فلسفه مدیریت اسلامی، رشد انسانیت است
عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان یکی از اهداف اصلی در مدیریت اسلامی را رساندن افراد تحت سرپرستی به مراتب بالاتر عنوان کرد و گفت: هر چند که در این رابطه باید همه جوانب زندگی طلبه را مد نظر داشت، اما باید اول از خودمان شروع کنیم.
آیت الله سید حسن مرتضوی در اجلاس سراسری مدیران مدارس حوزه علمیه خراسان در مدرسه سلیمانیه مشهد با اشاره به روایت «مَن تَعَلَّمَ للّه و عَمِلَ للّه و عَلَّمَ للّه دُعِيَ في مَلَكوتِ السَّماواتِ عَظيما» افزود: گاهی انسان بزرگ یک محله، شهر یا کشوری میشود که همه اینها به این عالم خاکی محدود است، در حالی که اگر شخصی برای رضای خدا بیاموزد، عمل کند و یاد بدهد، در عالم ملکوت و آسمانها از او به بزرگی یاد میشود و این ارزش بسیار بالایی دارد.
وی اضافه کرد: این مهم میتواند از طریق تدریس، تبلیغ یا کتابت تحقق یابد، اما مهم آن است که کار برای رضای خدا باشد.
استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان همچنین با اشاره به آیه «إِنَّ إِبْرَاهِيمَ كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلَّهِ حَنِيفًا وَلَمْ يَكُ مِنَ الْمُشْرِكِينَ» (نحل/ 120) ابراز کرد: در روایت دیگر آمده است که اگر انسان برای رضای خدا درس بخواند، درس بدهد و به دانستهها عمل کند به منزله یک امت میشود.
آیت الله مرتضوی در ادامه به تبیین عبارت «… إِنِّي حَفِيظٌ عَلِيمٌ» (یوسف/ 55) در قرآن کریم پرداخت و بر اساس آن دو رکن اساسی مدیریت را تشریح کرد و گفت: اگر هر کدام از این دو رکن وجود نداشته باشد مدیریت بی اثر خواهد بود و بر این اساس باید مدارس علمیه را با جدّیت مدیریت کنیم و حفیظ و علیم باشیم تا طلبه را به جایگاه شایسته اش برسانیم.
عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان با تأکید بر این که همه صفات خبیثه از جمله حب ریاست، مال و مقام در انسان وجود دارد و باید مراقب آنها بود، عنوان کرد: اگر میخواهیم فردی را تربیت کنیم که در عالم بالا او را رهبر و عظیم بخوانند و به منزله یک امت باشد باید یک مدیر معنوی باشیم و گاه و بیگاه به طلاب سر بزنیم و از احوال آنها مطلع باشیم و ایثار کنیم.
آیت الله مرتضوی خطاب به مدیران مدارس علمیه خاطرنشان کرد: در اعمال خود بسیار دقت و مراقبه کنید که اگر اعتماد طلبه به شما از بین برود، همه تلاشهای مثبت شما نیز هدر خواهد رفت.
وی، یکی از اهداف اصلی در مدیریت اسلامی را رساندن افراد تحت سرپرستی به مراتب بالاتر معرفی کرد و گفت: هر چند که در این رابطه باید همه جوانب زندگی طلبه را مد نظر داشت، اما باید از خودمان شروع کنیم.
استاد دروس خارج حوزه علمیه خراسان ادامه داد: اگر قصد ما از مدیریت طلاب، تربیت آنهاست باید با ایشان انس بیشتری داشته باشیم، چراکه رسیدگی به طلاب منجربه انسان سازی میشود.
آیت الله مرتضوی افزود: اگر مدیر بتواند بت نفس را بشکند و منیّت را کنار بگذارد و با تلاش و جدیت در گرفتاریها به طلبه کمک کند، نزد خدا و امام زمان (عج) سربلند خواهد بود و چنین مدیری برای یک طلبه ارزش والایی دارد.
وی اظهار کرد: مدیران مدارس علمیه باید نواقص روحی، اخلاقی، تحصیلی و غیره را بشناسند و نحوه برخورد صحیح با آنها را بدانند.
آیت الله مرتضوی در پایان با بیان این که باید عمل در کنار علم وجود داشته باشد، گفت: اگر این طور باشد طلبه برای اسلام و مسلمین مفید خواهد بود و اگر از شیوه علما در ارتباط و برخورد با طلاب دست برداریم، معلوم نیست نتیجهای برای مان داشته باشد.