1

ظهور اسلام ارتباط فرهنگی ایران و شبه قاره را افزایش داد

رئیس دانشگاه فردوسی مشهد گفت: با ظهور دین اسلام و ورود آن به شبه قاره هند ارتباط فرهنگی ایران و شبه قاره ابعاد گسترده‌تری یافت.

محمد کافی در نشست گفت‌و‌گوی فرهنگی ایران و شبه قاره هند که در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه فردوسی برگزار شد، اظهار کرد: پیشینه همزیستی اقوام ساکن در شبه قاره هند و فلات ایران به چند هزار سال قبل برمی‌گردد به گونه‌ای که تعیین تاریخ قدمت کهن‌ترین متن دینی ایران باستان یعنی کتاب اوستا بدون رجوع به کتاب کهن هندوها یعنی وداها ناممکن است.

وی افزود: البته طی هزار سال تاریخ اخیر، با ظهور دین اسلام و ورود آن به شبه قاره و تداوم آن که عمدتا به همت عرفا، ادیبان و سخن سرایان پارسی گو بوده است این ارتباط فرهنگی ابعاد گسترده‌تری هم یافته است.

رئیس دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه «دو موضوع اصلی این نشست یعنی عرفان و ادبیات هیچ گاه اهمیت و جذابیت خود را از دست نداده‌اند»، تصریح کرد: عرفان و ادبیات دو جلوه‌گاه تکاپوی روحِ شیفته و متلاطم آدمی است. عرفان مجال رفع عطش روح حقیقت جوی آدمی است و ادبیات به ویژه ادبیات فارسی عرصه ظهور زیبایی‌ها و ظرافت‌های کلامی است. یکی نیل به سمت حق و حقیقت مطلق را فراروی آدمی می‌گذارد و دیگری نیاز جمال شناسانه را پاسخ می‌دهد. اگر به سابقه این دو پدیده در ایران و شبه قاره توجه کنیم با قله‌های رفیعی مواجه می‌شویم که بشریت به آن افتخار می‌کند.

وی یادآور شد: امیدوار هستیم با مشارکت شما محققانِ عرصه فکر و فرهنگ، این گفت‌وگوها در این برهه تاریخی گسترش یافته و جهان پیشِ رو جهانی جویای حقیقت و زیبا دوستی باشد. دانشگاه فردوسی مهشد مفتخر است که با همکاری سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامی توانسته زمینه‌ای را فراهم کند تا پژوهشگران بتوانند یافته‌های علمی و حاصل مطالعات تاریخی، عرفانی و ادبی خود را در این دانشگاه با یکدیگر در میان بگذارند.

رئیس دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: در جهان پر آشوب کنونی که هرآن خبر ناگوار خشونت، تبعیض، جنگ، آسیب به محیط زیست و… به گوش می‌رسد گردهمایی شما نخبگان و فرهیختگان برای شناسایی ابعاد مشترک فرهنگی و فکری بین مردمان سرزمین‌های منطقه مایه دلگرمی و امید است.

وی خاطر نشان کرد: قرار است شما فرهیختگان طی نشست‌های متعدد با تکیه بر پیشینه تاریخی و با توجه به نیازهای کنونی و آینده در میان زمینه‌های مشترک به گفت و گو بپردازید و در خصوص گسترش تعاملات فرهنگی تبادل نظر کنید. امروز دانشمندان این جلسه نمایندگان کشورهایی هستند که در مقایسه با کشورهای سایر مناطق جهان بیشترین ارتباطات و اشتراکات تاریخی، زبانی و دینی را در سراسر تاریخ تمدن بشری داشته‌اند.

نشست گفت‌وگوی فرهنگی ایران و شبه قاره هند با حضور 21 مهمان خارجی از کشورهای هند، بنگلادش، کشمیر، افغانستان، پاکستان و سریلانکا در دانشگاه فردوسی مشهد در حال برگزاری است.

 

 

منبع: ایسنا