1

لزوم بازگشت اعتماد بین مدیریت شهری و شهروندان

پیروزی بزرگ در این دوره از انتخابات شوراهای شهر تنها مختص به پایتخت نبود. جریان اصلاح طلب در بیشتر شهرهای بزرگ پیروزی‌های قاطعی را کسب کردند و گام‌های بسیار بلندی را برداشتند. اکثریت شورای شهر در مشهد به طور  کامل در اختیار لیست امید قرار گرفت. در انتخابات هفتم اسفند 94 مجلس شورای اسلامی در میان خبرهای پیروزی اصلاحات در بسیاری از شهرها، مشهد برای آنها چندان خوش‌یُمن نبود و نماینده‌های اصولگرا را، راهی بهارستان کرد. اما در ٢٩ اردیبهشت ماه اصلاح‌طلبان مشهد پیروزی بزرگی را پس از 14 سال برای خود رقم زدند و لیست امید در این شهر همه ١٥ کرسی شورای شهر را از آن خود کردند. البته ناگفته نماند که در این دوره انتخابات، اصلاح طلبان مشهدی برنامه اجرایی مدونی را برای اداره شهر مشهد ارائه کردند و در دسترس عموم قرار دادند. در بخشی از اهداف توسعه فرهنگ این برنامه آمده است: استفاده از تفکر سیستمی و سرمایه اجتماعی شامل مشرکت مردم، نخبگان و خبرگان در توسعه مدیریت شهری، استفاده از ظرفیت‌های نهادهای مردمي (N.G.O)  در توسعه خدمات و  تلاش در راستاي برنامه‌ریزی براي فراهم آوردن فضاهاي فرهنگي و تفريحي شاد و امن در راستای گذراندن اوقات فراغت شهروندان با تمركز ويژه بر نيازهای جوانان و خانواده‌ها که می توان گفت این موارد از نیازهای اصلی حوزه فرهنگی شهر مشهد هست. در این شماره با دیگر عضو منتخب دوره پنجم شورای شهر یعنی شهناز رمارم به گفت و گو نشستیم. او که با 253 هزار رای توانست نفر دوم منتخبین شورای شهر مشهد باشد، کارشناس ارشدمدیریت شهری دارد و  پیش از این عضو علی البدل شورای شهر دوم مشهد، معاون اداره آموزش و پرورش ناحیه یک مشهد و سرپرست روزنامه دنیای اقتصاد در خراسان رضوی بوده است. با او پیرامون مسائل حیاتی شهر مشهد از قبیل توسعه همه جانبه شهر، رویکرد مدیران فرهنگی شهرداری در دوره پنجم صحبت کردیم که در ادامه از نظرتان می گذرد.
شهناز رمارم در ابتدای گفت و گو اظهار کرد : مشهد آنگونه که باید توسعه نیافته است و حال و روز خوبی ندارد. منتخبین دوره پنجم شورای شهر در حال آشنایی با وضعیت شهرداری هستند و در این بین متوجه شده ایم که با شرایط خاصی در آینده رو به رو خواهیم بود. گزارشات متعددی از معضلات شهر دریافت می کنیم که هر کدام از این ها یک چالش اساسی برای شهر دارد و می توان گفت طی چهار سال آینده به سمت باز شدن گره های کور شهر می رویم و شاید نتوان تمامی گره ها و معضلات شهر را رفع کرد. امیدوارم گزارشاتی که اخذ کرده ایم در مرحله راستی آزمایی صحت نداشته باشد تا کار دوره پنجم شورای شهر آسان تر باشد.
وی در رابطه با عضویت اش در کمیسیون های شورای شهر گفت: طبیعتا هر کسی با توجه به تخصص اش در کمیسیون ها فعالیت می کند و از این جهت که کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری دارم و در خیلی از کمیسیون ها می توانم نقش مثبت ایفا کنم ولی با توجه به فعالیت های چندین ساله ام بیشترین تجربه بنده در حوزه فرهنگی است.
لزوم تغییر رویکردهای مدیریت شهری
این منتخب مردم مشهد در انتخابات شورای شهر با اشاره به درآمدهای شهری گفت: شهرداری با شهر فروشی مشهد را اداره می کند. 70 درصد درآمد مدیریت شهری از محل تخلفات ساخت و ساز است. درآمد و هزینه کرد شهرداری از محل تجاری سازی شفاف سازی نشده است. باید به دنبال پیدا کردن منابع پایدار در  شهر مشهد باشیم.
رمارم از نوعی بی اعتمادی بین مدیران شهرداری و شهروندان گفت و تصریح کرد: هیچ گاه شهرداری پاسخگویی مناسبی به شهروندان نداشته و همیشه قبض ها و عوارض یک طرفه بدون هیچ توضیحی به مردم تحمیل شده است. شهروندان نیز توجیه منطقی برای پرداخت مبالغ شهرداری ندارند چرا که برای آنها نحوه هزینه کرد این مبالغ توضیح داده نشده است.
وی افزود: باید برای مردم شهر این مسئله نهادینه شود که در قبال خدمات شهری مناسب باید هزینه آن را پرداخت کند. در این صورت است که به مرور درآمدهای پایدار شهری ایجاد می شود.
او یادآور شد : طبق وعده های مان در ایام انتخابات، شهرداری باید در اتاق شیشه ای فعالیت کند بدین معنی که شهرداری در عملکرد مالی و امور دیگر شفافیت داشته باشد و اگر مردم اعتماد کنند می توان شهر را به خوبی اداره کرد. حذف امضاهای طلایی و فساد و جلوگیری از گرفتار شدن در حاشیه‌های سیاسی از مهمترین مواردی است که باید در مدیریت شهری مشهد لحاظ شود.
به کارگیری مدیران جوان متخصص، متعهد و کارآمد
منتخب دوره پنجم شورای شهر ادامه داد: در مورد استفاده از مدیران شهرداری باید گفت که در دوره چهارم شورای شهر، یک نوع فاصله عمیقی بین مدیران ستاد و کارشناس صف رخ داد بدین معنی که بین متخصصین شهری و مدیران شهری فاصله زیادی شکل گرفت و این ضرر را مردم شهر متحمل شدند.
رمارم در خصوص به کارگیری مدیران شهرداری گفت: در این دوره باید متخصصان متعهد و کارآمد که روحیه جوانی و با انگیزه داشته باشند به کار گرفته شوند تا از پتانسیل آنها برای آبادانی شهر بهره ببریم. محافظه کاری، عدم احساس تعلق به مشهد و استفاده از مدیران خارج از شهر از ضعف های مدیریت شهری فعلی است که باید اصلاح شود. مدیری که قرار است در مشهد کار کند باید با ارکان قدرت شهر مشهد تعامل خوبی برقرار کند و هدفی جز خدمت برای مردم مشهد نداشته باشد.
اصلاح رویکردهای فرهنگی شهرداری مشهد
رمارم با اشاره به سیاست های اشتباه معاونت فرهنگی شهرداری، گفت: رویکردهای فرهنگی شهر را باید اصحاب فرهنگ و هنر مشهد تعیین کنند. معاونت فرهنگی شهرداری باید ارتباط مناسبی با اهالی فرهنگ مشهد ایجاد کند. تنوع فرهنگی بخشی از فرهنگ مشهد است و شورای شهر باید روی این بحث مدارا و تمرکز بیشتری داشته باشد.
وی در مورد عملکرد روزنامه شهرآرا گفت: روزنامه همشهری در تهران، کمک حال شهرداری تهران است اما روزنامه شهرآرا در مشهد، بدلیل کمبود شدید مخاطب درآمد زا نیست بلکه سربار شهرداری است.
عضو منتخب شورای شهر با اذعان به اینکه توجه به مسایل زیست محیطی از ویژگی‌های توسعه یافتگی است، افزود: شهر توسعه یافته، شهروندان توسعه یافته و مدیران توسعه یافته، سه موضوع مرتبط با یکدیگر هستند که مشهد از آنها به تمامی برخوردار نیست.
رمارم در انتها خاطر نشان کرد: موضوع تحقیق مقطع کارشناسی ارشد بنده، رفتار ترافیکی شهروندان بود. در این خصوص باید عرض کنم که در ساعت اوج ترافیک در یک روز عادی در مشهد، ۶۵ هزار نفر ساعت تأخیر در شبکه حمل و نقل ایجاد می‌شود. ضمن اینکه ۳۰۳ هزار لیتر بنزین هدر می رود و ۱۴۶ تن گاز مضر CO نیز تولید می شود. معضل ترافیک و الودگی هوا در مشهد به دلیل کم توجهی مدیریت شهری فعلی به سیستم حمل و نقل همگانی است.

 

گزارشی از سیدمهرداد امیرکلالی