1

نسخه اصلاح‎طلبان برای انتخابات ۹۸؛ عبور یا ائتلاف؟

گله و شکایت‌هایی که از اردوگاه اصلاح‌طلبی نسبت به عهدشکنی‌ها به گوش می‌رسد دیگر فقط یک غرولند سیاسی نیست و آن‌چنان نقل محافل اصلاح‌طلبی شده که به نظر می‌رسد قرار است نسخه‌ای برای آن پیچیده شود؛ نسخه‌ای که شاید غایت آن همان تئوری “عبور از روحانی ” یا حداقل عبور از “جناح وسط” باشد. “با اینکه قابل پیش بینی بود برخی از افراد حاضر در لیست اميد راهشان را از ما جدا خواهند کرد ولی پیش بینی نمی‌کردیم در مجلس رودروی ما قرار بگیرند” این صحبت‌های کنایه آمیزی است که بعد از گذشت یکسال و اندی از روی کار آمدن مجلس دهم و پیروزی لیست امید از زبان محدرضا عارف شنیده می شود؛ هر چند می گوید صحبت‌های بیشتری دارد اما ترجیح می دهد آن را به زمان دیگری واگذار کند و تنها به اين نکته اکتفا مي‎کند که فعلا برای انسجام اصلاح‌طلبی سکوت می‌کنم.

 

حق با عارف است

فقط عهد شکنی‌ها نیست که امروز جریان اصلاح طلبی را به خود مشغول کرده، بلکه عامل اصلی ظهور و بروز این پدیده است که آتشی در اردوگاه اصلاحات به پا کرده؛ موضوع بر سر لباسی است که ظاهر اصلاح طلبی دارد اما باطنش هرچه باشد چندان با مشی جناح چپ سازگار نیست.

به تعبیر مصطفی کواکبیان ظهور افرادی که عکس یادگاری‌شان را با اصلاح طلبان می‌گیرند و رای‌شان را به سبد دیگری می‌ریزند. این پدیده نوظهور که این روزها محل نقد قرار گرفته است، نطفه‌اش در سال 94 بسته شد یعنی سالی که اصلاح طلبان با حامیان دولت به وحدت رسیدند و یک لیست مشترک دادند اما بعد از ورود به ساختمان بهارستان، خط و مشی ها از یکدیگر تفکیک شد و هر روز که گذشت، این شکاف عمیق‌تر و علنی تر شد.

با این نگاه وقتی عارف می گوید در انتخابات 98 رويکردمان را اصلاح مي‌کنيم یا پایان ائتلاف را اعلام می کنيم، دیگر اصلاح‌طلبان، نیز هرچند این صحبت را یک نگاه شخصی معرفی می کنند و تصمیم گرفتن برای دو سال دیگر را خیلی زود می دانند؛ اما معتقدند حق با عارف است. سال 98 در راه است و تا آن زمان هرچند فرصت زیادی باقی مانده اما نتیجه ائتلاف گذشته و پیش بینی های آینده، دو راهی را بر سر راه اصلاح طلبان قرار داده است که از یک سو آنها را به سمت وحدت و ائتلاف می کشاند و از سوی دیگر چراغ قرمز را روشن می کند. مشخص نبودن فضای رقابت های  مجلس در سال 98 یکی از موضوعاتی است که جریان اصلاحات را برای ائتلاف با اما و اگر مواجه کرده است؛ محسن رهامی عضو شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان همه این تردیدها را متوجه عملکرد برخی نمایندگان مجلس می داند که بعد از انتخابات تغییر رویکرد دادند.

 

 

سرویس سیاسی «صبح امروز»