1

بانک‌ها بزرگترین مانعه توسعه کشور هستند

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت: امروز بزرگترین مانع توسعه در کشور بانک ها هستند.

حجت الاسلام محمدحسین حسین زاده بحرینی در جمع طلاب مدرسه علمیه سلیمانیه افزود:  جهت تشخیص این که پول امروز از موضوعات مستحدثه است یا خیر باید به تعاریف پول توجه کنیم. یک تعریف عام از پول همان درهم و دینار است. اگر پول امروز همان درهم و دینار فرض شود بسیاری از مشکلات در بازار پول و بانک به طور کلی از بین می رود.

وی با بیان اینکه اما پول امروز دچار تغییر ماهیت شده است افزود: در گذشته و صدر اسلام، پول صرفا نقش کالایی داشت و کالاها با یکدیگر مبادله می شدند اما با گذشت سال ها پول به عنوان نماینده کالاها مشخص شد و ارزش هر مقدار پول را با معیاری مشخص از طلا مشخص می کردند.

نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در دوره ای که حساس ترین دوره تاریخ پول است، پول تبدیل به بدهی شد. در دوره ای که تمام کشورها پولشان را معادل طلا کرده بودند، آمریکا در پایان جنگ جهانی تمام کشورها را فریب داد و معیار پول دنیا را دلار قرار داد. آمریکا پس از سال ۱۹۷۰ مرتبا اقدام به چاپ پول کرد و از این طریق شروع به غارت دنیا کرد.پول از سال ۱۹۷۳ به بعد تبدیل به سند بدهی دولت شد. اینجا می توان گفت پول، موضوعی مستحدثه است و تبدیل به یک مسئله بزرگ فقهی شده است.

وی ادامه داد: از آن زمان به بعد بانک ها به این نتیجه رسیدند که بدون سپرده می توانند وام پرداخت بدهند که این وام دهی بدون سپرده مساوی با خلق پول است. خلق پول باعث افزایش نقدینگی و افزایش تورم و در نتیجه باعث کاهش قدرت خرید مردم خواهد شد. امروز بزرگترین مانع توسعه کشور ما بانک ها هستند.

بحرینی ابراز کرد: در جهان، تامین مالی در جوامع غیر مسلمان از طریق بهره های بانکی است، آن ها نیز ربا را ممنوع کرده اند. البته تعریف آنها از ربا با تعریف ما تفاوت دارد. سود از حد خاصی بیشتر در جوامع غیر مسلمان به منزله رباست.

وی با اشاره به اینکه در جوامع مسلمان سه نوع مسیر تامین مالی وجود دارد گفت: در نوع اول اتفاق نظر بر این است که نمی شود قرض الحسنه دریافت کرد و در بازپرداخت آن بهره گرفت.. در نوع دوم اتفاق نظر وجود دارد که موارد مضاربه، مزارعه، مشارکت و قرض الحسنه مجاز است. البته در سال ۱۳۶۲ قانون بانکداری بدون ربا نوشته شد اما واقع بینانه نبود و به علت نقص ساختار، بانک ها قرض ربوی دادند و قرض ربوی گرفتند و در آخر  فقها با یکدیگر اختلاف نظر دارند و در این شرایط در مجلس، ما برای وضع قوانین نیاز به حمایت فقها داریم.

 

 

منبع: مهر