مرکزی و 40 درصد سطح زیر کشت زعفران بخش کوهسرخ خسارت وارد شد.

این مقام مسئول بیان کرد: به جز سرمازدگی گرمای بیش از حد هوا در تابستان و خشک‌سالی‌های مداوم در 18 ساله اخیر موجب شده عملکرد تولید زعفران کاهش 30 درصدی داشته باشد.

وی ادامه داد: با توجه به میانگین عملکرد زعفران 2.5 کیلو در هر هکتار پیش‌بینی می‌شود امسال 18 هزار کیلو سرگل زعفران برداشت شود.

موسوی با اشاره به‌اینکه شهرستان کاشمر خرده مالک‌ترین شهر در خراسان رضوی است، از صدور مجوز برای 6 شرکت بسته بندی و صادرات زعفران و فعالیت سه شرکت دیگر در کاشمر خبر داد و بیان کرد: اکنون برای بسته بندی مطلوب محصول زعفران مشکلی نداریم.

رئیس اداره جهاد کشاورزی کاشمر در ادامه با بیان‌اینکه اکنون 95 درصد زعفران تولیدی‌این شهرستان به کشورهای امارات متحده عربی، حاشیه خلیج‌فارس، روسیه و کشورهای اروپایی صادر می‌شود، گفت: متأسفانه بسیاری از محصول زعفران‌ایران با نام اسپانیا در دنیا به فروش می‌رسد.

وی با بیان‌اینکه تلاش‌های بسیاری شده تا زعفران با برند خود‌ایران در دنیا به فروش برسد، اظهار کرد: برای فروش زعفران منطقه با برند خود کاشمر در حال توانمند کردن شرکت‌های صادراتی هستیم.

موسوی همچنین به وضعیت قاچاق پیاز زعفران به کشورهای دیگر از جمله افغانستان اشاره کرد و افزود: اغلب مناطقی که به تولید زعفران می‌پردازند مربوط به جنوب خراسان رضوی و قسمت‌هایی از خراسان جنوبی هستند.

وی با اشاره به‌اینکه زعفران باید به عنوان ذخیره ژنتیکی در همین منطقه باقی بماند و حتی کشت‌این محصول در شهرهای دیگر کشور توسعه داده نشود، عنوان کرد: با توجه به دستورالعمل‌هایی که امسال صادر شد از خروج پیاز زعفران و صادرات آن به سایر کشورها و حتی شهرهای دیگر جلوگیری شد.

رئیس اداره جهاد کشاورزی کاشمر در ادامه با بیان‌اینکه سالیانه در دنیا 220 تن زعفران مصرف می‌شود، گفت: به دلیل‌اینکه بسیاری از کشورهای دنیا هنوز از خاصیت زعفران و فرآورده‌های آن اطلاعی ندارند تاکنون به کشت زعفران روی نیاورده‌اند.

وی با اعلام‌اینکه‌این شرکت‌های صادراتی هستند که باید نسبت به معرفی زعفران‌ایران و منطقه به دنیا اقدام کنند، اظهار کرد: جهاد کشاورزی از تولیدکنندگان تنها حمایت کرده و مجوزهای لازم را صادر می‌کند.

موسوی در ادامه با تاکید براینکه در برخی مواقع حضور واسطه‌ها مؤثر هستند، گفت: واسطه‌هایی که تولید را پوشش می‌دهند حتی حمایت هم می‌کنیم.

وی با اشاره به‌اینکه برخی دلالان در جهت مخالف اقتصادی شدن تولید حرکت می‌کنند که باید جلوی فعالیت‌این افراد گرفته شود، افزود: به‌رغم‌اینکه دلالان زعفران را از کشاورزان می‌خرند و می‌خواهند با قیمت بیشتری به صورت توافقی به فروش برسانند اما جلوگیری می‌شود.

رئیس اداره جهاد کشاورزی کاشمر با اعلام‌اینکه با اقدامات انجام شده دلالانی بخش زعفران که نقش منفی در اقتصاد دارند در حال حذف شدن هستند، ادامه داد: تلاش می‌کنیم تمامی‌زعفران کاشمر در همین منطقه فرآوری و به کشور عرضه شود.

وی با بیان‌اینکه برای رفع مشکلات بخش زعفران از کشاورزان درخواست داریم قبل از کشت با کارشناسان جهاد کشاورزی مشورت داشته باشند، عنوان کرد: نوع انتخاب غده زعفران، وزن پیاز، عدم رعایت عمق و فاصله کاشت، مبارزه با علف‌های هرز از جمله مهم‌ترین مشکلات هستند.

موسوی با تأکید بر‌اینکه اگر‌این نکات رعایت شود خواهیم توانست 15 کیلوگرم در هکتار برداشت گل زعفران داشته باشیم، گفت: اکنون میانگین برداشت گل زعفران 2.5 کیلوگرم در هکتار است.

وی همچنین با انتقاد از‌اینکه برخی مواقع به صورت ناخالصی شاهد زعفران‌های رنگ شده هستیم، بیان کرد: اغلب‌این اقدام توسط دلالان برای افزایش وزن زعفران انجام می‌شود.

 

زعفران کاشمر نیازمند برند

در ادامه نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی‌از‌این منطقه به عنوان یکی از قطب‌های تولید زعفران در استان خراسان نام برد و افزود: ظلم بزرگی است که‌این شهرستان یکی از قطب‌های تولید زعفران باشد اما برند شناخته شده‌ای نیز نداشته باشد.

بهروز بنیادی هموار شدن مسیر صادرات را یکی از راه‌های تقویت صادرات و‌ایجاد انگیزه برای تولیدکنندگان زعفران دانست و اظهار کرد: زعفران  نیازمند مدیریت کارآمد است.

وی با بیان‌اینکه برای ارتقاء ارزش افزوده محصول باید زعفران با بسته بندی کوچک و فرآروری شده صادر شود، عنوان کرد: در صورتیکه تولید کنندگان زعفران، کالاهای خود را دربسته‌ بندی‌های شکیل و مناسب قرار دهند می‌توان از ورود کالاهای تقلبی به بازار جلوگیری نمود.

نماینده مردم کاشمر در مجلس با اظهار تاسف از‌اینکه شاهد قاچاق پیاز زعفران به افغانستان هستیم،‌این امر را برای اقتصاد کشاورزی مطلوب ندانست و اظهار کرد: نباید اجازه داد سایر کشورها در تولید از زعفران‌ایران پیشی بگیرند.

 

 

منبع: ایسنا