کمتر از«یک درصد» معادن کشور بهرهبرداری میشود
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به ذخایر معدنی کشور، میزان آن را ۶۲ میلیارد تن اعلام کرد و گفت: تقریبا نزدیک به ۴۵۰ میلیون تن یعنی کمتر از یک درصد از معادن کشور بهره برداری میکنیم که میزان بسیار کمی است.
سعید باستانی با اشاره به ذخایر معدنی کشور، میزان آن را ۶۲ میلیارد تن اعلام کرد و گفت: تقریبا نزدیک به ۴۵۰ میلیون تن یعنی کمتر از یک درصد داریم از معادن کشور بهره برداری میکنیم که میزان بسیار کمی است.
نماینده مردم تربت حیدریه، مه ولات و زاوه در مجلس شورای اسلامی، اشاره کرد: هزینههای اکتشاف در ایران بسیار پایین است و به همین دلیل با توجه به شرایط آب و هوایی کشور، امکان اکتشاف معادن بسیار بالا است اما متاسفانه بودجههای سازمان زمین شناسی بسیار کم است و عملاً نتوانستیم اکتشاف را حتی در موارد خاص انجام دهیم.
این نماینده مردم در مجلس دهم، با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری اظهار داشت: سال گذشته رهبر انقلاب فرمودند اگر روی معادن کار شود، دیگر نیازی به نفت نخواهیم داشت. ظرفیت معادن با ارزش افزوده بالای کشور بسیار زیاد است اما تاکنون نتوانسته ایم از این معادن بهره برداری کنیم.
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ابراز داشت: یک بخش از چالشها و مسائل سر راه اکتشافات و معدن، قوانین مزاحم و دستوپاگیر است. به عنوان مثال مشارکت شرکتهای زیر مجموعه وزارت صنایع در توسعه زنجیره ارزش معدنی است که در برنامه ششم مجوزی برای ورود این شرکتها داده شده است.
همچنین در این برنامه وحید فروزش زمین شناس و کارشناس معدن درباره ظرفیتهای خاموش اقتصاد معدن گفت: ظرفیتهای خاموش یعنی نپرداختن به همه پتانسیلهایی که بخش معدن در کشور پهناور ایران دارد.
کارشناس معدن افزود: کشور ایران شاید یکی از منحصر به فردترین کشورهای دنیا است که از نظر ذخایر معدنی و هم از نظر تنوع آن، منحصر به فرد است اما متاسفانه تمرکزی که باید روی مواد معدنی داشته باشیم را نداشتیم و به همین جهت با ظرفیتهای خاموش زیادی در این بخشها روبرو هستیم.
این زمین شناس تصریح داشت: این ظرفیتهای خاموش باعث شده به سمت ذخایر نفت و گاز برویم و بعد از آن هم معادن فلزی بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند و باعث شده نتوانیم از همه ظرفیتهای معادن معدنی استفاده کنیم.
مهندس آدین زینال زاده کارشناس اکتشاف مواد معدن نیز با اشاره به اینکه ۷۰ نوع ماده معدنی در کشور شناسایی شده است، گفت اظهار داشت: از دو جنبه میتوان به مسئله ظرفیتهای خاموش معدن در کشور پرداخت؛ یکی اینکه در تمام سطح کشور به کشف مواد معدنی نپرداختیم و نگاه دوم اینکه در مواد معدنی که کشف کردیم و در حال حاضر در حال تولید است، رنجیره ناقص وجود دارد.
کارشناس اکتشاف مواد معدن با ذکر مثال ادامه داد: در کشور مواد معدنی با عنوان عناصر خاکی کم یاب وجود دارد که همیشه در کشور وجود داشته است اما هیچ وقت به آن نپرداختیم و حتی بعضا خریدار خارجی با آگاهی از این موضوع این ماده معدنی را خریده است. همچنین باید روی طلا و گچ هایتک و بسیاری دیگر از مواد معدنی بیشتر کار کرد.